Χρόνος εντός των ορίων: μια πολύτιμη μέτρηση που δεν είναι «βαθμός»

Χρόνος εντός των ορίων: μια πολύτιμη μέτρηση που δεν είναι «βαθμός»
Χρόνος εντός των ορίων: μια πολύτιμη μέτρηση που δεν είναι «βαθμός»

Ο χρόνος εντός των ορίων είναι άλλο ένα νούμερο το οποίο πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι με διαβήτη ώστε να βελτιώνουν τον καθημερινό έλεγχο του διαβήτη. Το έγκυρο ξένο site για το διαβήτη Diatribe δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ζητά τη γνώμη τριών γυναικών από τη διαβητική κοινότητα σχετικά με το πως χρησιμοποιούν τον αριθμό αυτό για να βελτιώσουν την αυτοδιαχείρισή τους. Σας το μεταφέρουμε μεταφρασμένο.
Ο χρόνος εντός των ορίων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που αποτυπώνει τις υπεργλυκαιμίες και τις υπογλυκαιμίες, καθώς και τις τιμές του σακχάρου που βρίσκονται εντός των επιθυμητών ορίων. Ο αριθμός αυτός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν πως επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης οι καθημερινές τους συνήθειες. Δε σταματά όμως να αποτελεί μια επιπλέον μέτρηση που πρέπει να παρακολουθείται. Σκοπός δε, είναι να μπορεί κανείς να κοιτά τον αριθμό αυτό χωρίς να τον συνδέει με αρνητικά συναισθήματα, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του.
Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να μη βλέπουν τις τιμές της γλυκόζης ως «τεστ» στα οποία πρέπει να επιτύχουν, και την τιμή της A1c ως «βαθμό». Όμως, οι τιμές αυτές είναι απλοί αριθμοί – δεν είναι καλοί ή κακοί, αλλά αποτελούν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαβήτη να πάρουν αποφάσεις. Μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβές για κάποιους ανθρώπους να βλέπουν την τιμή της A1c σαν βαθμό, μιας και η αίσθηση της αποτυχίας μπορεί να τους οδηγήσει να σταματήσουν να φροντίζουν το διαβήτη τους.
Ο χρόνος εντός των ορίων είναι ένας αριθμός που αντανακλά το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένας άνθρωπος διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης μέσα στα επιθυμητά όρια. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην αναγνώριση μοτίβων στην συμπεριφορά της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις για τη θεραπεία τους και να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι το ίδιο εύκολο με την παρακολούθηση της τιμής της A1c, έτσι οι άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν η γλυκόζη τους να βρίσκεται εντός των ορίων όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν.
Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος, κάποιοι άνθρωποι να αντιληφθούν τον χρόνο εντός των ορίων ως άλλο ένα τεστ του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται τον διαβήτη. Μπορεί να είναι γι’ αυτούς άλλος ένας βαθμός που τους λέει ότι δεν τα πάνε καλά.
τρεις γυναίκες της διαβητικής κοινότητας μιλάνε για τον χρόνο εντός των ορίων
«Όταν πρωτοδιάβασα σχετικά με τον χρόνο εντός των ορίων, φοβήθηκα λίγο γιατί μου φάνηκε σαν «βαθμός», όπως παίρναμε στο σχολείο, και δεν ήθελα να το πολυσκέφτομαι γιατί ο φόβος μου για την αποτυχία είναι έντονος,» είπε η Sarah Knotts που ζει με τον διαβήτη τύπου 1 εδώ και 32 χρόνια. Έχει δύο μικρά παιδιά και εργάζεται στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στην εταιρία του mySugr.
Η Stacy Simms συμφώνησε. Η Simms είναι παρουσιάστρια του Diabetes Connections και συγγραφέας του βιβλίου: «The world’s Worst Diabetes Mom: Real Life Stories of Parenting a Child with Type 1 Diabetes» (Η χειρότερη μαμά διαβητικού παιδιού στον κόσμο: Αληθινές ιστορίες γονέων παιδιού με διαβήτη τύπου 1). Ο γιος της, ο Benny, διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 το 2006, λίγο πριν γίνει 2 χρονών.
«Είναι εύκολο να δει κανείς τον χρόνο εντός των ορίων και άλλες τιμές του διαβήτη ως τρόπο να αξιολογήσει κανείς την αξία σου σαν άνθρωπο. Νομίζω ότι είναι λίγο επικύνδυνο να κοιτάμε τις τιμές αυτές ως οτιδήποτε άλλο εκτός από αριθμούς – εργαλεία για τη διαχείριση του διαβήτη» μας είπε. «Μια μικρότερη τιμή εντός των ορίων δεν σημαίνει ότι είσαι κακός άνθρωπος ή ότι αξίζεις λιγότερο από κάποιον άλλο άνθρωπο με μεγαλύτερο αριθμό χρόνου εντός των ορίων. Δεν ξέρω πως μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους εργαλεία από το να συμβάλλουν στο ψυχολογικό βάρος του διαβήτη, όμως νομίζω ότι είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχουν τέτοιου είδους αντίκτυπο.»
Η Knotts πλέον χρησιμοποιεί τακτικά τον χρόνο εντός των ορίων. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσω ήταν ότι έβλεπα τον χρόνο εντός των ορίων ως βαθμό – σα να έδινα εξετάσεις. Όπως η A1c δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τον έλεγχο του διαβήτη, έτσι και ο χρόνος εντός των ορίων δεν δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ναι, υπάρχουν όρια τα οποία θέλω να τηρήσω, όμως δεν εστιάζω σε μια μέση τιμή, ή σε συγκεκριμένο στόχο για την A1c. Έχω καταφέρει να συνειδητοποιήσω ότι αν μπορώ να διατηρώ τους αριθμούς μου κοντά στον στόχο μου, όλα τα άλλα βελτιώνονται και αισθάνομαι καλύτερα».
Η Christel Oerum, που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 19 ετών, και μαζί με τον άντρα της δημιούργησαν το site Diabetes Strong, θεωρεί τον χρόνο εντός των ορίων σημαντικό και ως καθημερινή μέτρηση, και ως μακροχρόνια εικόνα.
«Χρησιμοποιώ καθημερινά τον χρόνο εντός των ορίων από την άποψη ότι στοχεύω τα επίπεδα της γλυκόζης να είναι μέσα στα συγκεκριμένα όρια (70-160 mg/dL), αλλά δεν θέτω συγκεκριμένο στόχο για την ημέρα, καθώς θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ αγχωτικό και καθόλου ρεαλιστικό» είπε. «Υπάρχουν ημέρες που για το μεγαλύτερο μέρος τους οι μετρήσεις βρίσκονται μέσα στα όρια, και ημέρες που δεν είναι, και για μένα αυτό είναι εντάξει. Έχω ένα μηνιαίο στόχο για τον χρόνο εντός των ορίων που θα ήθελα να τον πετύχω, όμως αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με αναδρομική σκοπιά.»
Η Oerum αναγνώρισε ότι είναι πολύ εύκολο να πάθει κανείς εμμονή με τον χρόνο εντός των ορίων. «Για μένα δεν είναι υγιές, γι’ αυτό προσπαθώ να μην θέτω καθημερινό αριθμό ως στόχο, αλλά το χρησιμοποιώ ως γενικό δείκτη για να ξέρω πότε πρέπει να κάνω αλλαγές,» είπε. «Ο χρόνος εντός των ορίων δεν είναι βαθμός. Είναι εργαλείο που βοηθά να διαχειρίζεται ο καθένας το διαβήτη του όσο το δυνατό καλύτερα.»
Η οικογένεια της Simms εστιάζει λιγότερο στους αριθμούς και περισσότερο στη συνολική εικόνα του Benny: «Ασχολούμαι πολύ λιγότερο με τους αριθμούς. Περνώ περισσότερο χρόνο να καλλιεργώ στον Benny πράγματα όπως η ανεξαρτησία, η επίλυση προβλημάτων και η ικανότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Ο χρόνος εντός των ορίων είναι ένα υπέροχο εργαλείο για να μπορεί κανείς να ελέγχει τις τάσεις και να κάνει προσαρμογές, όμως δεν τον χρησιμοποιούμε πολύ συχνά. Δεν θέλω ο Benny να ελέγχει καθημερινά τον χρόνο εντός των ορίων, και δεν θέλω να τον ελέγχει περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, εκτός αν δοκιμάζει κάτι καινούριο.»
Δεν θέλουμε ο χρόνος εντός των ορίων να τρομάζει κανέναν. Ελπίδα όλων είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέτρηση χωρίς να αισθάνονται ότι κρίνονται, απλά και μόνο ως πληροφορία, ώστε να βοηθήσουν τον εαυτό τους ή την οικογένειά τους και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Oerum το έθεσε πολύ σωστά: «Για μένα ο χρόνος εντός των ορίων σημαίνει ότι έχω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πως πηγαίνει η διαχείριση του διαβήτη μου και μπορεί να με βοηθήσει να αποφασίσω τι να αλλάξω και τι όχι. Στο διαβήτη στόχος δεν μπορεί να είναι η τελειότητα, και όπως η A1c δεν αποτελεί βαθμό για την προσπάθειά μου, το ίδιο συμβαίνει και με τον χρόνο εντός των ορίων.»
Πηγή: Diatribe

Total
24
Shares
Σχετικά άρθρα