Μαθητής στις ΗΠΑ αποκλείστηκε από αγώνα κολύμβησης γιατί φορούσε σύστημα καταγραφής γλυκόζης

Μαθητής αποκλείστηκε από αγώνα κολύμβησης γιατί φορούσε σύστημα καταγραφής γλυκόζης
Μαθητής αποκλείστηκε από αγώνα κολύμβησης γιατί φορούσε σύστημα καταγραφής γλυκόζης

Μαθητής από το Colorado Springs κατέθεσε γραπτή καταγγελία κατά της Colorado High School Activities Association (CHSAA) όταν αποκλείστηκε από σχολικό αγώνα λόγω του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης που φορούσε.
Ο δεκαεξάχρονος Ethan Orr είναι μέλος της αγωνιστικής ομάδας κολύμβησης του Γυμνασίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ. Είχε γίνει δεκτός στο πρωτάθλημα της πολιτείας και είχε ήδη λάβει μέρος σε δύο αγώνες, όταν, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ιουνίου, ο διαιτητής τον πλησίασε να τον ρωτήσει σχετικά με τη συσκευή που φορά στο χέρι του.
«Ο διαιτητής του είπε ότι είτε θα το έβγαζε από το χέρι του, είτε θα αποκλειόταν από το συγκεκριμένο αγώνισμα, έτσι επέλεξε να μην αγωνιστεί. Πίστευε πως έτσι θα επιτρεπόταν στην ομάδα του να αγωνιστεί», είπε η μητέρα του παιδιού, Amada Terrell-Orr.
Ο Orr αντιμετωπίζει τον διαβήτη από την ηλικία των 10 ετών. Ο περσινός χρόνος ήταν ο πρώτος που μπορούσε να ξαναξεκινήσει να αγωνίζεται στην κολύμβηση, κι έτσι γράφτηκε στην ομάδα του σχολείου του.
Η Terrell-Orr είπε ότι ο γιος της πέρασε ένα δύσκολο χρόνο προσπαθώντας να ρυθμίσει το σάκχαρό του γιατί με την κολύμβηση καταναλώνει πολλή ενέργεια.
«Αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη που έχουμε περάσει μέχρι τώρα σχετικά με τον έλεγχο του διαβήτη του. Είχε σοβαρές υπογλυκαιμίες, όμως με κάποιο τρόπο κατάφερε να ανταπεξέλθει, έκανε προπονήσεις με την υποστήριξη του προπονητή του και προκρίθηκε» είπε η Terrell-Orr.
Ο γιος της πρέπει να φορά το σύστημα καταγραφής γλυκόζης συνεχώς γιατί συνδέεται με την αντλία του και αν το αφαιρέσει θα μπορούσε να διακοπεί ο αλγόριθμος που εξετάζει αν χρειάζεται ινσουλίνη.
Σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν, ο γιος της κολυμπούσε με τη συσκευή χωρίς προβλήματα.
Επιπλέον, το παιδί είναι μέλος μιας ιδιωτικής ομάδας και αγωνίζεται εκτός σεζόν σύμφωνα με τους κανονισμούς κολύμβησης των ΗΠΑ, και λέει ότι η συσκευή ποτέ δεν έχει θεωρηθεί εκτός κανόνων.
Στο πρωτάθλημα της πολιτείας, ο διαιτητής είπε στον προπονητή του Orr ότι θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις εφόσον δεν είχε χαρτί γιατρού.
«Ο κανονισμός δεν ισχύει γι’ αυτήν την περίπτωση. Δεν φορούσε κάποια συσκευή και δεν έκανε χρήση ουσίας που επηρεάζει την ταχύτητά του, την κολυμβητική του ικανότητα ή την συμπίεση του σώματός του» είπε η Terrell-Orr. «Για την ακρίβεια τον καθυστερεί και τον τοποθετεί σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους κολυμβητές, αλλά δεν έχει ζητήσει να γίνει κάποια εξαίρεση γι’ αυτό. Θέλει απλά να αγωνιστεί δίκαια.»
ο Ethan Orr
Εφόσον συζήτησε με τον προπονητή του και με τον διαιτητή, ο Orr συμφώνησε να μείνει εκτός αγώνα, όμως η ομάδα δεν μπορούσε να βρει αντικαταστάτη έγκαιρα κι έτσι αποκλείστηκε από τον τελευταίο αγώνα.
Η Terrell-Orr λέει ότι ο γιος της αισθάνθηκε πολύ άσχημα που η ομάδα του δεν μπόρεσε να αγωνιστεί.
Ο προπονητής του Orr αργότερα επικοινώνησε με την αρμόδια αρχή για να συζητήσει σχετικά με το γεγονός, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Η οικογένεια στη συνέχεια επικοινώνησε με δικηγόρο.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως μια συσκευή καταγραφής γλυκόζης θα μπορούσε να του δώσει πλεονέκτημα» είπε ο δικηγόρος Igor Raykin.
Μιας και η CHSAA δεν είναι αρμόδια για την πολιτεία, ο δικηγόρος αποφάσισε να κάνει έγγραφη καταγγελία για διάκριση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην CHSAA.
Η οικογένεια ζητά από την CHSAA είτε να αλλάξει πολιτική, είτε να αποσαφηνίσει τους κανόνες ώστε οι μαθητές που αγωνίζονται να μην αποκλείονται επειδή φορούν σύστημα καταγραφής γλυκόζης.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα δημόσιο χώρο, στον οποίο δεν επιτρέπεται να γίνονται διακρίσεις ενάντια σε ανθρώπους με αναπηρία όπως ο Ethan» είπε ο δικηγόρος της οικογένειας.
Αυτή τη στιγμή η οικογένεια δεν ζητά οικονομική αποζημίωση, όμως ο δικηγόρος λέει ότι αν δεν γίνει κάτι για να αλλάξει η πολιτική της οργάνωσης, θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε δίκη.
Η Terrell-Orr πιστεύει ότι η διοργάνωση χρωστά ένα συγγνώμη στον γιο της και την ομάδα του. Λέει ότι δεν έχει θυμώσει ποτέ τόσο πολύ στη ζωή της, όσο τη στιγμή που ο γιος της αποκλείστηκε από έναν αγώνα για τον οποίο είχε δουλέψει τόσο σκληρά, και το βλέπει σαν άλλο ένα εμπόδιο που πρέπει η οικογένεια να ξεπεράσει.
«Ήταν ιδιαίτερα επίπονο για όλη την οικογένεια, και ο Ethan χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να ξαναποκτήσει την αυτοπεποίθησή του και την εμπιστοσύνη του σε ένα δίκαιο σύστημα.» είπε η μητέρα του.
Πρόσφατα η CHSAA προέβη στην εξής δήλωση:
«Ζητήθηκε από την CHSAA να σχολιάσει την καταγγελία που έγινε σχετικά με υποτιθέμενη διάκριση κατά ατόμου με αναπηρία.
Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος της πολιτείας για το αγωνιστικό έτος 2020-2021, ένας διαιτητής πρόσεξε ότι ο μαθητής είχε στο χέρι του μια μαύρη λωρίδα. Ο διαιτητής ρώτησε τον μαθητή αν είχε την υπογεγραμμένη έγκριση γιατρού που είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον κανονισμό που αφορά όλους τους συμμετέχοντες. Ο κανόνας επισημαίνει ότι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές που συμμετέχουν στους αγώνες για την αντιμετώπιση μιας καταγεγραμμένης ιατρικής πάθησης, εφόσον δοθούν στον διαιτητή τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία επιβεβαίωνουν ότι είναι ασφαλές για τον αθλητή να αγωνιστεί φορώντας τη συγκεκριμένη συσκευή. Για τον κανονισμό αυτό έχουν ενημερωθεί από την CHSAA όλοι οι προπονητές.
Ο αθλητής δεν είχε υπογεγραμμένη ιατρική εξουσιοδότηση, κι έτσι ο διαιτητής τον ενημέρωσε ότι δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στον τελευταίο αγώνα, την σκυταλοδρομία των 400 μέτρων. Η απόφαση δεν είχε καμία σχέση με τις ικανότητες του μαθητή.
Ο διαιτητής ενημέρωσε τον προπονητή σχετικά με την απόφαση αυτή. Ο προπονητής ανέφερε ότι είχε άλλους αθλητές που ήταν διαθέσιμοι και ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με άλλο συμμετέχοντα. Δεν αποκλείστηκαν ούτε ο μαθητής, ούτε η ομάδα. Η ομάδα αγωνίστηκε αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε λόγω πρώιμου ξεκινήματος που καμία σχέση δεν είχε με το θέμα του μαθητή.»
Πηγή: Thedenverchannel.com

Total
52
Shares
Σχετικά άρθρα
Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 
Περισσότερα

Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τα άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Κυκλοφόρησε από το…
Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Περισσότερα

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οικογενειών τους ζήτησαν…