Επιστολή ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα στην χορήγηση αναλώσιμων σε ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη

Επιστολή ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο Υγείας για προβλήματα στην χορήγηση αναλώσιμων σε ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη
Επιστολή ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο Υγείας για προβλήματα στην χορήγηση αναλώσιμων σε ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη

Επιστολή με θέμα: «Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και εκ νέου αίτημα συνάντησης» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σχετικά με την παροχή των απαραίτητων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που δικαιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής χρόνιας πάθησής τους.
Όπως ήδη είχε επισημάνει και στη με αρ. πρωτ.: 483/8.9.2021 επιστολής της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με θέμα: «Αίτημα συνάντησης με στόχο την ενημέρωσή σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας», αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για τη στήριξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, δυστυχώς είναι ελλιπείς και αφορούν μόνο τον χώρο του φαρμάκου.
Τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά, άκρως απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και ίσης σπουδαιότητας με τη φαρμακευτική αγωγή, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Δυστυχώς, όμως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο ιατροτεχνολογικό υλικό, ενώ τα αναλώσιμα διαβητολογικά υλικά, που διατίθενται από τα νοσοκομεία, στερούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ποιότητας και αξιοπιστίας!
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ λαμβάνει επανειλημμένα καταγγελίες από ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι οποίοι δε λαμβάνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά με πρόσφατο παράδειγμα ανασφάλιστο άτομο που παρακολουθείται από το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, το οποίο δεν έλαβε ούτε βελόνες ινσουλίνης για την πένα ινσουλίνης, αλλά ούτε και σκαριφιστήρες. Αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσει χωρίς βελόνα να χορηγήσει την απαραίτητη ινσουλίνη ή πώς θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μέτρηση γλυκόζης αίματος χωρίς σκαριφιστήρα.
Όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας έχουν αφεθεί στην τύχη τους, καθώς δε λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη από την Πολιτεία, αλλά και ούτε έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με δικά τους έξοδα την αγορά των αναλωσίμων υλικών καθώς αναφερόμαστε σε ανθρώπους που είναι άνεργοι και χωρίς εισοδήματα.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπενθυμίζει ότι η αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη προϋποθέτει συχνή παρακολούθηση και όταν αυτή δεν πραγματοποιείται λόγω έλλειψης των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών ή πραγματοποιείται με αναξιόπιστα υλικά, ελλοχεύει κινδύνους για την ποιότητα της ζωής και κυρίως για την υγεία των πασχόντων που διαταράσσεται και τίθεται σε κίνδυνο!
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, για το 2019, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του Διαβήτη και των επιπλοκών του πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Για να μπορέσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει να ενταχθούν τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να μπορούν να τα προμηθεύονται από εκεί, ώστε να είναι ποιοτικά και αξιόπιστα, είτε να υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός από το υπουργείο για τη χορήγηση των υλικών αυτών στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, όπως ακριβώς γίνεται και με τη χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Διαβήτη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επαναλαμβάνοντας εκ νέου το αίτημα για συνάντηση, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, είναι πάρα πολλά και για τον λόγο αυτό αιτούμαστε εκ νέου τον προγραμματισμό μίας συνάντησης μαζί σας, ώστε να σας ενημερώσουμε διεξοδικά για τα προβλήματα του χώρου μας, με την ελπίδα πως θα συμβάλετε στην επίλυσή τους, προωθώντας, μέσα από τη συνεργασία μας, τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και στην απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην ποιότητα της ζωής τους και στην Υγεία».
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

Total
32
Shares
Σχετικά άρθρα
Άδειες ειδικού σκοπού και εξ αποστάσεως εργασία για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Περισσότερα

Άδειες ειδικού σκοπού και εξ αποστάσεως εργασία για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Τη μη συμμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς…