Διαβητικά έλκη ποδιών: η άσκηση προστατεύει από την επανεμφάνισή τους

Πόσο ωφέλιμες είναι οι ασκήσεις ευελιξίας και ανίστασης στους αστραγάλους για την προστασία από την εμφάνιση διαβητικών ελκών στα πέλματα;
Πόσο ωφέλιμες είναι οι ασκήσεις ευελιξίας και ανίστασης στους αστραγάλους για την προστασία από την εμφάνιση διαβητικών ελκών στα πέλματα;

Εν ολίγοις

Η έρευνα που παρυσιάζουμε αξιολόγησε την επίδραση των ασκήσεων αντίστασης και ευελιξίας των ποδιών και των αστραγάλων στην πρόληψη και την προστασία από την υποτροπή των πελματιαίων ελκών διαβητικού ποδιού. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο πόρισμα ότι οι ασκήσεις αυτές μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ελκών και να βελτιώσουν την διαβητική νευροπάθεια και την ταχύτητα βαδίσματος.

Λίγες πληροφορίες

Τα διαβητικά έλκη ποδιών είναι ανοιχτές πληγές που συχνά εμφανίζονται στα πέλματα ασθενών με διαβήτη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση των ελκών, όπως η διαβητική νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριακή νόσος.
Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης. Οι ασκήσεις ποδιών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους κινδύνους εμφάνισης ελκών στα πόδια. Ωστόσο, ο ρόλος των ασκήσεων των ποδιών στην εμφάνιση ελκών των πελμάτων δεν είναι ξεκάθαρος.

Μέθοδοι & ευρήματα

Στην έρευνα πήραν μέρος 50 ασθενείς με διαβήτη. Οι ασθενείς είχαν πελματιαία έλκη που είχαν πρόσφατα επουλωθεί (σε λιγότερους από 12 μήνες). 25 ασθενείς τοποθετήθηκαν σε μια ομάδα παρέμβασης. Οι ασθενείς αυτοί πραγματοποιούσαν ασκήσεις ευλυγισίας και αντιστάσεων στα πόδια και τους αστραγάλους με τη χρήση ελαστικών ταινιών, τρεις φορές την εβδομάδα. Άλλοι 25 ασθενείς τοποθετήθηκαν σε ομάδα ελέγχου, και δεν έκαναν ασκήσεις. Και στις δύο ομάδες πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση περιποίησης των ποδιών. Η επανεμφάνιση των πελματιαίων διαβητικών ελκών αξιολογήθηκε στις 12 εβδομάδες, στις 24 εβδομάδες, ή νωρίτερα.
Στις 12 εβδομάδες, 2 ασθενείς (4%) στην ομάδα παρέμβασης παρουσίασαν επανεμφάνιση των ελκών σε σύγκριση με 17 μέλη στην ομάδα ελέγχου (68%). Στις 24 εβδομάδες, 4 ασθενείς (16%) στην ομάδα παρέμβασης εμφάνισαν έλκη, ενώ στην ομάδα ελέγχου τα άτομα ήταν 18 (72%).
Στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε βελτίωση στην διαβητική νευροπάθεια, και αύξηση της μέσης ταχύτητας βαδίσματος στις 12 και στις 24 εβδομάδες.

Συμπερασματικά

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι ασκήσεις ευλυγισίας και αντίστασης μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση πελματιαίων διαβητικών ελκών.

Τα μικρά γράμματα

Στην έρευνα δεν λήφθηκαν υπόψη διαφορές στην φαρμακευτική αγωγή ή στην διατροφή των ατόμων στις δύο ομάδες. Τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για 6 ασθενείς.
Πηγή: Medivizor

Total
79
Shares
Σχετικά άρθρα