Αμυλώδεις τροφές

Αμυλώδεις τροφές είναι το ψωμί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα μακαρόνια και τα αμυλώδη λαχανικά όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες. Παρέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες.

Αμυλώδεις τροφές είναι το ψωμί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα μακαρόνια και τα αμυλώδη λαχανικά όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες.

Παρέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες. Τα άμυλα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά γιατί περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες.

Να τρώτε κάποιες αμυλώδεις τροφές σε κάθε γεύμα. Η διατροφή με αμυλώδεις τροφές είναι υγιεινή για όλους τους ανθρώπους αλλά και για τους διαβητικούς.

Παραδείγματα αμυλωδών τροφών είναι:

Tο ψωμί, τα μακαρόνια, το καλαμπόκι, τα αλμυρά κουλουράκια, οι πατάτες, το ρύζι, τα κρακεράκια, τα δημητριακά, οι μεξικάνικες πίτες (τορτίγιες), τα φασόλια, τα γιαμ, οι φακές

Πόση ποσότητα είναι μια μερίδα αμυλωδών τροφών;

Παραδείγματα 1 μερίδας

1 φέτα ψωμί ή 1 μικρή πατάτα ή ½ του ποτηριού μαγειρεμένων δημητριακών ή ¾ φλιτζανιού στεγνές νιφάδες δημητριακών ή 1 τορτίγια 15 εκατοστών

Παραδείγματα 2 μερίδων

1 μικρή πατάτα + μισό καλαμπόκι ή 2 φέτες ψωμί

Παραδείγματα 3 μερίδων

1 μικρό ψωμάκι + μισό φλιτζάνι αρακά/φασόλια + 1 μικρή πατάτα ή 1 φλιτζάνι ρύζι

Εάν το πρόγραμμά σας περιλαμβάνει περισσότερα από μια μερίδες σε κάποιο γεύμα, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές αμυλώδεις τροφές ή να καταναλώσετε πολλές μερίδες από μια αμυλώδη τροφή.

1. Πόσες μερίδες οσπρίων, δημητριακών, μακαρονιών και αμυλούχων λαχανικών τρώτε τώρα κάθε μέρα;
Τρώω _____ μερίδες αμυλούχων τροφών κάθε μέρα.

2. Μάθετε πόσες μερίδες αμυλούχων τροφών πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως.
Πρέπει να καταναλώνω _____ μερίδες αμυλούχων τροφών ημερησίως.

3. Θα καταναλώνω τόσες μερίδες αμυλούχων τροφών στο:
πρωινό __________ κολατσιό ___________
γεύμα ______________κολατσιό ___________
δείπνο _____________κολατσιό___________

Ένας διαβητολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στη δημιουργία του προγράμματος των γευμάτων σας.

Ποιοι είναι οι υγιεινοί τρόποι κατανάλωσης αμυλωδών τροφών;

· Να αγοράζετε ολικής άλεσης σπόρους/όσπρια και δημητριακά.

· Να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα τηγανιτών και υψηλών σε λιπαρά αμύλων όπως τα κανονικά τσιπ τορτίγιας και τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες, τα αρτοσκευάσματα ή τα μπισκότα. Δοκιμάστε κουλουράκια, ποπ-κορν χωρίς λιπαρά, ψητές τορτίγιες ή πατατάκια στο φούρνο ή χαμηλά σε λιπαρά γλυκίσματα ή αρτοσκευάσματα.

· Χρησιμοποιήστε χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά υποκατάστατα όπως μαγιονέζα ή μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά στο ψωμί, στα ψωμάκια ή στο τοστ.

· Να τρώτε δημητριακά με άπαχο (αποβουτυρωμένο) ή χαμηλό σε λιπαρά (1%) γάλα.

· Να χρησιμοποιείτε χαμηλά σε λιπαρά ή άπαχο τελείως γιαούρτι ή άπαχη ξινή σάλτσα αντί για σάλτσες με λιπαρά σε μια ψητή πατάτα.

· Χρησιμοποιήστε μουστάρδα αντί για μαγιονέζα στα σάντουιτς.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η -συχνή- κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Η -συχνή- κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη…