Πως μετράμε πόσους υδατάνθρακες περιέχει το φαγητό που μαγειρεύουμε

Πως μετράμε πόσους υδατάνθρακες περιέχει το φαγητό που μαγειρεύουμε
Πως μετράμε πόσους υδατάνθρακες περιέχει το φαγητό που μαγειρεύουμε

Το πρώτο βήμα για να υπολογίσει κανείς πόσους υδατάνθρακες περιέχει το φαγητό που ετοιμάζει είναι να προσθέσει τους υδατάνθρακες που περιέχει το κάθε είδος τροφίμου που θα χρησιμοποιήσει. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να ζυγίζει με ακρίβεια το κάθε υλικό που χρησιμοποιεί.
Το Dudley Group NHS Foundation Trust έχει δημιουργήσει την παρακάτω εξίσωση για τον υπολογισμό των υδατανθράκων που περιέχεται στην ποσότητα ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Ποσότητα φαγητού (σε γραμμάρια) / 100 x υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι στο πακέτο με αλεύρι αναγράφεται ότι περιέχει 74 υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια. Αν θέλουμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας 250 γρ. αλεύρι, διαιρούμε το 250 με το 100 και πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα με 74 (250/100 x 74 = 185). Άρα το αλεύρι στο συγκεκριμένο γεύμα περιέχει 185 γραμμάρια υδατανθράκων.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για κάθε είδος τροφίμου που προσθέτουμε στο φαγητό. Για ευκολία, μπορούμε κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα φαγητό να αποθηκεύουμε τον υπολογισμό που έχουμε κάνει, ώστε να μην χρειάζεται να επαναλάβουμε τη διαδικασία την επόμενη φορά που θα το μαγειρέψουμε!

Πως μετράμε τους υδατάνθρακες σε σπιτικό φαγητό που δεν έχουμε μαγειρέψει οι ίδιοι

Για να μετρήσουμε τους υδατάνθρακες που περιέχει το φαγητό που έχει μαγειρέψει κάποιος άλλος, μπορούμε απλά να ρωτήσουμε τι ποσότητες έχει χρησιμοποιήσει από κάθε υλικό που έχει προσθέσει.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε τους υπολογισμούς, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε πάνω κάτω πόσοι υδατάνθρακες περιέχονται στο κάθε είδος φαγητού. Εδώ η εμπειρία μετράει πολύ.

Πως μετράμε τους υδατάνθρακες που περιέχει η μερίδα μας

Δεν είναι δύσκολη διαδικασία να μάθουμε να μετράμε τους υδατάνθρακες που περιέχονται στο φαγητό που ετοιμάζουμε. Το επόμενο βήμα είναι να μάθουμε να μετράμε πόσους υδατάνθρακες περιέχει η μερίδα μας.
Αν έχουμε φτιάξει μόνο μία μερίδα, τότε η δουλειά μας είναι εύκολη. Αν όμως έχουμε μαγειρέψει μεγαλύτερη ποσότητα, όπως για παράδειγμα ένα ταψί λαζάνια, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια επιπλέον διαδικασία.
Στην περίπτωση του ταψιού με τα λαζάνια, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χωρίσουμε το φαγητό σε ισομερείς μερίδες και να κάνουμε μια απλή διαίρεση. Αν το ταψί με τα λαζάνια περιέχει 150 γρ. υδατανθράκων, και το έχουμε χωρίσει σε 4 μέρη, τότε διαιρούμε το 150 με το 4 και ανακαλύπτουμε ότι η κάθε μερίδα περιέχει 37,5 γρ. υδατανθράκων.
Η διαδικασία είναι λίγο πιο πολύπλοκη για φαγητά που δεν διαιρούνται απόλυτα, όπως η σούπα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ζυγίσουμε ολόκληρο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και στη συνέχεια την κάθε μερίδα ξεχωριστά. Αν ολόκληρη η ποσότητα της σούπας ζυγίζει 500γρ. και περιέχει 30 γρ. υδατανθράκων, και η μερίδα σε ένα πιάτο 100γρ., τότε σημαίνει ότι έχουμε βάλει το ένα πέμπτο της ποσότητας και διαιρούμε τον αριθμό υδατανθράκων της σούπας με το 5. Στην περίπτωση αυτή, η μερίδα μας θα περιείχε 6 γρ. υδατανθράκων.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη

Ο υπολογισμός υδατανθράκων στο σπιτικό φαγητό δεν μπορεί να είναι πάντα ακριβής, και πολλές φορές μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι κάπου έχουμε πέσει έξω. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε τα εξής:

  • Να παρακολουθούμε και να μαθαίνουμε πως αντιδρά το σώμα μας στο κάθε φαγητό. Έχοντας αυτήν την εμπειρία, μπορούμε με περισσότερη ευκολία να υπολογίσουμε τη δόση ινσουλίνης που θα χρειαστούμε σε κάθε περίπτωση.
  • Να μετράμε τους υδατάνθρακες που περιέχονται στο μαγειρεμένο φαγητό (σε κάποιες ετικέτες αναγράφονται οι υδατάνθρακες για το τρόφιμο μαγειρεμένο ή ωμό).
  • Να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να πέσουν επιπλέον ποσότητες υδατανθράκων χωρίς να το αντιληφθούμε: να γεμίσουμε λίγο παραπάνω το κουτάλι με τη ζάχαρη, ή να βάλουμε στο τηγάνι λίγο παραπάνω λάδι απ’ ότι αναφέρει η συνταγή.
  • Αντίστοιχα, πρέπει να έχουμε το νου μας για υδατάνθρακες που μπορεί να «παραπέσουν», ίσως από κάποια ποσότητα που παρέμεινε στον πάγκο αντί να μπει στην κατσαρόλα.

Πανεύκολο

Η γενική ιδέα είναι εύκολη, λίγοι απλοί υπολογισμοί, όμως υπάρχουν και πράγματα που στην πράξη μπορεί να αποδειχθούν λίγο πιο πολύπλοκα, γι’ αυτό είναι καλό να σκεφτόμαστε πρακτικά.
Μπορεί να μην καταφέρουμε να υπολογίσουμε τους υδατάνθρακες με απόλυτη ακρίβεια, όμως μπορούμε να κάνουμε τον καλύτερο δυνατό υπολογισμό και να παρακολουθήσουμε πως αντιδρά ο οργανισμός μας στο κάθε φαγητό.
Πηγή: hedia.co

Total
54
Shares
Σχετικά άρθρα

Σπόροι Chia

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia. Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.