Ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου είναι η νέα μέτρηση που θα βοηθήσει στη διαχείριση της γλυκόζης

Ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου είναι η νέα μέτρηση που θα βοηθήσει στη διαχείριση της γλυκόζης
Ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου είναι η νέα μέτρηση που θα βοηθήσει στη διαχείριση της γλυκόζης

Ο χρόνος εντός των ορίων είναι μια εύκολη εύκολη μέτρηση της καθημερινής διαχείρισης της γλυκόζης, που έχει πλέον καθιερωθεί. Ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου (ή δυσγλυκαιμικός δείκτης) είναι μια μέτρηση που διερευνάται και που συνδυάζει επτά διαφορετικές μετρήσεις, σε μια τιμή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός για να διαπιστώσει τι προσαρμογές πρέπει να γίνουν στη διαχείριση της γλυκόζης σας.
Ο χρόνος εντός των ορίων είναι ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να αποτυπώσει για πόσο χρόνο  βρίσκεται η γλυκόζη του εντός των ορίων που έχει θέσει ως στόχο για την καλή διαχείριση του σακχάρου (για τους περισσότερους ανθρώπους το όριο αυτό βρίσκεται μεταξύ 70 και 180 mg/dL). Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει καθημερινές πληροφορίες σχετικά με το πως επηρεάζουν το σάκχαρο οι καθημερινές αποφάσεις που λαμβάνει κανείς.
Ο χρόνος εντός των ορίων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ανθρώπους με διαβήτη, όμως όταν έρχεται η ώρα του ραντεβού με το γιατρό, μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτυπώσει όλες αυτές τις πληροφορίες που πρέπει να του μεταφέρετε σε μικρό χρονικό διάστημα.
Εδώ είναι που χρησιμεύει ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου. Ο δείκτης αυτός αναπτύσσεται και διερευνάται από τους πιο γνωστούς επιστήμονες στο χώρο του διαβήτη, όπως ο Dr. Rich Bergenstal, η Dr. Anne Peters, ο Dr. Roy Beck, η Dr. Jane Seley, ο Dr. Boris Kovatchev και άλλοι. Στην διαδικτυακή Συνάντηση Τεχνολογίας του Διαβήτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, ο πρόεδρος της Κοινωνίας Τεχνολογίας του Διαβήτη, Dr. David Klonoff, παρούσιασε τη νέα αυτή μέτρηση.
Ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου συμπεριλαμβάνει τις εξής μετρήσεις:

  • Τον χρόνο εντός των ορίων
  • Τον χρόνο σε κατάσταση σοβαρής υπογλυκαιμίας (λιγότερο από 54 mg/dL)
  • Τον χρόνο σε κατάσταση υπεργλυκαιμίας (περισσότερο από 180 mg/dL)
  • Τον χρόνο σε κατάσταση σοβαρής υπεργλυκαιμίας (περισσότερο από 250 mg/dL)
  • Τις μεταβολές στη γλυκόζη
  • Την μέση τιμή γλυκόζης

Ο νέος δείκτης μεταφέρει όλες αυτές τις πληροφορίες και μπορεί να δώσει έναν νέο τρόπο στον γιατρό που σας παρακολουθεί να αξιολογήσει την συνολική εικόνα διαχείρισης του διαβήτη και να κάνει συστάσεις με βάση την τιμή που θα του δώσετε.
Αν και μια μόνο μέτρηση δεν θα μπορούσε να μεταφέρει όλα όσα πρέπει κάποιος να γνωρίζει για τα επίπεδα γλυκόζης και τη διαχείριση του διαβήτη, ο δείκτης γλυκαιμικού κινδύνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τον γιατρό σας.
Μέχρι τώρα, οι έρευνες δείχνουν στενή συσχέτιση μεταξύ των μετρήσεων του χρόνου εντός των ορίων και του γλυκαιμικού κινδύνου – μάλιστα, προκειμένου να υπολογίσουν το νέο δείκτη, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον χρόνο εντός ορίων και το προφιλ γλυκόζης, γιατί έτσι ομαδοποιούν επτά βασικές μετρήσεις σε μια.
Η μέτρηση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί πολύ καλά με τον χρόνο εντός των ορίων και την μέτρηση A1c. Αν και είναι νωρίς ακόμη για να καταλάβουμε ακριβώς πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο νέος δείκτης, και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακροχρόνια, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα της διαχείρισης της γλυκόζης των ασθενών τους.
Πηγή: Diatribe

Total
46
Shares
Σχετικά άρθρα