Τι είναι η Διαβητική Επιληπτική Κρίση και πως την αντιμετωπίζουμε Μέρος Β'

Τι είναι η Διαβητική Επιληπτική Κρίση και πως την αντιμετωπίζουμε Μέρος Β'
Τι είναι η Διαβητική Επιληπτική Κρίση και πως την αντιμετωπίζουμε Μέρος Β’

Στο σημερινό άρθρο που μεταφέρουμε μεταφρασμένο από το Diabetes Daily, αναφερόμαστε στην προετοιμασία για περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω υπογλυκαιμίας και στα φάρμακα γλυκαγόνης για έκτακτη ανάγκη.

Πως προετοιμαζόμαστε για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω υπογλυκαιμίας

Η σοβαρή υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από επιληπτική κρίση ή απώλεια των αισθήσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον πάσχοντα. Αν δεν έχει κανείς διαύγεια σκέψης, ή δυνατότητα κίνησης για να λάβει θεραπεία, θα πρέπει να εξαρτάται εξολοκλήρου από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να είναι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν, γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη, παρά τις καλύτερές τους προσπάθειες, έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω υπογλυκαιμίας, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούσαν να πάρουν οι ίδιοι την αγωγή τους. Είναι καλό να είναι κανείς πάντα προετοιμασμένος για μια τέτοια περίπτωση. Τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση:
Βραχιόλι – ιατρική ταυτότητα που αναφέρει ότι πάσχετε από διαβήτη. Στην περίπτωση που βρεθείτε σε έκτακτη ανάγκη και περιτριγυρίζεστε από ξένους, ένα τέτοιου είδους βραχιόλι είναι ο καλύτερος τρόπος να αναγνωρίσουν τι έχετε αυτοί που θα έρθουν να σας βοηθήσουν. Έτσι θα μπορέσουν να σας χορηγήσουν γλυκαγόνη πολύ πιο γρήγορα, και να σας σώσουν τη ζωή, ή να εμποδίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές.
Θεραπεία διάσωσης με γλυκαγόνη. Όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους φάρμακα γλυκαγόνης για έκτακτη ανάγκη. Πολλοί έχουν τέτοια φάρμακα σε διάφορα σημεία που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (στο σπίτι, στη δουλειά κλπ). Επίσης, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας θα πρέπει να γνωρίζουν πως να τα χρησιμοποιήσουν. Σε μια πραγματική έκτακτη ανάγκη, δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε οι ίδιοι. Ευτυχώς υπάρχουν φάρμακα γλυκαγόνης νέας γενιάς που είναι πολύ ευκολότερα στη χρήση, και είναι πολύ πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε και άλλους στη χρήση τους.

Πως να χρησιμοποιήσετε τα φάρμακα γλυκαγόνης για έκτακτη ανάγκη

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω υπογλυκαιμίας – όταν ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί ή να μασήσει με ασφάλεια, όταν χάνει τις αισθήσεις του ή έχει επιληπτική κρίση – θα είναι αναγκαίο ο φροντιστής του να χρησιμοποιήσει φάρμακο γλυκαγόνης έκτακτης ανάγκης για να επανέλθουν τα επίπεδα σακχάρου και να καλέσει τις πρώτες βοήθειες. Κάθε άνθρωπος που έχει στη φροντίδα του άνθρωπο με διαβήτη θα πρέπει να έχει σε ετοιμότητα φάρμακα γλυκαγόνης τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου μέσα σε 5 με 15 λεπτά. 
Υπάρχουν πολλές μορφές γλυκαγόνης, κάποιες από τις οποίες είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν από άλλες. Πιο συνηθισμένη είναι το πακέτο που περιέχει γλυκαγόνη σε σκόνη και μια προγεμισμένη σύριγγα. Ο φροντιστής πρέπει να αναμείξει τη γλυκαγόνη με το υγρό και να γεμίσει τη σύριγγα με τη σωστή δόση αμέσως πριν τη χρήση. Οι άνθρωποι που φροντίζουν άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση της, μιας και είναι αρκετά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση στρες. Ακόμη και αν κανείς γνωρίζει τη διαδικασία καλό είναι να φρεσκάρει κατά καιρούς τη μνήμη του.
Το Baqsimi είναι ένα σπρέι γλυκαγόνης και είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος να χορηγήσει κανείς γλυκαγόνη σε ώρα ανάγκης, και το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Η γλυκαγόνη για έκτακτη ανάγκη θα πρέπει να χοηρηγηθεί με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, και όχι των επιπέδων σακχάρου. Ένας άνθρωπος με διαβήτη μπορεί να έχει επιληπτική κρίση στα 50 mg/dL μια φορά, αλλά να μην παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα μέχρι τα 30 mg/dL την επόμενη.
Μετά τη χορήγηση γλυκαγόνης, ο ασθενής μπορεί να έχει ναυτία και να κάνει εμμετό. Αν δεν μπορεί να σταθεί, οι φροντιστές του θα πρέπει να τον γυρίσουν στο πλάι ώστε να μπορεί να κάνει εμμετό στο πάτωμα.
Πηγή: Diabetes Daily

Total
135
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι Νεαροί Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Βλέπουν Οφθαλμίατρο Αμέσως, ενώ με Τύπου 1 σε 5 Χρόνια

Αρκετοί νέοι με διαβήτη δεν κάνουν τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, αποκαλύπτει νέα…