Ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαραξη ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων εκτός του παγκρέατος

Ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαραξη ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων εκτός του παγκρέατος
Ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαραξη ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων εκτός του παγκρέατος

Ερευνητές από το Yale και το Weizmann Institute of Science κατέγραψαν τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης κυττάρων που δεν βρίσκονται στο πάγκρεας, και που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ινσουλίνη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από νεογνικό και εμβρυικό ιστό. Αυτό που έψαχναν ήταν διαφορές στο RNA μεταξύ εμβρύων και νεογέννητων, μιας και και τα έμβρυα δεν εκτίθενται σε ένα πλούσιο μικροβίωμα, όπως συμβαίνει με τα νεογνά. Έτσι, με έκπληξη ανακάλυψαν την ύπαρξη ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων στον ιστό του λεπτού εντέρου.
«Ήταν εντελώς αναπάντεχο» λέει η Dr. Liza Konnikova, επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής, μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Yale, μέλος του Προγράμματος Ανθρώπινης και Μεταφραστικής Ανοσολογίας, και μια εκ των συγγραφέων της έρευνας. «Όσο περισσότερο το ερευνούσαμε, τόσο συνειδητοποιούσαμε ότι η ινσουλίνη παραγόταν στο λεπτό έντερο. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι και το RNA, και η πρωτεΐνη δημιουργούνταν στα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Επιπλέον, η σηματοδότηση για την παραγωγή ινσουλίνης είναι άθικτη σε αυτά τα κύτταρα.»
Φαίνεται ότι κύτταρα στο λεπτό έντερο εμβρύων παράγουν αυθόρμητα ινσουλίνη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παραγωγή ινσουλίνης στο λεπτό έντερο μπορεί να βοηθά στην ανάπτυξη και ωρίμανση του εντέρου πριν την γέννα.
Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει ινσουλίνη μόνο από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το σώμα επιτίθεται στα ίδια του τα βήτα κύτταρα, καθιστώντας αδύνατη την παραγωγή ινσουλίνης που χρειάζεται για την ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου που είναι αναγκαία για την επιβίωση.
Η νέα αυτή ανακάλυψη, μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπείες που θα βασίζονται στην ενεργοποίηση ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων που βρίσκονται σε άλλα μέρη του σώματος.
«Τα κύτταρα του εντερικού σωλήνα αποτελούν μια θαυμάσια πιθανή πηγή ινσουλίνης, γιατί ανανεώνονται συνεχώς από εντερικά βλαστοκύτταρα», λέει ο Shalev Itzkovitz, επίκουρος καθηγητής στο Weizmann Institute of Science, ένα ερευνητικό ίδρυμα που έχει τη βάση του στο Ισραήλ. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα για το διαβήτη τύπου 1».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ανθρώπινη παρέμβαση θα μπορούσε να μεταβάλλει τις πρωτεΐνες και να προκαλέσει την παραγωγή ινσουλίνης από κύτταρα εκτός τους παγκρέατος. Ωστόσο, δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τώρα ότι υπάρχουν και άλλα είδη κυττάρων που θα μπορούσαν να παράγουν ινσουλίνη ανεξάρτητα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine.
Πηγή: the diabetes site

Total
62
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα