Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα

Μια καινούργια μελέτη αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της χρήσης μετφορμίνης (Glucophage) σε νοσηλευόμενους και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με διαβήτη και των διαφορετικών εκβάσεων λόγω της νόσου του κορωναϊού 2019 (COVID-19). Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση μετφορμίνης συσχετίστηκε με προστατευτική επίδραση στα αποτελέσματα του COVID-19 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (T2D).

Ο κωρονοϊός προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 που συχνά επηρεάζει ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης. Η σοβαρότητα του COVID-19 σχετίζεται με την παραγωγή κυτοκινών (πρωτεΐνες που παράγονται από διαφορετικά κύτταρα του σώματος που επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση). Η χρόνια φλεγμονή που παρατηρείται σε ασθενείς με T2D έχει συνδεθεί με αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών κυτοκινών.

Η μετφορμίνη είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας που χρησιμοποιείται με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής για τη διαχείριση του T2D. Μπορεί να καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση και έχει προταθεί ότι επηρεάζει ένα πρωτεϊνικό ένζυμο που ονομάζεται κινάση πρωτεΐνης ενεργοποιημένη από μονοφωσφορική αδενοσίνη (AMPK). Το AMPK παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ιογενών λοιμώξεων. Μερικές μελέτες επιχείρησαν να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη της χρήσης μετφορμίνης στη μείωση των θανάτων σε ασθενείς με COVID-19 με T2D. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων από αυτές τις μελέτες, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Μέθοδοι & ευρήματα

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε 31.966 ασθενείς με τουλάχιστον δύο συνταγές για φάρμακα που ελέγχουν τη γλυκόζη του αίματος και οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2. 23.327 ασθενείς ήταν χρήστες μετφορμίνης ενώ 8.639 ασθενείς ήταν μη χρήστες. Τα κλινικά αποτελέσματα που μετρήθηκαν ήταν η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, η νοσηλεία για COVID-19 και η υποβολή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η μέση παρακολούθηση ήταν 118 ημέρες (περίπου 4 μήνες).

Σε σύγκριση με χρήστες μη μετφορμίνης, οι χρήστες μετφορμίνης είχαν σημαντικά μειωμένο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας (κατά 30%) ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα (κατά 32%), νοσηλεία σε νοσοκομείο COVID-19 (κατά 14%) και εισαγωγή στη ΜΕΘ (κατά 19%).

Συμπέρασμα

Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς με T2D συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ολικής θνησιμότητας, ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας, νοσηλείας COVID-19 και εισαγωγής στη ΜΕΘ που σχετίζεται με τον COVID-19.

Τα ψιλά γράμματα

Η μελέτη δεν έλαβε υοψή πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα HbA1c που μπορεί να επηρεάσουν τις συνολικές ερμηνείες των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με διακοπές ή αλλαγές στη χρήση μετφορμίνης.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη: Metformin use is associated with a decrease in the risk of hospitalization and mortality in COVID‐19 patients with diabetes: A population‐based study in Lombardy (wiley.com)

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Το Υψηλό Σάκχαρο Μπορεί να Προκαλέσει Βλάβη στον Εγκέφαλο και όχι η Μετφορμίνη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

5 Απροσδόκητα Οφέλη της Μετφορμίνης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα