Νέα έρευνα αναδεικνύει ότι οι αγωνιστές GLP-1 συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου με διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο (CKD), η λήψη ενός αγωνιστή GLP-1 συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τη λήψη ενός αναστολέα DPP-4, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network.

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο (CKD), η λήψη ενός αγωνιστή GLP-1 συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τη λήψη ενός αναστολέα DPP-4, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network.

Τόσο οι αγωνιστές GLP-1 όσο και οι αναστολείς DPP-4 είναι κατηγορίες φαρμάκων που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ενώ αυτά τα δύο είδη φαρμάκων λειτουργούν μέσω διαφορετικών μηχανισμών στο σώμα, το αποτέλεσμα και των δύο είναι να μειώνουν την απελευθέρωση γλυκαγόνης – μια ορμόνη που αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα – και να αυξάνουν την απελευθέρωση ινσουλίνης στο σώμα. Οι αγωνιστές GLP-1 περιλαμβάνουν Byetta (γενική ονομασία εξενατίδη), Bydureon BCise (εξενατίδη), Ozempic (σεμαγλουτίδη), Trulicity (ντουλαγλουτίδη), Adlyxin (λιξισενατίδη) και Victoza (λιραγλουτίδη). Οι αναστολείς DPP-4 περιλαμβάνουν Januvia (σιταγλιπτίνη), Nesina (αλογλιπτίνη), Onglyza (σαξαγλιπτίνη) και Tradjenta (λιναγλιπτίνη). Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι αγωνιστές GLP-1 μπορεί να έχουν άλλα οφέλη εκτός από τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, με μια μελέτη να δείχνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα, μια σοβαρή οφθαλμική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι δεδομένου του πόσο αποτελεσματικοί είναι στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, οι αγωνιστές GLP-1 δεν συνταγογραφούνται πολύ ευρέως για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 27.279 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο που έλαβαν είτε έναν αγωνιστή GLP-1 είτε έναν αναστολέα DPP-4. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των συμμετεχόντων – 26.578 – έλαβαν έναν αναστολέα DPP-4, ενώ μόνο 701 έλαβαν έναν αγωνιστή GLP-1. Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στην Ταϊβάν και η μέση ηλικία στην ομάδα GLP-1 ήταν 59, ενώ η μέση ηλικία στην ομάδα DPP-4 ήταν 65. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τις αρχές του 2012 έως τα τέλη του 2018.

Χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από σήψη που συνδέεται με αγωνιστές GLP-1

Μετά την προσαρμογή για διαφορές —όπως η ηλικία— μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν τα δύο διαφορετικά είδη φαρμάκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν αγωνιστή GLP-1 είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν Αναστολείς DPP-4. Είχαν επίσης 39% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ειδικά από σήψη – μια απειλητική για τη ζωή απόκριση του οργανισμού σε μια μόλυνση – και άλλες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη μόλυνση. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές υποομάδες συμμετεχόντων με βάση τις συνθήκες υγείας και άλλα χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με εγκεφαλοαγγειακή νόσο – αυτοί με περιορισμένη ροή αίματος ή άλλα προβλήματα αιμοφόρων αγγείων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο – είδαν πολύ μεγαλύτερο όφελος από τη λήψη αγωνιστών GLP-1 από εκείνους που δεν είχαν εγκεφαλοαγγειακή νόσο. Σε σύγκριση με τη λήψη ενός αναστολέα DPP-4, η λήψη ενός αγωνιστή GLP-1 συνδέθηκε με 67% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων με εγκεφαλοαγγειακή νόσο, αλλά μόνο 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων χωρίς εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ήταν ήδη ευρέως γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο είναι γενικά πιο πιθανό να εμφανίσουν σήψη και να εμφανίσουν χειρότερα αποτελέσματα εάν την αναπτύξουν, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο. Αλλά η τελευταία μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι μπορεί να μην είχε αρκετά μεγάλη περίοδο παρακολούθησης για να συγκρίνει τον κίνδυνο θανάτου από ορισμένες παθήσεις υγείας. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες μεγάλης κλίμακας, έγραψαν, για να γίνει καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών επιπτώσεων της λήψης αγωνιστών GLP-1 ή αναστολέων DPP-4 σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο.

Διαβάστε ακόμα: Εγκρίθηκε και στην Ευρώπη το Rybelsus, το πρώτο χάπι αγωνιστών GLP-1 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Οι αναστολείς SGLT2 βοηθούν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με τους αγωνιστές GLP-1 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μίνι αντλία για αγωνιστές GLP-1 περιμένει έγκριση από τον FDA για χρήση σε διαβητικούς τύπου 2 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Αναστολείς SGLT-2 και αγωνιστές GLP-1 θεωρούνται πλέον φάρμακα πρώτης γραμμής για την καρδιακή ανεπάρκεια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα