Κάθε δύο δευτερόλεπτα κάποιος χρειάζεται δωρεά αίματος. Εάν έχετε οποιονδήποτε τύπο διαβήτη, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πόσο επιλεκτικός είναι πραγματικά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) όσον αφορά την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα που δίνεται.
Για κάθε νέο δότη, υπάρχει μια διαδικασία διαλογής για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές για εσάς (και για τους λήπτες) να δώσετε αίμα. Υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις επιλεξιμότητας και αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το μέρος του αίματος (ή του πλάσματος) που δίνετε!
Είναι σημαντικό να απαντάτε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαλογής σας με ειλικρίνεια και διεξοδικότητα.
Εδώ, θα εξετάσουμε εάν ο διαβήτης —ή άλλες παθήσεις υγείας— σας εμποδίζει να δώσετε αίμα.
Το να έχετε απλώς διαβήτη δεν σας αποκλείει από το δώσετε αίμα
Το να διαγνωστείτε απλώς με διαβήτη δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δώσετε αίμα.
Υπάρχει στην πραγματικότητα μια τεράστια ποικιλία παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οποιουδήποτε ατόμου να δώσει αίμα, ανεξάρτητα από το αν έχει διαβήτη.
Σε γενικές γραμμές το ΕΚΕΑ λέει μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν…
- Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.
- Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
- Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
- Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
- Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά.
Ως προς τον διαβήτη το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας αναφέρει
Επιτρέπεται η αιμοδοσία εφόσον είναι ρυθμισμένος ο διαβήτης (μέχρι GLC 130mg/dL) με από του στόματος φαρμακευτική αγωγή ή διατροφή και άσκηση.
Αν ρυθμίζεται με ινσουλίνη, δυστυχώς δεν επιτρέπεται η αιμοδοσία . (2004/33 ΕΚ)
Μπορούν οι επιπλοκές του διαβήτη να σας αποκλείσουν από την αιμοδοσία;
Όπως η διάγνωση του διαβήτη σας, μια διάγνωση επιπλοκών δεν σας αποκλείει αυτόματα από τη δωρεά, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας. Η πιο συχνή επιπλοκή που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην απόφασή σας να δώσετε αίμα είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια.
Εάν λαμβάνετε θεραπεία για οποιοδήποτε στάδιο αμφιβληστροειδοπάθειας και άλλες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, η αιμοδοσία μπορεί να αλλάξει προσωρινά την αρτηριακή πίεση στα μάτια σας. Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν δώσετε αίμα εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος επιπλοκής που σχετίζεται με τον διαβήτη.
Μπορεί η αιμοδοσία να επηρεάσει τις τιμές A1c;
Η δωρεά αίματος στην πραγματικότητα αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων—και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς χαμηλότερο αποτέλεσμα A1c τους μήνες μετά τη δωρεά.
Το A1c σας είναι πραγματικά μια μέτρηση της ποσότητας γλυκόζης που συνδέεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας.
Η κανονική διάρκεια ζωής ενός ερυθροκυττάρου είναι περίπου 3 έως 4 μήνες. Όταν επιταχύνετε την παραγωγή νέων αιμοσφαιρίων με αιμοδοσία, σημαίνει ότι το A1c σας μετρά την ποσότητα γλυκόζης που συνδέεται με νεότερα κύτταρα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνετε αίμα συχνά; Σίγουρα όχι. Αλλά να έχετε κατά νου ότι το πραγματικό A1c σας μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που λένε τα αποτελέσματά σας.
Συμπέρασμα
Ναι, μπορείτε να δώσετε αίμα, αλλά όπως όλοι οι άλλοι που σκέφτονται να δώσουν, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τις απαιτήσεις καταλληλότητας.
Η αιμοδοσία μία φορά ή τακτικά είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να συνεισφέρετε στη ζωή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη!