Κακοσμία του στόματος, από ένδειξη για διαβήτη μέχρι ένα εφ’ όρου ζωής σύμπτωμα

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της «ανάσας με άρωμα φρούτου» και του διαβήτη;

Εάν έχετε διαβήτη, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η «ανάσα με άρωμα φρούτου» είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου. Πολλοί από εσάς μπορεί να είχατε αυτή την αρρωστημένη-γλυκιά γεύση και μυρωδιά στο στόμα σας για εβδομάδες πριν λάβετε τη διάγνωση.

Αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η χρόνια δυσοσμία του στόματος, αλλιώς γνωστή ως κακοσμία του στόματος, και ο διαβήτης μπορεί να πάνε χέρι-χέρι, ακόμη και χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση.

Γιατί οι άνθρωποι αποκτούν μια όξινη αναπνοή πριν από τη διάγνωση του διαβήτη;

Η κλασική «ανάσα με άρωμα φρούτου» πριν από τη διάγνωση του διαβήτη, ειδικά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1, μπορεί να είναι σημάδι διαβητικής κετοξέωσης ή DKA, η οποία είναι μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση στην οποία το σάκχαρό σας είναι τόσο υψηλό που το αίμα σας αρχίζει να γίνεται όξινο.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτό το σύμπτωμα πριν λάβουν διάγνωση διαβήτη.

Εάν έχετε αναπνοή με μυρωδιά φρούτου, συνοδευόμενη από τα άλλα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας ή να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως για να υποβληθείτε σε εξετάσεις για διαβήτη:

  • Ξερό στόμα
  • Αυξημένη δίψα
  • Συχνουρία
  • Απώλεια βάρους
  • Υπερβολική κούραση
  • Πονοκέφαλο
  • Σωματικοί πόνοι
  • Σύγχυση

Πώς σχετίζονται η κακή αναπνοή και ο διαβήτης;

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες δυσοσμία του στόματος ή κακής αναπνοής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ισχυρών τροφών, του μη τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών σας ή λόγω γενετικού σχεδιασμού, αλλά υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι που τα άτομα με διαβήτη συγκεκριμένα μπορεί να αντιμετωπίσουν την κακοσμία του στόματος.

Εκτός από τις οξείες περιπτώσεις DKA, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν κακοσμία του στόματος λόγω περιοδοντικών ασθενειών και υψηλών επιπέδων κετονών στο αίμα.

Η κακοσμία του στόματος είναι τόσο συχνή σε άτομα που ζουν με διαβήτη που οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αναλυτές υπέρυθρης αναπνοής είναι αποτελεσματικοί στον εντοπισμό τόσο του προδιαβήτη (υψηλά επίπεδα γλυκόζης) όσο και του διαβήτη τύπου 2 πρώιμου σταδίου.

Και οι δύο αιτίες της κακοσμίας μπορούν να προληφθούν και είναι και οι δύο θεραπεύσιμες.

Περιοδοντική νόσος

Οι περιοδοντικές ασθένειες ή η ουλίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες καταστάσεις: ουλίτιδα, ήπια περιοδοντίτιδα και προχωρημένη περιοδοντίτιδα.

Ένας στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη παλεύει επίσης με περιοδοντικές παθήσεις, επομένως είναι αρκετά συχνό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και η υψηλή βακτηριακή ανάπτυξη (και επομένως οι λοιμώξεις) στο στόμα καθιστούν επίσης πιο δύσκολη τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο για τα άτομα με διαβήτη για να καταπολεμήσουν τόσο τις λοιμώξεις του στόματος όσο και την κακοσμία που προκαλούν οι λοιμώξεις, όπως η ασθένεια των ούλων.

Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις δυσκολεύουν τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η ασθένεια των ούλων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιδεινώσει τη διαχείριση του διαβήτη, επομένως είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά και να λαμβάνετε θεραπεία για περιοδοντική νόσο πρώιμου σταδίου προτού το πρόβλημα γίνει πιο προχωρημένο.

Τα συμπτώματα των περιοδοντικών παθήσεων περιλαμβάνουν την κακοσμία του στόματος, την υποχώρηση των ούλων, τα κόκκινα/τρυφερά ούλα και τα ευαίσθητα δόντια.

Ακόμα κι αν δεν πάσχετε ακόμη από περιοδοντική νόσο, το να έχετε απλώς περίσσεια βακτηρίων στο στόμα σας μπορεί να προκαλέσει κακοσμία και τα αυξημένα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η θεραπεία της νόσου των ούλων σε πρώιμο στάδιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην άμβλυνση της κακοσμίας και, τελικά, στη θεραπεία της.

Κετόνες στο αίμα

Ένας άλλος λόγος που τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν κακή αναπνοή είναι οι κετόνες στο αίμα.

Όταν το σώμα σας στερείται ινσουλίνης, αντί ο οργανισμός να μεταβολίζει τη γλυκόζη για ενέργεια, αρχίζει να μεταβολίζει το λίπος για ενέργεια, δημιουργώντας κετόνες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν στο αίμα ή στα ούρα σας.

Οι κετόνες δεν είναι πάντα επικίνδυνες και μπορείτε να έχετε κετόνες χωρίς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν είστε νηστικοί (όπως η δίαιτα διαλειμματικής νηστείας, η νηστεία για εξέταση αίματος, χειρουργική επέμβαση ή διαδικασία) ή ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα, η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ωστόσο, το να έχετε κετόνες στο αίμα ή στα ούρα σας μπορεί να προκαλέσει κακοσμία. Η ακετόνη, ένα είδος κετόνης, μπορεί ακόμη και να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών.

Συνήθως, μόλις απαλλάξετε το σώμα σας από κετόνες (με χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα ή τρώγοντας υδατάνθρακες, εάν νηστεύετε ή ακολουθείτε μια διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες), η κακή αναπνοή σας θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Εάν είστε θετικοί για μέτριες ή υψηλές κετόνες (με μια απλή εξέταση ούρων) και το σάκχαρό σας είναι πάνω από 250 mg/dL για αρκετές ώρες ή περισσότερο και δεν μειώνεται με ινσουλίνη, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε διαβητική κετοξέωση (DKA), η οποία είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Αντιμετώπιση και πρόληψη της κακοσμίας αναπνοής σε σχέση με τον διαβήτη

Η κακοσμία του στόματος είναι, δυστυχώς, ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, αλλά είναι κατεξοχήν θεραπεύσιμη (και ακόμη και αποτρέψιμη!) ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές:

Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε νήμα και στοματικό διάλυμα

Βουρτσίστε τη γλώσσα σας καθημερινά (όπου αναπαράγονται πολλά βακτήρια)

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν τακτικό καθαρισμό τουλάχιστον κάθε 6 μήνες (μερικοί οδοντίατροι θα βλέπουν ακόμη και τον διαβητικό πληθυσμό τους 3 φορές το χρόνο για έναν καθαρισμό, αλλά συμβουλευτείτε το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σας για να δείτε εάν θα καλύπτεται ένας επιπλέον καθαρισμός για εσάς)

Πίνετε άφθονο νερό καθημερινά και μην αφυδατωθείτε

Επισκεφθείτε τακτικά τον ενδοκρινολόγο σας

Διατηρήστε την HbA1c σας σε καλό έλεγχο (στοχεύστε σε <7%)

Ελέγχετε τακτικά για κετόνες και προσπαθήστε να τις αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο

Μην καπνίζετε, κάτι που επιδεινώνει την κακοσμία του στόματος

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της κακοσμίας του στόματος.

Total
91
Shares
Σχετικά άρθρα
Συνδυασμός φαρμάκων αποδεικνύεται αποτελεσματικός σε διάρκεια δύο χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Συνδυασμός φαρμάκων για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, παραμένει αποτελεσματικός μετά από δύο χρόνια

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, συχνά λαμβάνουν μετφορμίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για να σταθεροποιήσουν…
Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρουκτόζη εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Περισσότερα

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρουκτόζη εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η διατροφή που είναι πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με…
Περισσότερα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώνουν υδατάνθρακες τα άτομα με διαβήτη

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων νωρίτερα μέσα στην ημέρα (κι όχι αργά τη νύχτα) συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς