Η μεγαλύτερη έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία – συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ποσοστών διαβήτη και παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep.
Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών υποστηρίζει τον ρόλο του ύπνου σε πολλά διαφορετικά αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται στενά με τον διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο ιδανικός ύπνος – περίπου επτά ώρες – συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστικές επιδόσεις και ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την απώλεια βάρους. Ο καλός ύπνος το βράδυ δεν είναι εύκολος για όλους, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορεί να μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας – συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για διαταραχές ύπνου και του να περνάτε χρόνο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για την τελευταία μελέτη, 552 ενήλικες ηλικίας 63 έως 84 ετών φορούσαν μια συσκευή στον καρπό τους για μια εβδομάδα που έλαβε πολλές διαφορετικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο φως ενώ κοιμόντουσαν. Συνολικά, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες βίωσαν τουλάχιστον ένα παράθυρο πλήρους σκοταδιού διάρκειας πέντε ωρών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες που το έκαναν και εκείνους που δεν το έκαναν, βίωσαν μια πεντάωρη περίοδο σκοταδιού όταν επρόκειτο για πολλά αποτελέσματα υγείας – όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.
Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με πολλά κακά αποτελέσματα στην υγεία
Μετά από προσαρμογή για παράγοντες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο όπως η ηλικία, το φύλο και η φυλή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε με 74% υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, 82% υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και 100% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη – αλλά όχι υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη.
Οι συμμετέχοντες με έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερη συχνότητα αφύπνισης αφού αποκοιμήθηκαν, υποδεικνύοντας ότι το φως μπορεί να συνδέεται με διαταραχή του ύπνου. Είχαν επίσης χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να είναι είτε αιτία είτε αποτέλεσμα κακού ύπνου – συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, της έκθεσης στο φως αργότερα μέσα στην ημέρα και της λιγότερης συνέπειας από μέρα σε μέρα στην έκθεση στο φως και τη σωματική δραστηριότητα.
«Είτε πρόκειται για ένα smartphone, είτε αφήνοντας μια τηλεόραση ανοιχτή τη νύχτα είτε λόγω φωτορύπανσης σε μια μεγάλη πόλη, ζούμε ανάμεσα σε έναν άφθονο αριθμό τεχνητών πηγών φωτός που είναι διαθέσιμες 24 ώρες την ημέρα», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Minjee Kim, MD. επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο, σε δελτίο τύπου. Οι ερευνητές πρόσφεραν πολλές συμβουλές για τη μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα – συμπεριλαμβανομένου του να μην ανάβετε το φως όταν σηκώνεστε (χρησιμοποιήστε ένα αμυδρό ή πορτοκαλί φως εάν χρειάζεται), να τοποθετήσετε σκιές συσκότισης, να φοράτε μάσκα ματιών και να μετακινείτε το κρεβάτι σας μακριά από οποιοδήποτε παράθυρο όπου εισέρχεται φως (φυσικό ή τεχνητό).