Η διατροφική συμβουλευτική σε νέους με προδιαβήτη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον τύπο 2

Η διατροφική συμβουλευτική συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η παρακολούθηση συνεδριών διατροφικής συμβουλευτικής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε νέους με προδιαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology.

Ο προδιαβήτης – αυξημένη γλυκόζη στο αίμα που δεν πληροί το όριο για διαβήτη – φαίνεται να αυξάνεται στους νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια μελέτη έδειξε, στην πραγματικότητα, ότι το ποσοστό του προδιαβήτη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 19 ετών υπερδιπλασιάστηκε σε μια περίοδο 20 ετών. Αλλά οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το πόσο ανησυχητική είναι αυτή η τάση, καθώς ο προδιαβήτης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος θα αναπτύξει διαβήτη. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προδιαβήτης από μόνος του μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, οι νεότεροι ενήλικες με προδιαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη. Για όλους αυτούς τους λόγους, αρκετές ιατρικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν αναπτύξει κοινές οδηγίες για τη διάγνωση και τη διαχείριση του προδιαβήτη στη νεολαία.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 108 νέους με προδιαβήτη που έλαβαν σύσταση να λαμβάνουν διατροφική συμβουλευτική κάθε τρεις μήνες μετά τη διάγνωση του προδιαβήτη. Οι ερευνητές χώρισαν αυτούς τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες—αυτούς που ως επί το πλείστον ακολούθησαν αυτή τη σύσταση παρακολουθώντας δύο ή περισσότερες επισκέψεις διατροφικής συμβουλευτικής κάθε χρόνο και εκείνους που δεν ακολούθησαν παρακολουθώντας μία ή μηδέν επισκέψεις διατροφικής συμβουλευτικής. Η συνολική ομάδα μελέτης είχε 46 άνδρες με μέση ηλικία 12,4 ετών και 62 γυναίκες με μέση ηλικία τα 13,3 έτη.

Υπήρχαν 44 συμμετέχοντες που ακολούθησαν ως επί το πλείστον τις συστάσεις τους για διατροφική συμβουλευτική. Στην αρχή της μελέτης, αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν παρόμοιοι με εκείνους που δεν ακολούθησαν τη σύσταση όταν επρόκειτο για πολλά διαφορετικά μέτρα — επίπεδο A1C (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα), χρήση του φαρμάκου για τον διαβήτη μετφορμίνη και φυλετική ή εθνική σύνθεση της ομάδας. Αλλά έτειναν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) από τους συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν τη συνιστώμενη διατροφική συμβουλευτική.

Η διατροφική συμβουλευτική συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη

Συνολικά, 18 συμμετέχοντες (17,0%) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 4 ετών. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διατροφική συμβουλευτική είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 — μόνο τέσσερις στους 44 (9,1%) τον ανέπτυξαν, σε σύγκριση με 14 από τους 62 (22,6%) συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν τη διατροφική συμβουλευτική. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν διατροφική συμβουλευτική και συνέχισαν να ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 ανέπτυξαν την πάθηση μετά από διάμεση διάρκεια 34,9 μηνών, ενώ εκείνοι που δεν ακολούθησαν διατροφική συμβουλευτική και ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 το έκαναν μετά από διάμεσο διάρκεια 25,8 μήνες.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 – λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάστηκε για να εμφανιστεί η πάθηση, καθώς και άλλοι παράγοντες – ήταν 3,88 φορές υψηλότερος μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν ακολούθησαν τη συνιστώμενη διατροφική συμβουλευτική. Αλλά μεγαλύτερες μελέτες που ακολουθούν έναν παρεμβατικό σχεδιασμό – τυχαία ανάθεση ορισμένων συμμετεχόντων στη συμβουλευτική διατροφής – χρειάζονται για να κατανοηθεί καλύτερα πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτός ο τύπος συμβουλευτικής στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στους νέους με προδιαβήτη.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα