Πώς το κρύο ντους ευεργετεί τον οργανισμό και την ψυχική μας υγεία

Όσο και να αγαπάς ένα ζεστό μπάνιο, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα οφέλη του παγωμένου νερού για το σώμα και το πνεύμα μας

Ένα ζεστό μπάνιο μετά το τέλος μιας απαιτητικής μέρας γνωρίζουμε ότι είναι αυτό που αναζητάς με το που επιστρέφεις στο σπίτι. Κι όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το να κάνουμε κρύο ντους είναι τελικά αυτό που μπορεί να προστατέψει την υγεία μας με πολλούς τρόπους, ευεργετώντας τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα μας. Με τη θερμοκρασία να ευνοεί ακόμη στο να το δοκιμάσεις κι εσύ στην καθημερινότητά σου, να γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δώσεις μια ευκαιρία στο παγωμένο ντους αντί του ζεστού.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με έρευνες, το κρύο ντους έχει την ικανότητα να αυξήσει τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα μας, θωρακίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο  τον οργανισμό μας από μολύνσεις και ασθένειες. Παράλληλα, ενισχύει τον μεταβολισμό μας, αυξάνοντας την παραγωγή του καφέ λίπους, που μετατρέπεται στη συνέχεια σε ενέργεια.

Υγιή μαλλιά και δέρμα

Το ζεστό νερό απομακρύνει τα φυσικά έλαια από το δέρμα μας, προκαλώντας σταδιακή ξηρότητα. Αντίθετα, το κρύο νερό στο ντους μπορεί να προσφέρει λάμψη στην επιδερμίδα μας, ενώ κάνει και τα μαλλιά μας να φαίνονται πιο υγιή και στιλπνά. Επιπλέον, βοηθά με το τοπικό πρήξιμο και κάνει το δέρμα να σφίγγει σε προβληματικές περιοχές όπως οι γοφοί και οι γλουτοί.

Καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία

Έρευνες έχουν αποδείξει πως το κρύο νερό έχει την τάση να αυξάνει τις ενδορφίνες στον οργανισμό μας, τις ορμόνες δηλαδή που βελτιώνουν τη διάθεσή μας, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Παράλληλα, το κρύο μπάνιο ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους ύστερα από γυμναστική, βοηθώντας το σώμα μας να επανέλθει μετά από ένα έντονο σετ που το έχει καταπονήσει.

Καλύτερη συγκέντρωση

Το κρύο νερό ενθαρρύνει τον εγκέφαλό μας να συγκεντρωθεί, αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειάς του. Αν λοιπόν νιώθεις ότι δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας εκείνη τη δουλειά που παλεύεις εδώ και ώρες στον υπολογιστή, δοκίμασε ένα διάλειμμά για ένα κρύο ντους.

Πώς να κάνεις σωστά ένα κρύο ντους

Ο τρόπος για να εντάξεις το κρύο ντους στην καθημερινότητά σου είναι να το κάνεις σταδιακά, ώστε ο οργανισμός σου να το συνηθίσει πιο εύκολα και να διατηρήσεις τη συνήθεια. Ξεκίνα με τα 10 δευτερόλεπτα και στο επόμενο ντους προσπάθησε να μείνεις για 20, μέχρι να σου γίνει ρουτίνα. Οι θερινοί όπως και οι φθινοπωρινοί μήνες ευνοούν για να το βάλεις στις συνήθειές σου, γι’ αυτό μην χάνεις χρόνο.

Πώς ένα κρύο ντους μπορεί να γίνει ευεργετικό για τον οργανισμό και την ψυχική μας υγεία – AllYou.gr

Total
67
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβήτης τυπου 2, γλυκουλι, φρουτα, χυμοι, ρυζι
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου!

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, με τον αριθμό των πασχόντων να ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια,…