Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το πλιγούρι βρώμης, πριν το βάλετε στη διατροφή σας

Πλιγούρι βρώμης και διαβήτης: τα πρέπει και τα μη

Το πλιγούρι βρώμης είναι εδώ και καιρό μια συνηθισμένη επιλογή για πρωινό. Είναι συνήθως φτιαγμένο από νιφάδες. Όσο πιο επεξεργασμένη είναι η βρώμη, όπως στην περίπτωση της στιγμιαίας βρώμης, τόσο πιο γρήγορα αφομοιώνεται η βρώμη και τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα.

Το πλιγούρι βρώμης συνήθως μαγειρεύεται με κάποιο υγρό και σερβίρεται ζεστό, συχνά με πρόσθετα συνοδευτικά όπως ξηρούς καρπούς, γλυκαντικά ή φρούτα. Μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να ξαναζεσταθεί το πρωί για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό.

Επειδή το πλιγούρι βρώμης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με άλλες επιλογές πρωινού, όπως κρύα δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης, ψωμιά με προσθήκη ζελέ ή τηγανίτες με σιρόπι.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από διαφορετικούς τύπους πρωινών τροφών για να δουν πώς ανταποκρίνεται το σάκχαρό τους.

Το πλιγούρι βρώμης μπορεί επίσης να προάγει την υγεία της καρδιάς, κάτι που είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με διαβήτη είναι επιρρεπή σε καρδιακές παθήσεις.

Πλεονεκτήματα της βρώμης για τον διαβήτη

Η προσθήκη πλιγούρι βρώμης στη διατροφή σας για τη διαχείριση του διαβήτη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα της προσθήκης πλιγούρι βρώμης στο διατροφικό σας πρόγραμμα για τον διαβήτη περιλαμβάνουν:

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στη μέτρια έως υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Είναι υγιεινό για την καρδιά λόγω της περιεκτικότητάς του σε διαλυτές ίνες και του γεγονότος ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ενέσεις ινσουλίνης όταν καταναλώνεται αντί άλλων τροφών πρωινού πλούσιων σε υδατάνθρακες.

Αν μαγειρευτεί εκ των προτέρων, μπορεί να είναι ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα.

Έχει μέτρια υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους.

Είναι μια καλή πηγή μακροπρόθεσμης ενέργειας.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πέψης.

Μειονεκτήματα της βρώμης για τον διαβήτη

Για πολλά άτομα με διαβήτη, η κατανάλωση πλιγούρι βρώμης δεν έχει πολλά μειονεκτήματα. Η κατανάλωση πλιγούρι βρώμης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν επιλέξετε στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, φορτωμένο με πρόσθετη ζάχαρη ή καταναλώνετε πάρα πολύ ταυτόχρονα.

Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για όσους έχουν επίσης γαστροπάρεση, η οποία καθυστερεί την γαστρική κένωση. Για όσους έχουν διαβήτη και γαστροπάρεση, οι φυτικές ίνες στο πλιγούρι βρώμης μπορούν να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου.

Τι πρέπει να κάνετε και να μην κάνετε για το πλιγούρι βρώμης και τον διαβήτη

Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας για να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη. Ειδικά αν το χρησιμοποιείτε για να αντικαταστήσετε άλλες επιλογές πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Όταν προσθέτετε πλιγούρι βρώμης στο διατροφικό σας πρόγραμμα για τον διαβήτη, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα παρασκευής πλιγούρι βρώμης για να αυξήσετε τα θετικά οφέλη για την υγεία του πλιγούρι βρώμης.

Τι να προιμάτε:

Καταναλώστε το με πρωτεΐνη ή υγιεινό λίπος όπως αυγά, βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι. Η προσθήκη 1-2 κουταλιών της σούπας ψιλοκομμένα πεκάν, καρύδια ή αμύγδαλα μπορεί να προσθέσει πρωτεΐνη και υγιές λίπος, τα οποία μπορούν περαιτέρω να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Επιλέξτε νιφάδες βρώμης ή χωρίς επεξεργασία. Αυτές οι επιλογές περιέχουν υψηλότερη ποσότητα διαλυτών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία για να επιβραδύνουν την πέψη.

Χρησιμοποιήστε κανέλα. Η κανέλα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Προσθέστε μούρα. Τα μούρα έχουν επίσης αντιοξειδωτικά και καλά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό γλυκαντικό.

Χρησιμοποιήστε γάλα με χαμηλά λιπαρά, γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη ή νερό. Η χρήση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή σόγιας μπορεί να αυξήσει τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να προσθέσει πολύ λίπος στο γεύμα. Το νερό είναι προτιμότερο από την κρέμα γάλακτος ή το γάλα με υψηλότερα λιπαρά για όσους προσπαθούν να μειώσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι η ποσότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων για το γεύμα σας.

Τι να αποφύγετε:

Μη χρησιμοποιείτε προπαρασκευασμένο ή στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης με πρόσθετα γλυκαντικά. Το στιγμιαίο και αρωματισμένο πλιγούρι βρώμης περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Έχουν επίσης λιγότερες διαλυτές φυτικές ίνες. Επιλέξτε μια υγιεινή ποικιλία πλιγούρι βρώμης.

Μην προσθέτετε πολλά αποξηραμένα φρούτα. Μόνο μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα μπορεί να έχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων. Να προσέχετε τις μερίδες σας.

Μην προσθέτετε πάρα πολλά γλυκαντικά με θερμίδες. Οι άνθρωποι συνήθως προσθέτουν ζάχαρη, μέλι, καστανή ζάχαρη ή σιρόπι στο πλιγούρι βρώμης. Αυτά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μπορείτε να προσθέσετε με ασφάλεια γλυκαντικά χωρίς ή χαμηλές θερμίδες.

Περιορίστε ή αποφύγετε τη χρήση κρέμας. Χρησιμοποιήστε νερό, γάλα σόγιας ή γάλα με χαμηλά λιπαρά για να φτιάξετε πλιγούρι βρώμης.

Άλλα οφέλη για την υγεία του πλιγούρι βρώμης

Εκτός από τα οφέλη για το σάκχαρο του αίματος και την υγεία της καρδιάς που προσφέρει το πλιγούρι βρώμης, μπορεί να βοηθήσει με:

μείωση της χοληστερόλης

διαχείριση βάρους

προστασία του δέρματος

μειώνοντας τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου

Το μη επεξεργασμένο και μη ζαχαρούχο πλιγούρι βρώμης είναι αργό στην πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με τους στόχους απώλειας βάρους και διαχείρισης βάρους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του pH του δέρματος, το οποίο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
karotoo
Περισσότερα

Τα καρότα, το ζάχαρο και ο διαβήτης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γλυκαιμικό φορτίο των καρότων είναι χαμηλό, απορρίπτεται η θέση ότι τα καρότα πρέπει να αποφεύγονται λόγω αύξησης ζαχάρεως στο αίμα. Αντίθετα τα καρότα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή υγιεινής διατροφής. Ο συνδυασμός τους στο πιάτο μας με άλλα λαχανικά, προσφέρει ποικιλία και ευρύ φάσμα πολύτιμων φυτοχημικών ουσιών

μήλο
Περισσότερα

Το Μήλο

Από τον απαγορευμένο καρπό των Πρωτόπλαστων, το Νεύτωνα, ως και τα τελευταία προϊόντα του Steve Jobs, το μήλο έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανθρώπινη ιστορία.