Απλές και χρήσιμες συμβουλές για να ανακουφιστείς από την ξηροφθαλμία

Πώς να αντιμετωπίσεις την ξηροφθαλμία
Πώς να αντιμετωπίσεις την ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μια χρόνια και συχνή πάθηση, καθώς επηρεάζει το 25% περίπου του πληθυσμού παγκοσμίως, που προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό στα μάτια. Mε μερικές απλές κινήσεις, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να μην περιορίζει τις δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας.

Αυτή προκαλείται όταν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα που παράγει εξατμίζονται πολύ γρήγορα ή όταν ισχύουν και τα δύο παραπάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ενυδατώνεται επαρκώς η επιφάνεια του ματιού μας και επομένως να υπάρχει έλλειψη ισορροπίας στη δακρυϊκή στιβάδα.

Μερικά από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μπορεί να είναι η θολή όραση, τα κουρασμένα και ερεθισμένα μάτια, η ερυθρότητα του οφθαλμού, το αίσθημα καύσου, η δακρύρροια, η ευαισθησία στο φως κ.ά.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να επηρεαστεί και να προκληθεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας. Πιο συγκεκριμένα, ο μεγάλος χρόνος παραμονής σε ξηρή ατμόσφαιρα, ο άνεμος και τα υπαίθρια αθλήματα, όπως και ο

αυξημένος χρόνος παραμονής μπροστά από οθόνες, μπορούν όλοι μαζί να δράσουν ως παράγοντες για την εμφάνιση της πάθησης. Επιπλέον, ξηροφθαλμία μπορεί να παρατηρηθεί και από την εκτεταμένη χρήση μάσκας, αφού όταν φοράμε, ο αέρας που εκπνέουμε κατευθύνεται προς τα πάνω και μπορεί να προκαλέσει τη γρηγορότερη εξάτμιση των δακρύων. Τέλος, διαθλαστικές επεμβάσεις, όπως LASIK ή χειρουργεία καταρράκτη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ξηροφθαλμία.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία

-Προστατέψτε τα μάτια σας από τον άνεμο φορώντας γυαλιά όταν είναι πολύ δυνατός ή κατά τη διάρκεια υπαίθριων σπορ.

-Αποφύγετε τους πολύ ζεστούς εσωτερικούς χώρους και χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή ένα δοχείο με νερό κοντά στο καλοριφέρ σας.

-Κάντε τακτικά διαλείμματα από τις οθόνες. Κάθε 20 λεπτά, απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη για να κοιτάξετε ένα αντικείμενο τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

-Χρησιμοποιήστε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες.

Πώς να αντιμετωπίσεις την ξηροφθαλμία – AllYou.gr

Total
12
Shares
Σχετικά άρθρα