Κάλτσες & Διαβήτης: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει εύκολα έλκη ποδιών τα οποία θα σε ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα, ειδικά αν είσαι διαβητικός.

Τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε όλο τον οργανισμό, όπως και στα πόδια του διαβητικού. Πιο συγκεκριμένα, αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου παραμένουν υψηλά και τα αιμοφόρα αγγεία αρχίσουν να καταστρέφονται, αυτό θα συμπαρασύρει και τα νεύρα των ποδιών. Σταδιακά, θα μειώνεται η αίσθηση στα δάχτυλα των ποδιών και στα πόδια.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, θα είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν στα πόδια σου μικρές λοιμώξεις. Ένα πόδι το οποίο θα είναι όλη μέρα ‘‘κλεισμένο’’ σε μια σφιχτή κάλτσα, μια γρατζουνιά ή ένας απλός τραυματισμός μπορούν εύκολα να προκαλέσουν έλκος στα πόδια.

Η διαφορά εδώ με ένα άτομο το οποίο δεν έχει διαβήτη, είναι ότι οι πληγές σου κλείνουν δυστυχώς πολύ πιο δύσκολα, εφόσον τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι καλά ρυθμισμένα. Μια παρατεταμένη πληγή – λοίμωξη που δε θεραπεύεται κι επιμένει, ενώ ο χρόνος περνάει, μπορεί να εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Κάπου εδώ έρχονται στο θέμα μας οι ειδικές κάλτσες.

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από ιατρικές κάλτσες, όπως διαβητικές, διαβαθμισμένης συμπίεσης, ή αντιεμβολικές. Το ζήτημα είναι να τις προμηθευτείς από ειδικούς στον χώρο των ιατρικών ειδών, ώστε να είναι και οι κατάλληλες για το θέμα υγείας που αντιμετωπίζεις.

Οι διαβητικές κάλτσες έχουν αντιβακτηριδιακή ιδιότητα, ενώ φροντίζουν να διατηρούν τα πόδια σου πιο στεγνά από τις απλές κάλτσες, καθώς κατασκευάζονται από ειδικά νήματα. Έτσι, δεν έχεις να ανησυχείς για την πρόκληση υγρασίας, που δημιουργεί ένα περιβάλλον προσιτό στις λοιμώξεις.

Ακόμη, οι διαβητικές ιατρικές κάλτσες αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι συνήθως πιο μειωμένη στα διαβητικά άτομα. Μια μη κατάλληλη κάλτσα, μπορεί εύκολα να εμποδίσει την καλή κυκλοφορία του αίματος σου, αφήνοντας μάλιστα σημάδια από γραμμές λόγω της πίεσης από το λάστιχο. Οι ιατρικές κάλτσες είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να μη σφίγγουν το πόδι, αλλά να το κρατάνε ζεστό τον χειμώνα!

Κάτι που συνήθως δε σκεφτόμαστε όσοι έχουμε διαβήτη είναι ότι ένα ζευγάρι κάλτσες μπορεί να προκαλέσει τριβή λόγω των ειδικών του ραφών. Έτσι, οι ειδικές αυτές κάλτσες δεν έχουν συνήθως ραφές αποφεύγοντας τραυματισμούς λόγω τριβής.

Αν είσαι διαβητικός, λοιπόν, σίγουρα θα επωφεληθείς από τις διαβητικές ιατρικές κάλτσες, καθώς αυτές θα μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων, θα αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος και θα σε γλιτώσουν από επιπλέον φουσκάλες ή μικροτραυματισμούς λόγω τριβής.

Εδώ μπορούμε να σημειώσουμε προς αποφυγή σύγχυσης ότι οι διαβητικές κάλτσες είναι διαφορετικές από τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί:

Οι διαβητικές κάλτσες προσφέρουν όλα τα παραπάνω, χωρίς να σφίγγουν το πόδι. Απ’ την άλλη, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι σχεδιασμένες να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στα πόδια όσων έχουν φλεβική ανεπάρκεια ή είναι όρθιοι πολλές ώρες της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό, βοηθούν στο να επιστρέψει το αίμα πιο γρήγορα στην καρδιά, να μειωθεί το πρήξιμο και ο κίνδυνος των θρόμβων του αίματος.

Προμηθεύσου διαβητικές κάλτσες, εξέταζε τακτικά τα πόδια σου για τυχόν γρατζουνιές ή φλεγμονές, κόβε συχνά τα νύχια των ποδιών κι αν έχεις έλκος, περιποιήσου το με ένα ειδικό διάλυμα. Έτσι, με σωστή φροντίδα, ειδικές κάλτσες και φυσικά, ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα, θα δεις σταδιακά μεγάλη βελτίωση!

Total
71
Shares
Σχετικά άρθρα