Επτά εύκολοι τρόποι για να διώξετε το άγχος και να νιώσετε καλύτερα γρήγορα

Απλές καθημερινές πρακτικές αυτοφροντίδας που ρίχνουν το στρες και σας ανεβάζουν τη διάθεση

Η πανδημία και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο πληθωρισμός, οι τιμές του φυσικού αερίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αστάθεια σε όλο τον κόσμο… όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αρκετοί για να προσθέσουν άλλο ένα στρώμα άγχους στη ζωή μας. Και αυτό είναι πέρα ​​από την αντιμετώπιση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων, όπως η εργασία, η οικογενειακή ζωή, τα οικονομικά και η ζωή με τον διαβήτη.

Ο καθένας έχει άγχος στη ζωή του με τη μια ή την άλλη μορφή. Εάν έχετε διαβήτη, ωστόσο, η αντιμετώπιση του άγχους είναι πολύ σημαντική. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα παράγει ορμόνες του στρες όταν είστε υπό στρες και αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, λέει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. Εκτός από τα σάκχαρα στο αίμα σας, το στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό. Το συνεχές άγχος μπορεί να σας φθείρει και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και λιγότερο παρακινημένοι να κάνετε πράγματα για να φροντίσετε τον εαυτό σας, όπως να τρώτε υγιεινά και να είστε δραστήριοι. Το άγχος μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά.

Τρόποι για να διώξετε το άγχος

Μερικές φορές η σκέψη να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε ή να μειώσετε το άγχος μπορεί να αυξήσει το άγχος σας. Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος όταν εργάζεστε πολλές ώρες ή φροντίζετε μια οικογένεια ή μεγαλύτερο γονέα; Οι εύκολοι τρόποι είναι να παρακολουθήσετε υπερβολικά τις αγαπημένες σας εκπομπές, να τρώτε ανθυγιεινά τρόφιμα ή να στραφείτε στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά για να σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα. Υπάρχουν όμως ασφαλείς, εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να αποκρούσετε το άγχος; Ναι! Αλλά θυμηθείτε να έχετε ανοιχτό μυαλό και να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους για να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς. Δείτε πώς:

Απλώς αναπνεύστε

Μερικές φορές ονομάζεται μοτίβο αναπνοής 1:2, αυτή η πρακτική βοηθά να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα. Για να γίνει αυτό, η εκπνοή (εκπνοή) θα πρέπει να είναι διπλάσια από την εισπνοή (αναπνοή). Για παράδειγμα, εισπνεύστε για πέντε δευτερόλεπτα και εκπνεύστε για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτό για τρία έως πέντε λεπτά.

Ακούστε μουσική

Το Πρόγραμμα Ευεξίας ASCAP συνιστά τη μουσική ως έναν τρόπο για να «διατηρηθεί το στρες και το άγχος υπό έλεγχο». Όταν ακούμε ή παίζουμε μουσική, νιώθουμε πιο ήρεμοι και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) πέφτουν. Επιπλέον, η μουσική απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή και το κίνητρο. Εάν αισθάνεστε άγχος, το να ακούτε αργή μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε και να ηρεμήσετε.

Δοκιμάστε μια «ψηφιακή αποτοξίνωση»

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τα smartphone μας όλη την ημέρα — για δουλειά, για να ενημερώνεστε για email, για check-in μέσω social media και για αποστολή μηνυμάτων. Αργότερα, μπορεί να παίξουμε ένα βιντεοπαιχνίδι ή να κολλήσουμε στην τηλεόραση για να ενημερωθούμε για ειδήσεις ή μια αγαπημένη εκπομπή. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία και να «αποσυνδέσετε» την πρίζα, τουλάχιστον για λίγο, βοηθά τον εγκέφαλο και το σώμα σας να ανακάμψουν και να αναζωογονηθούν. Ο στόχος δεν είναι να καταργήσουμε εντελώς την τεχνολογία, αλλά μάλλον να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτήν. Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο για να φάτε δείπνο με τον σύντροφό σας ή την οικογένειά σας, να πάτε μια βόλτα ή ακόμα και να καλέσετε έναν φίλο με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει για καιρό.

Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Η μετατόπιση των αρνητικών σκέψεων σε θετικές μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του στρες. Ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε περισσότερες θετικές σκέψεις είναι να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό κρατώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό αναφέροντας τα πράγματα σε ένα κομμάτι χαρτί ή ακόμα και μιλώντας προφορικά με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο εκείνα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες ανά πάσα στιγμή. Έρευνα για την ευγνωμοσύνη δείχνει ότι, μετά από 10 εβδομάδες, οι άνθρωποι που έγραψαν για την ευγνωμοσύνη ένιωσαν πιο αισιόδοξοι και καλύτερα για τη ζωή τους σε σύγκριση με άτομα που έγραψαν πράγματα που τους εκνεύριζαν.

Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι

Η πράξη του να αφιερώσετε χρόνο για να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι τσάι και να επιβραδύνετε για λίγο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και το άγχος. Και η ζεστασιά από το ζεστό υγρό είναι επίσης καταπραϋντική και ηρεμιστική. Για να μειώσετε τις επιπτώσεις της καφεΐνης, δοκιμάστε ένα τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη. Οι καλές επιλογές, περιλαμβάνουν τσάι μέντας, τσάι χαμομηλιού, τσάι λεβάντας και τσάι από τριαντάφυλλο.

Πάτε μια βόλτα

Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά το να σηκωθείτε και να πάτε μια βόλτα βοηθά στην ενίσχυση των ενδορφινών, αυτών των χημικών ουσιών που σας κάνει να αισθάνεστε καλά, και σας βγάζει από ένα αγχωτικό περιβάλλον. Ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να σας αναζωογονήσει, αλλά ακόμη και μια χαλαρή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έδωσαν προσοχή στα βήματά τους μετρώντας «ένα, δύο, ένα, δύο» και εικονογράφησαν τους αριθμούς στο μυαλό τους καθώς περπατούσαν, ανέφεραν μείωση του άγχους και λιγότερες αρνητικές σκέψεις – ακόμη και μετά από μία μόνο συνεδρία περπατήματος!

Κάντε στα χέρια σας ένα μασάζ που σας αξίζει

Εάν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω για να σας τρίψει τους ώμους, δώστε στα χέρια σας λίγο αυτοφροντίδα. Ένα μασάζ χεριών βοηθά στην ανακούφιση από την ένταση και τον πόνο και προάγει τη χαλάρωση. Και τα χέρια σας μπορεί να χρειάζονται ένα τόσο απαραίτητο διάλειμμα από τον υπολογιστή ή το τιμόνι.

Total
205
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι μύθοι καταρρέουν… Ξεχάστε όσα πιστεύατε για την παχυσαρκία και τη δίαιτα

Πολλές απόψεις για την απώλεια βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας θεωρούνται «ιερές» αλλά στην πραγματικότητα είναι αναληθείς ή δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο.