Τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με λιγότερη γνωστική έκπτωση

Διαβάστε μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες που αντιμετωπίζουν γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών προηγούμενων μελετών, οι οποίες έχουν τονίσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτή η βιταμίνη στον διαβήτη και τις σχετικές παθήσεις. Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 όταν λαμβάνεται νωρίς και η λήψη τόσο ιχθυελαίου όσο και βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η λήψη βιταμίνης D συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα A1C (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για επώδυνη διαβητική νευροπάθεια. Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D συνδέθηκε με κανένα πρόσθετο καρδιαγγειακό ή καρκινικό όφελος σε μια μελέτη – παρόλο που η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα μελέτη είναι μοναδική στο ότι εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο ανθρώπων που πέθαναν ενώ συμμετείχαν στη μελέτη – όλοι οι ηλικιωμένοι που αξιολογούσαν περιοδικά τη γνωστική τους απόδοση. Αυτοί οι 290 συμμετέχοντες βίωναν όλοι κάποιο βαθμό γνωστικής έκπτωσης, αλλά κάποιοι περισσότερο από άλλους. Τα επίπεδα μιας μορφής βιταμίνης D (γνωστής ως 25-υδροξυβιταμίνη D) μετρήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου όταν πέθαναν οι συμμετέχοντες – μαζί με άλλους τύπους ανάλυσης εγκεφαλικού ιστού, όπως φυσικά σημεία της νόσου του Αλτσχάιμερ ή πολύ μικρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Όπως σημειώθηκε σε ένα δελτίο τύπου για τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με 25% έως 33% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας (προχωρημένη γνωστική εξασθένηση) ή ήπιας γνωστικής εξασθένησης κατά τη στιγμή της τελευταίας αξιολόγησης, πριν πεθάνει ένας συμμετέχων. Αλλά τα επίπεδα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο δεν συνδέονταν με φυσικά ευρήματα στον εγκέφαλο που μπορεί να αντανακλούν διαδικασίες που σχετίζονται με την άνοια, όπως η συσσώρευση πλάκας αμυλοειδούς ή βλάβη από εγκεφαλικά επεισόδια σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Αυτό σημαίνει, προς το παρόν, ότι δεν είναι σαφές πώς η βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Η άνοια είναι πολυπαραγοντική και πολλοί από τους παθολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω της δεν έχουν χαρακτηριστεί επαρκώς», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kyla Shea, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο δελτίο τύπου. «Η βιταμίνη D θα μπορούσε να σχετίζεται με αποτελέσματα που δεν εξετάσαμε ακόμη, αλλά σχεδιάζουμε να μελετήσουμε στο μέλλον».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν πώς η πρόσληψη βιταμίνης D ή τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με τα επίπεδα στον εγκέφαλο και εάν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να μη λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη D από αυτή που συνιστά ο γιατρός σας, καθώς οι υψηλές δόσεις έχουν συνδεθεί με ορισμένους κινδύνους για την υγεία και είναι απίθανο να προσφέρουν σημαντικά πρόσθετα οφέλη.

Total
8
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 28%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μάθετε τι δείχνει αυτή η μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης και της κατάθλιψης — και μερικούς τρόπους για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.