Εορταστική συνταγή: Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Νόστιμο κι απολαυστικό, ένα υπέροχο πιάτο για τις γιορτές
Νόστιμο κι απολαυστικό, ένα υπέροχο πιάτο για τις γιορτές

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά νόστιμο – το τέλειο κεντρικό κομμάτι για τα γεύματα των γιορτών.

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

8 με 10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 3 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι

1 στήθος γαλοπούλας με κόκαλο (5 κιλά)

Εκτέλεση

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Καλύψτε και επεξεργαστείτε μέχρι το σκόρδο να μείνει χοντροκομμένο.

Με τα δάχτυλά σας, χαλαρώστε προσεκτικά το δέρμα και από τις δύο πλευρές του στήθους γαλοπούλας. Απλώστε το μισό μείγμα σκόρδου πάνω από το κρέας κάτω από το δέρμα. Απλώστε το δέρμα πάνω από το κρέας και στερεώστε το στην κάτω πλευρά του στήθους με οδοντογλυφίδες. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου πάνω από το δέρμα της γαλοπούλας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στη ρύθμιση πάνω-κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το πουλερικό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C (160° C και 4 αντίστοιχα) και ψήνουμε για 50 λεπτά ακόμη, ή μέχρι το θερμόμετρο της γαλοπούλας να αγγίξει τους 70° C. (Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο αν η γαλοπούλα ροδίσει πολύ γρήγορα.) Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Πετάξτε τις οδοντογλυφίδες.

Στοιχεία για τη διατροφή

120 gr μαγειρεμένη γαλοπούλα (υπολογισμένη χωρίς πέτσα): 148 θερμίδες, 3 g λιπαρά (0 κορεσμένα λιπαρά), 78 mg χοληστερόλη, 207 mg νάτριο, 1 g υδατάνθρακες (0 σάκχαρα, 0 φυτικές ίνες), 29 g πρωτεΐνη. Διαβητικές Ανταλλαγές: 4 άπαχα κρέατα.

Total
4
Shares
Σχετικά άρθρα