Αλόη: ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας σου

Ο πληρέστερος οδηγός για τα οφέλη της αλόης, τις θεραπευτικές της ιδιότητες και όλες τις χρήσεις της

Το φυτό της αλόης πέρα από πανεύκολο στο να καλλιεργηθεί στο μπαλκόνι μας μέσα στην πόλη, είναι ευρέως γνωστό ότι βοηθά στην επούλωση των πληγών, αλλά και ανακουφίζει από ηλιακά εγκαύματα. Στην πραγματικότητα όμως διαθέτει πολλές ακόμη εντυπωσιακές χρήσεις. Διαβάστε ποιες είναι αυτές.

Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και φέρεται να έχει κάποιες ιατρικές επιδράσεις, οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από την επιστημονική και την ιατρική έρευνα.

Από τα 500 και πλέον είδη, λίγα μόνο χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως φυτικά φάρμακα, με την αλόη τη γνήσια (Aloe vera) να είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα είδη, γνωστή μάλιστα από την αρχαιότητα. Ιδιαίτερα η Αλόη η γνήσια, χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική και τις πρώτες βοήθειες. Τόσο ο ημιδιαφανής εσωτερικός πολτός όσο και η ρητινώδης κίτρινη αλοΐνη από τον τραυματισμό του φυτού αλόης, χρησιμοποιούνται εξωτερικά για την ανακούφιση δερματικών ενοχλήσεων. Ως φυτικό φάρμακο, ο χυμός της αλόης, συνήθως χρησιμοποιείται εσωτερικά για την ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας.

Έχουν διεξαχθεί σχετικά λίγες μελέτες, αναφορικά με τα πιθανά οφέλη του ζελέ της αλόης που λαμβάνεται εσωτερικά. Τα συστατικά της αλόης έχουν δείξει σε μελέτες σε ζώα, τη δυνατότητα αναστολής της ανάπτυξης όγκου, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί κλινικά σε ανθρώπους. Ορισμένες μελέτες σε ζωικά μοντέλα, δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα της αλόης, έχουν σημαντική αντιυπεργλυκαιμική δράση και μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου II, αλλά οι μελέτες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Τι υπόσχεται:

Αντιμετωπίζει το ηλιακό έγκαυμα: Δρα ως προστατευτικό στρώμα πάνω στο δέρμα και συμβάλλει στην αναπλήρωση της υγρασίας του.

Λειτουργεί ως μια ενυδατική κρέμα: Παράλληλα θεωρείται πως βελτιώνει την ακμή, μειώνοντας τις φλεγμονές, τα σπυράκια και τη φαγούρα. Επίσης είναι εξαιρετικά ευεργετική σε κάθε είδους καλλυντική χρήση της λόγω της έντονης αναπλαστικής ιδιότητάς της.

«Θρέφει» τον οργανισμό: Η αλόη περιέχει πάνω από 75 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, σάκχαρα, ανθρακινόνες ή φαινολικές ενώσεις, λιγνίνη, σαπωνίνες, στερόλες, αμινοξέα και σαλικυλικό οξύ.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: Επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου, έτσι ώστε να βοηθά στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας. Η αλόη μπορεί εύκολα και γρήγορα να χρησιμοποιηθεί τόσο ως ενυδατικό toner ή τζελ για το πρόσωπο, όσο και ως ανακουφιστική κρέμα σώματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που αυτό εκτίθεται στον ήλιο.

Βοηθά στο διαβήτη: Ο χυμός αλόης μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Η κατανάλωση δύο κουταλιών της σούπας αλόη την ημέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα πάντα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacy. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς οφείλουν να ενημερωθούν από τους γιατρούς τους προτού ξεκινήσουν την κατανάλωσή της.

Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές. 

Έχει αντιμικροβιακή και ανοσοτροποποιητική δράση.

Επιπλέον

Βοηθά στην ανακούφιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η ασθένεια που προκαλεί αίσθημα καύσου στο στήθος μας, λόγω της παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο μας. Η κατανάλωση μιας κουταλιάς χυμού αλόης, ωστόσο, μαζί με τα γεύματά μας μπορεί να κατευνάσει τα ενοχλητικά της συμπτώματα και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τη συχνή κατανάλωση φαρμακευτικής αγωγής για αυτά.

Βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων

Η αλόη όταν είναι σε υγρή μορφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως coating τροφίμων όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, ώστε αυτά να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο διάστημα. Εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε αυτά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοματικό διάλυμα

Η αλόη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εναλλακτικό του στοματικού διαλύματος, με την βιταμίνη C που αυτή περιέχει να αποτελεί την καλύτερη προστασία από τη δημιουργία πλάκας.

Εντούτοις οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε καταναλωτικά προϊόντα, καθώς αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να προστατέψουν το οργανισμό σε περίπτωση που δεν ακολουθούμε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα