Όλα όσα θες να ξέρεις για το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα

Μια δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Το έκζεμα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Πώς ξέρετε εάν μπορεί να έχετε έκζεμα και εάν ο διαβήτης σας θέτει σε κίνδυνο; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι το έκζεμα;

Γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, «το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρό δέρμα, φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα, φολιδωτά μπαλώματα, φουσκάλες και δερματικές λοιμώξεις. Αν και είναι συχνό στα παιδιά, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν έκζεμα. Αυτή είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που μπορεί να φουντώνει περιοδικά.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα διάφοροι τύποι εκζέματος, όπως:

Ατοπική δερματίτιδα

δερματίτιδα εξ επαφής

Δυσιδρωτικό έκζεμα

έκζεμα χεριών

Νευροδερματίτιδα

Αριθμητικό έκζεμα

Ωστόσο, η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος, που επηρεάζει περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια παιδιά και 16,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α.

Το έκζεμα σε εφήβους και ενήλικες τείνει να εμφανίζεται στα χέρια, το λαιμό, τους εσωτερικούς αγκώνες, τους αστραγάλους, τα γόνατα, τα πόδια και γύρω από τα μάτια. Δεν είναι μεταδοτικό και δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;

Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν κνησμό. Το αίσθημα της φαγούρας προκαλείται μετά την εμφάνιση εξανθήματος. Άλλα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να είναι:

Πολύ ξηρό δέρμα

Ευαίσθητο δέρμα

Εξογκώματα στο δέρμα

Φλεγμονώδες, αποχρωματισμένο δέρμα

Τραχύ, δερματώδες δέρμα που μπορεί να εμφανιστεί ως φολιδωτά μπαλώματα

Διαρροή, αιμορραγία ή δημιουργία κρούστας

Πρήξιμο

Κάποιος που έχει έκζεμα για χρόνια μπορεί να έχει δέρμα που είναι μόνιμα παχύρρευστο και έχει δερματώδη υφή λόγω γρατσουνίσματος, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Το χρόνιο έκζεμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη ως αποτέλεσμα συνεχούς κνησμού, δυσφορίας και δυσκολίας στον ύπνο. Ένα άτομο με έκζεμα μπορεί να ντρέπεται ή να νιώθει άβολα για την κατάστασή του και ως αποτέλεσμα μπορεί να απομονωθεί.

Τι προκαλεί το έκζεμα;

Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι προκαλούν έκζεμα:

Οικογενειακό ιστορικό εκζέματος

Οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό αλλεργιογόνων, άσθματος ή αλλεργικού πυρετού

Ερεθιστικά στοιχεία του περιβάλλοντος όπως καπνός τσιγάρου, ρύποι, σκληρό σαπούνι, μάλλινο ύφασμα και ξηρός αέρας

Στρες

Τροφικές αλλεργίες (σε παιδιά)

Η Εθνική Ένωση Εκζέματος αναφέρει ότι η έρευνα δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια μετάλλαξη του γονιδίου που δημιουργεί τη φιλαγκρίνη. Η φιλαγκρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση ενός προστατευτικού φραγμού στο ανώτερο στρώμα του δέρματος (που ονομάζεται επιδερμικός φραγμός). Εάν δεν υπάρχει αρκετή φιλαγκρίνη, η υγρασία μπορεί εύκολα να διαφύγει και να εισέλθουν βακτήρια και ιοί. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με έκζεμα έχουν πολύ ξηρό και επιρρεπές σε μολύνσεις δέρμα.

Το ξηρό δέρμα, οι ερεθιστικοί παράγοντες (όπως σκληρό σαπούνι ή απορρυπαντικό ρούχων) και το συναισθηματικό στρες μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση του εκζέματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση του εκζέματος;

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει το έκζεμα εξετάζοντας το δέρμα σας, αναζητώντας κοινά σημάδια όπως ξηροδερμία και ερυθρότητα. Μπορεί να κάνει ένα δερματικό τεστ αλλεργίας, ορισμένες εξετάσεις αίματος ή μια βιοψία δέρματος για να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων σας. Η κοινή χρήση του οικογενειακού σας ιστορικού με τον γιατρό σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της πάθησης. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι θεραπείες τρόπου ζωής για το έκζεμα περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα εάν ο αέρας είναι στεγνός

Μπάνιο ή ντους σε χλιαρό νερό

Κάνοντας μπάνιο με πλιγούρι βρώμης

Χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό χωρίς άρωμα

Στεγνώνοντας ελαφρά το δέρμα με μια πετσέτα

Χρησιμοποιώντας κρέμα, λοσιόν ή αλοιφή για να σφραγίσετε την υγρασία

Εντοπισμός ερεθιστικών στοιχείων και αποφυγή ενεργοποίησης, όπως απορρυπαντικά, σαπούνια, σκόνη ή γύρη

Περιορισμός και διαχείριση του άγχους

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το έκζεμα;

Μια μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 61.000 ενήλικες, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology το 2015, διαπίστωσε ότι τα άτομα με έκζεμα:

Είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να είναι σοβαρά παχύσαρκοι

Είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση

Είχαν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη

Ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ύπνου

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με έκζεμα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη σε σύγκριση με άτομα χωρίς έκζεμα. Άτομα που έχουν διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη δερματικών παθήσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν έκζεμα, καθώς και ψωρίαση και δερματικές λοιμώξεις.

Το να στοχεύσετε να διατηρήσετε τα σάκχαρα του αίματος εντός του εύρους στόχου σας όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση των εξάρσεων του εκζέματος, καθώς και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Έλαιο νυχτολούλουδου – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
72
Shares
Σχετικά άρθρα