Η μετφορμίνη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονία

Άλλο ένα όφελος της μετφορμίνης σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.
Άλλο ένα όφελος της μετφορμίνης σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Η λήψη μετφορμίνης συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με διαβήτη που νοσηλεύονται με πνευμονία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Η μετφορμίνη θεωρείται ευρέως το φάρμακο πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2 και αυτό το από του στόματος φάρμακο αποτελεί βασικό πυλώνα θεραπείας του διαβήτη σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες. Ακόμα κι αν χρειαστεί να λάβετε πρόσθετες θεραπείες για να μειώσετε τη γλυκόζη στο αίμα σας κάποια στιγμή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να παραμείνετε με μετφορμίνη και να προσθέσετε ένα δεύτερο φάρμακο. Η μετφορμίνη δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σχετικά απαλλαγμένη από επικίνδυνες παρενέργειες και φθηνή, μπορεί επίσης να έχει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία – ξεκινώντας από το να σας βοηθά να ελέγχετε το σωματικό σας βάρος. Η λήψη μετφορμίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, να μειώσει την ανάγκη για αντικατάσταση της άρθρωσης και να βοηθήσει στην κυτταρική λειτουργία στο σώμα σας στο πιο βασικό επίπεδο. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους στους άνδρες και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή. Δυστυχώς, ένα τεράστιο ποσοστό ατόμων με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 σταματά τη λήψη μετφορμίνης – πιθανώς σε μεγάλο βαθμό λόγω δυσάρεστων πεπτικών παρενεργειών που είναι συνήθως προσωρινές σε άτομα που αρχίζουν να παίρνουν το φάρμακο.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ για να εξετάσουν την επίδραση της λήψης μετφορμίνης στη θνησιμότητα μεταξύ βετεράνων ηλικίας 65 ετών και άνω με ιστορικό διαβήτη που νοσηλεύονταν για πνευμονία. Σε μια περίοδο 10 ετών, 34.759 νοσηλευόμενοι ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης της μελέτης και στο 20,3% αυτών των ασθενών συνταγογραφήθηκε μετφορμίνη πριν από τη νοσηλεία τους.

Χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου μεταξύ χρηστών μετφορμίνης που νοσηλεύονται για πνευμονία

Εξετάζοντας τους πρωτογενείς αριθμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν μετφορμίνη ήταν 9,6%, ενώ μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μετφορμίνη ήταν 13,9%. Το ποσοστό θνησιμότητας 90 ημερών για τους χρήστες μετφορμίνης ήταν 15,8%, σε σύγκριση με 23,0% για εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο. Αλλά αυτοί οι πρωτογενείς αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των χρηστών μετφορμίνης και των μη χρηστών. Για παράδειγμα, τα άτομα που δεν λαμβάνουν μετφορμίνη μπορεί να λαμβάνουν ινσουλίνη επειδή έχουν πιο προχωρημένο διαβήτη – που θα μπορούσε να είναι ένας ξεχωριστός παράγοντας στον κίνδυνο θανάτου μετά τη νοσηλεία τους για πνευμονία.

Για να λάβουν υπόψη τις διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων που έπαιρναν και δεν έπαιρναν μετφορμίνη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δεύτερη ανάλυση στην οποία ταίριαξαν 6.899 χρήστες μετφορμίνης με τον ίδιο αριθμό μη χρηστών με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, η σοβαρότητα του διαβήτη και η συνολική κατάσταση υγείας. Μόλις ισοπεδωθούν οι όροι παιχνιδιού με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μετφορμίνης εξακολουθούσαν να προηγούνται – είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μια περίοδο 30 ημερών και 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μια περίοδο 90 ημερών.

«Η προηγούμενη λήψη μετφορμίνης συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα μετά την προσαρμογή για πιθανούς διαφοροποιητικούς παράγοντες», κατέληξαν οι ερευνητές. «Χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για να εξεταστεί η ασφάλεια και τα πιθανά οφέλη από τη χρήση της μετφορμίνης σε ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού», προσθέτουν – υποδηλώνοντας ότι το φάρμακο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη βελτίωση άλλων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με διαβήτη και πνευμονία.

Total
5
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η λιπιδωμική παρέχει νέους βιοδείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2

Χρησιμοποιώντας τη λιπιδωμική, μια σύγχρονη αναλυτική μέθοδο, οι ερευνητές εντόπισαν εκείνα τα λιπίδια που σχετίζονται στατιστικά με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.