Μετφορμίνη για προδιαβήτη: Τα υπέρ και τα κατά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να πάρετε μετφορμίνη για τον προδιαβήτη

Η μετφορμίνη, ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη στον κόσμο, συνταγογραφείται συχνότερα σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή που έχουν διαβήτη τύπου 1 αλλά παρουσιάζουν σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μετφορμίνη χωρίς συνταγογράφηση για τη θεραπεία του προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης είναι ουσιαστικά η κατάσταση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επακόλουθων υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα (επίπεδα HbA1c μεταξύ 5,7-6,4%), αλλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι αρκετά υψηλά για να οδηγήσουν σε διάγνωση διαβήτη.

Χωρίς παρέμβαση, πολλά άτομα με προδιαβήτη θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 χρόνια, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση με δίαιτα, άσκηση και ορισμένοι πιστεύουν ότι η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι όμως ασφαλής η μετφορμίνη; Είναι αποτελεσματικό; Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λήψης μετφορμίνης εάν έχετε προδιαβήτη.

Τι είναι η μετφορμίνη;

Η μετφορμίνη, που πωλείται συχνά με τις εμπορικές ονομασίες Glucophage, Glumetza, Glucophage XR, Riomet ή Fortamet, έχει μελετηθεί εκτενώς και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1922.

Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και εισήχθη στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών το 1995 και βρίσκεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τη διαχείριση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Λαμβάνεται από το στόμα ως χάπι και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται διγουανίδες.

Συνήθως λαμβάνεται μία ή δύο φορές την ημέρα, τις περισσότερες φορές με το δείπνο. Είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές φάρμακο που συνήθως είναι καλά ανεκτό.

Όταν κάποιος παίρνει μετφορμίνη, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταματώντας την παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι και επίσης απαγορεύει στον οργανισμό να απορροφήσει όλη τη ζάχαρη στα τρόφιμα που τρώτε, αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αν και η μετφορμίνη δεν είναι μαγικό φάρμακο, η λήψη του φαρμάκου με αύξηση της άσκησης και βελτίωση της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια απώλεια βάρους, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιωμένα επίπεδα HbA1c.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της μετφορμίνης;

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της μετφορμίνης είναι (συνήθως) ήπιες και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ναυτία

Πόνος στομάχου

Κράμπες

Εμετός

Διάρροια

Απώλεια της όρεξης

Απώλεια βάρους

Μερικοί ασθενείς παίρνουν βάρος, αλλά αυτό είναι σπάνιο

Εάν ληφθεί με ινσουλινοθεραπεία, μπορεί να εμφανιστεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Είναι ασφαλής η λήψη μετφορμίνης για τον προδιαβήτη;

Η μετφορμίνη θεωρείται ως ένα ασφαλές και σχετικά καλά ανεκτό φάρμακο που είναι φθηνό ως μακροπρόθεσμη επιλογή για άτομα με προδιαβήτη με άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό ή η καθιστική ζωή.

Το 2007, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη άρχισε να προτείνει τη μετφορμίνη ως θεραπευτική επιλογή για άτομα με προδιαβήτη για να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2D).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, η μετφορμίνη «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη» για προδιαβητικούς ασθενείς με ΔΜΣ > 35 και ασθενείς κάτω των 60 ετών.

Ωστόσο, δεν είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για άτομα με προδιαβήτη.

Αντίθετα, πολλοί γιατροί συνταγογραφούν το φάρμακο “off-label” στους προδιαβητικούς ασθενείς τους με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην πρόληψη της εμφάνισης του T2D.

«Εκτός ετικέτας» σημαίνει ότι ένα φάρμακο συνταγογραφείται για άλλο σκοπό από τον προορισμό του, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση είναι η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το κενό στο σύστημα, λιγότερο από το 4% των ενηλίκων με προδιαβήτη χρησιμοποιούν σήμερα μετφορμίνη.

Ποια είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της λήψης μετφορμίνης για τον προδιαβήτη;

Η λήψη μετφορμίνης είναι μια παρέμβαση αρκετά χαμηλού κινδύνου. Εάν έχετε έναν γιατρό που είναι πρόθυμος να σας γράψει μια συνταγή εκτός ετικέτας, τότε η λήψη του φαρμάκου μπορεί να αξίζει μια δόση.

Είναι γενικά καλά ανεκτό και οι άνθρωποι συνήθως έχουν μόνο μικρές παρενέργειες (και συνήθως μόλις τις πρώτες εβδομάδες από τη λήψη του, έως ότου προσαρμοστεί το σώμα τους).

Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων HbA1c, τα οποία, όταν είναι υψηλά, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, «Μπορεί να παρατηρήσετε βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σας σε 1 έως 2 εβδομάδες, αλλά η πλήρης επίδραση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να διαρκέσει έως και 2 έως 3 μήνες».

Μια θετική παρενέργεια της λήψης μετφορμίνης, διαπιστώνουν οι ερευνητές, είναι ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων, των προβλημάτων όρασης και μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα αντιγήρανσης.

Εκτός από τη βελτιωμένη διατροφή και την αυξημένη άσκηση, η μετφορμίνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, αν και η λήψη της μετφορμίνης μόνο ως χάπι απώλειας βάρους δεν είναι αποτελεσματική στρατηγική.

Το πιο σημαντικό, η λήψη μετφορμίνης είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο (ο προδιαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου). Η καθημερινή λήψη του φαρμάκου έχει συγκρίσιμη επίδραση στις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής όπως η διατροφή και η άσκηση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της λήψης μετφορμίνης για τον προδιαβήτη;

Η λήψη μετφορμίνης εάν έχετε προδιαβήτη δεν είναι για όλους.

Η λήψη μετφορμίνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και έμετος και χρόνια διάρροια, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν, ειδικά με άκαμπτα προγράμματα εργασίας και κοινωνικές δεσμεύσεις.

Επιπλέον, εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η μετφορμίνη δεν αποτελεί εγγύηση για την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, το 29% των ανθρώπων έχασαν το 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους και μόλις το 8% έχασε περίπου το 10%.

Μερικοί άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη μετφορμίνη εάν έχουν προβλήματα με τα νεφρά ή νεφρική νόσο.

Η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει γαλακτική οξέωση, η οποία είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση στην οποία συσσωρεύεται υπερβολικό γαλακτικό οξύ στο αίμα.

Ο FDA κυκλοφόρησε ακόμη και μια προειδοποίηση για το «μαύρο κουτί» σχετικά με αυτήν την επικίνδυνη παρενέργεια. Πάντα να μιλάτε πρώτα με το γιατρό σας για να δείτε εάν η λήψη μετφορμίνης είναι κατάλληλη για εσάς και τους στόχους υγείας σας.

Total
20
Shares
Σχετικά άρθρα