Τα νιτρώδη στα τρόφιμα και το νερό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει το γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα
Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει το γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, η έκθεση σε μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται νιτρώδη στα τρόφιμα και το νερό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τα νιτρώδη είναι συχνά μέρος ή το υποπροϊόν των συντηρητικών που προστίθενται σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων – τρόφιμα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα κρέατα για μεσημεριανό γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, υψηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου και πιθανώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ορισμένοι από τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να οφείλονται στις νιτροζαμίνες, οι οποίες σχηματίζονται σε μια αντίδραση με νιτρώδη ή νιτρικά άλατα (μια σχετική κατηγορία χημικών ουσιών) από πρόσθετα τροφίμων. Πιστεύεται ευρέως ότι τα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε νιτρώδη – όπως τα παντζάρια, το λάχανο και τα καρότα – δεν ενέχουν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με τα νιτρώδη από πρόσθετα τροφίμων.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νιτρωδών και νιτρικών αλάτων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε μια ομάδα 104.168 Γάλλων ενηλίκων. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42,7 στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για διάμεση διάρκεια 7,3 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερείς έρευνες ανάκλησης διατροφής, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να εκτιμήσουν την ημερήσια κατανάλωση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων. Συνολικά 969 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Η υψηλότερη κατανάλωση νιτρωδών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 – συμπεριλαμβανομένων παραγόντων που σχετίζονται με την κοινωνική και εισοδηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, τις σωματικές μετρήσεις, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και τη διατροφή (εκτός από την κατανάλωση νιτρωδών ή νιτρικών) – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στο πρώτο τρίτο της συνολικής κατανάλωσης νιτρωδών είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίτο. Εκείνοι με υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης νιτρωδών από πρόσθετα τροφίμων – πάνω από το διάμεσο επίπεδο για το φύλο τους – είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν είχαν έκθεση σε νιτρώδη από πρόσθετα τροφίμων. Δεν υπήρξαν στοιχεία για σχέση μεταξύ ολικών ή νιτρικών που βασίζονται σε πρόσθετα (σε αντίθεση με τα νιτρώδη) και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, δεδομένου ότι αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η κατανάλωση νιτρωδών αλάτων προκάλεσε πραγματικά τον υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 που παρατήρησαν. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, ορισμένα άλλα συστατικά τροφίμων που εμφανίζονται συχνά σε συνδυασμό με νιτρώδη άλατα να έχουν οδηγήσει σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ νιτρωδών και διαβήτη – και δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκαν οφέλη για την υγεία από την υψηλότερη κατανάλωση νιτρωδών ή νιτρικών, είναι πιθανώς καλή ιδέα να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των χημικών ουσιών.

«Αυτή η μελέτη παρέχει ένα νέο στοιχείο στο πλαίσιο των τρεχουσών συζητήσεων σχετικά με την ενημέρωση των κανονισμών για τον περιορισμό της χρήσης νιτρωδών ως πρόσθετων τροφίμων», έγραψαν οι ερευνητές. «Τα αποτελέσματα πρέπει να αναπαραχθούν και σε άλλους πληθυσμούς».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Fruits-And-Vegetables
Περισσότερα

Φρούτα και λαχανικά, η βρώμικη δωδεκάδα

Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε την αγορά οργανικών προϊόντων όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στη «βρώμικη δωδεκάδα», τα φρούτα και λαχανικά δηλαδή με τα υψηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.