Χειρουργική γαστρικής παράκαμψης και διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι διαδικασίες γαστρικής παράκαμψης είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που συνιστάται συχνά σε άτομα που πρέπει να χάσουν σημαντικό ποσό βάρους για λόγους υγείας.
Οι διαδικασίες γαστρικής παράκαμψης είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που συνιστάται συχνά σε άτομα που πρέπει να χάσουν σημαντικό ποσό βάρους για λόγους υγείας.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης σε άτομα με διαβήτη για να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, στην απώλεια βάρους και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Τι είναι η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης;

Η γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό bypass είναι ένα κοινό είδος χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους, επίσης γνωστή ως βαριατρική χειρουργική. Μια διαδικασία γαστρικής παράκαμψης περιλαμβάνει την αναδόμηση του στομάχου και του λεπτού εντέρου, έτσι ώστε η τροφή να περνάει διαφορετικά από το πεπτικό σύστημα.

Η χειρουργική επέμβαση αναγκάζει το φαγητό να «παρακάμψει» το στομάχι αντί να πάει στα έντερα.

Υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις αυτής της ανακατεύθυνσης στα τρόφιμα και στην αναδιάρθρωση του πεπτικού συστήματος.

Πρώτον, επειδή το μεγαλύτερο στομάχι δεν χρησιμοποιείται ως πρώτη στάση για φαγητό, οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα μετά από μια διαδικασία γαστρικής παράκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να φάει τόσο πολύ φαγητό μετά τη διαδικασία και οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα.

Δεύτερον, επειδή η τροφή που καταναλώνεται παρακάμπτει επίσης ένα τμήμα του πεπτικού συστήματος που απορροφά τα θρεπτικά συστατικά, απορροφώνται λιγότερες θερμίδες, κάτι που βοηθά περαιτέρω στη διαδικασία απώλειας βάρους.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι απορροφώνται λιγότερα μικροθρεπτικά συστατικά, επομένως σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης γενικά συνταγογραφείται ένα πρόγραμμα καθημερινών βιταμινών για να συμπληρώσουν ό,τι δεν απορροφάται πλέον μόνο μέσω της διατροφής.

Το πιο κοινό είδος χειρουργικής γαστρικής παράκαμψης είναι η διαδικασία Roux-en-Y (που πήρε το όνομά του από τον χειρουργό που την επινόησε, César Roux), και ο τρόπος με τον οποίο το στομάχι και το λεπτό έντερο συνδέονται σε ένα νέο σχήμα “Y”.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, οι χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης έχουν καλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Βραχυπρόθεσμα, οι περισσότεροι ασθενείς αναμένεται να χάσουν το 60% – 80% του υπερβολικού τους βάρους. Μακροπρόθεσμα, οι περισσότεροι ασθενείς διατηρούν τουλάχιστον το ήμισυ του υπερβολικού βάρους.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης είναι επίσης γενικά αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι για όλους. Η γαστρική παράκαμψη συνιστάται συνήθως από γιατρό μόνο εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου είναι 40 ή μεγαλύτερος ή εάν έχει ΔΜΣ πάνω από 35 που εμφανίζεται ταυτόχρονα με ορισμένες σοβαρές διαγνώσεις που σχετίζονται με το βάρος.

Μπορεί ένα άτομο με διαβήτη να κάνει γαστρική παράκαμψη;

Ναι, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να κάνουν χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης όταν συνιστάται από γιατρό.

Σε γενικές γραμμές, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης συνιστάται μόνο σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 όταν έχουν ΔΜΣ άνω του 35 και όταν το βάρος δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσω διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης ακόμη και αν το βάρος ή ο ΔΜΣ ενός ατόμου από μόνο του δεν πληρούν κανονικά το τυπικό ιατρικό πρότυπο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εάν τα σάκχαρα στο αίμα ενός ατόμου (όπως μετρούνται με HbA1c) είναι σημαντικά εκτός εύρους και είναι δύσκολο ή αδύνατο να ελεγχθούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και άσκησης.

Εάν ένα άτομο έχει σοβαρές επιπλοκές από διαβήτη τύπου 2 και ένας ιατρός εκτιμήσει ότι απαιτείται σημαντική απώλεια βάρους, η γαστρική παράκαμψη μπορεί επίσης να είναι η προτιμώμενη ιατρική παρέμβαση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, υπάρχουν επίσης ορισμένες περιορισμένες περιπτώσεις όπου οι έφηβοι ηλικίας άνω των 13 ετών με κλινική παχυσαρκία και παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ωφεληθούν από χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους όπως το γαστρικό bypass.

Πώς επηρεάζει το γαστρικό bypass το διαβήτη;

Ο κύριος σκοπός της χειρουργικής επέμβασης γαστρικής παράκαμψης είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να αποφύγουν επιπλοκές που προκύπτουν από παρατεταμένες περιόδους υπέρβαρων ή παχύσαρκων.

Οι κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι καθώς το σωματικό λίπος και ο ΔΜΣ αυξάνονται, η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνεται επίσης.

Επειδή οι χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης βοηθούν τους περισσότερους ανθρώπους να χάσουν βάρος γρήγορα, η αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι το χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2 γενικά βελτιώνεται με τη διαδικασία.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, σχεδόν το 60% των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 που υποβλήθηκαν σε διαδικασία γαστρικής παράκαμψης παρουσίασαν μακροχρόνια ύφεση.

Μετά την γαστρική παράκαμψη και την απώλεια βάρους, λιγότερα άτομα χρειάστηκαν να λάβουν ινσουλίνη μακράς δράσης ή κατά τη διάρκεια του γεύματος και περίπου τα μισά από τα άτομα που είχαν προηγουμένως διαβήτη τύπου 2 θα επιτύχουν φυσιολογικά, «μη διαβητικά» σάκχαρα στο αίμα, όπως μετράται με ένα A1c.

Ενώ η πλήρης απώλεια βάρους από τη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 12-24 μήνες, οι επιπτώσεις στα σάκχαρα του αίματος μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορες.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα παρουσιάσει σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία γαστρικής παράκαμψης, αν και αυτό είναι πιθανό εν μέρει λόγω της δίαιτας περιορισμένων θερμίδων που απαιτείται κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητική περίοδο αποκατάστασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της βαριατρικής χειρουργικής για τον διαβήτη;

Ενώ η ίδια η γαστρική παράκαμψη είναι μία από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις και έχει καλές δυνατότητες να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, όλες οι βαριατρικές επεμβάσεις ενέχουν ορισμένους κινδύνους.

Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές των χειρουργείων απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:

Παρατεταμένη ναυτία και έμετος

Παλινδρόμηση οξέος (καούρα) και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Μετεγχειρητικές λοιμώξεις

Υποσιτισμός

Απόφραξη του στομάχου ή του εντέρου

Αδυναμία κατανάλωσης ορισμένων τροφών

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη εάν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

Μια επιπλοκή που πρέπει να γνωρίζετε είναι ο αυξημένος κίνδυνος υπογλυκαιμίας ή χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Επειδή το στομάχι είναι λειτουργικά μικρότερο μετά το γαστρικό bypass, τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με τα χαμηλά σάκχαρα στο αίμα. Όταν παρουσιάζουν χαμηλό σάκχαρο αίματος μετά τη διαδικασία, ορισμένα άτομα με διαβήτη ανέφεραν ότι είναι πιο δύσκολο να καταναλώσουν αρκετούς υδατάνθρακες/ζάχαρη για να επαναφέρουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επειδή η γαστρική παράκαμψη και άλλες βαριατρικές επεμβάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία και έμετο, είναι σημαντικό για τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη να γνωρίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να αποφεύγουν τη λήψη υπερβολικής δόσης σε περίπτωση που είναι δύσκολο να τελειώσουν ένα γεύμα ή να κρατήσουν το φαγητό κάτω.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αμέσως μετά τη διαδικασία, ενώ συνηθίζετε πόση τροφή χρειάζεται για να αισθάνεστε χορτάτοι και πώς αντιδρά το σώμα στο φαγητό.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων βιώνει επίσης επαναλαμβανόμενα, σοβαρά χαμηλά σάκχαρα στο αίμα ως παρενέργεια της χειρουργικής επέμβασης γαστρικής παράκαμψης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους για τους οποίους ένας γιατρός συνιστά γαστρική παράκαμψη, οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι σχετικά μικροί σε σύγκριση με τους κινδύνους να είναι σημαντικά υπέρβαροι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πριν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και την ομάδα ιατρικής περίθαλψης σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του διαβήτη σας πριν και μετά τη διαδικασία και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφή ή την άσκηση που θα χρειαστούν για την πραγματοποίηση της διαδικασίας επιτυχής και μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια διαφορετικά είδη γαστρικής παράκαμψης υπάρχουν;

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη χειρουργικής γαστρικής παράκαμψης. Το γαστρικό bypass, το Roux-en-Y (RYGB, εγγύς) είναι το πιο κοινό. Υπάρχουν επίσης περιφερικές επεμβάσεις Roux-en-Y, καθώς και η μίνι γαστρική παράκαμψη και η ενδοσκοπική παράκαμψη δωδεκαδακτύλου-νήστιδας, οι οποίες ακόμη αξιολογούνται μέσω κλινικών δοκιμών.

Ο διαβήτης υποχωρεί μετά το γαστρικό bypass;

Σχεδόν το 60% των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης παρουσίασαν μακροχρόνια ύφεση του διαβήτη τους.

Μπορείτε να πάρετε μετφορμίνη εάν είχατε γαστρική παράκαμψη;

Η μετφορμίνη μπορεί ακόμα να συνταγογραφείται μετά από γαστρική παράκαμψη, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να αλλοιωθούν, επομένως είναι πιθανό ο γιατρός σας να προσαρμόσει τη δοσολογία σας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβητικό πόδι: Ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορούν να το προλάβουν – Τι να προσέχετε
Περισσότερα

Διαβητικό πόδι και πρόληψη – τι να προσέχετε

Σωστή ρύθμιση, στοχευμένες εξετάσεις και καθημερινή φροντίδα, ο κίνδυνος για εμφάνιση επιπλοκών στα πόδια (Διαβητικό πόδι) μπορεί να…
Περισσότερα

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στα μωρά που θα γεννηθούν

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πολλά οφέλη σε ένα παιδί για την υγεία του μακροπρόθεσμα