Η βαριατρική χειρουργική προωθεί την ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και του προδιαβήτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Medicine συνδέει τη βαριατρική χειρουργική με μια σειρά από σημαντικά οφέλη

Η βαριατρική χειρουργική (απώλεια βάρους) προάγει την ύφεση τόσο του προδιαβήτη όσο και του διαβήτη τύπου 2 και συνδέεται με μια σειρά από άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Medicine.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία – γενικά άτομα με σοβαρή παχυσαρκία ή με παχυσαρκία και άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία – η βαριατρική χειρουργική προσφέρει δυνητικά δραματικά οφέλη για την υγεία. Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της γαστρικής παράκαμψης, της γαστρεκτομής του μανικιού και του γαστρικού δακτυλίου. Η γαστρική παράκαμψη περιλαμβάνει την αλλαγή της οδού του πεπτικού συστήματος για να παρακάμψει το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου και του άνω μέρους των εντέρων. Η γαστρεκτομή του μανικιού περιλαμβάνει τη μείωση του στομάχου σε στενό μανίκι και η γαστρική ζώνη περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συσκευής που μπορεί να περιορίσει ή να «συμπιέσει» το στομάχι για να μειώσει την ικανότητά του.

Μια πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι η βαριατρική επέμβαση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου με την πάροδο του χρόνου, τόσο συνολικά όσο και από καρδιαγγειακή νόσο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ειδικά για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η γαστρική παράκαμψη συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο ιατρικό κόστος σε σύγκριση με άλλες επιλογές θεραπείας. Σε άτομα με τύπο 2, η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αμφιβληστροειδοπάθεια  ή διαβητική οφθαλμική νόσο. Η βαριατρική χειρουργική συνδέεται επίσης με μειωμένο ηπατικό λίπος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία  – ένας σημαντικός δείκτης της υγείας του ήπατος όταν πρόκειται για τον κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος  (NAFLD). Αλλά το πιο ευρέως συζητημένο πιθανό όφελος από τη βαριατρική χειρουργική (εκτός από την απώλεια βάρους) είναι η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 – το να έχεις φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να παίρνεις φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης. Η ύφεση του διαβήτη έχει συνδεθεί με την ποσότητα βάρους που χάνεται μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, αν και μερικοί άνθρωποι βιώνουν ύφεση του διαβήτη ακόμη και πριν χάσουν πολύ βάρος. Και η βαριατρική χειρουργική – ειδικά εάν οδηγεί σε μόνιμη ύφεση του διαβήτη – έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα υγείας σε διάστημα πέντε ετών σε 33 άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση και 38 άτομα που υποβλήθηκαν σε συμβατική θεραπεία για διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες πληρούσαν τις προϋποθέσεις για βαριατρική χειρουργική, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποίησαν τη διαδικασία ή όχι. Οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες όσον αφορά την ηλικία και το φύλο — η μέση ηλικία των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες μαζί ήταν 46,1 και το 91,6% ήταν γυναίκες.

Η ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής είχε κάπως υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) — το 97,0% είχε ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερο, σε σύγκριση με μόλις 65,8% της ομάδας συμβατικής θεραπείας. Η ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής είχε επίσης υψηλότερο ποσοστό ατόμων που έπιναν αλκοόλ κοινωνικά και υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο. Το μέσο επίπεδο A1C (ένα μέτρο μακροχρόνιου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) ήταν 7,3% στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής και 6,9% στην ομάδα της συμβατικής θεραπείας.

Βαριατρική χειρουργική που συνδέεται με ύφεση του διαβήτη

Στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής, το 94% υποβλήθηκε σε γαστρική παράκαμψη, ενώ το υπόλοιπο υποβλήθηκε σε διαφορετική επέμβαση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από πέντε χρόνια, 22 μέλη της ομάδας βαριατρικής χειρουργικής (66,7%) παρουσίασαν ύφεση του διαβήτη ή του προδιαβήτη και 20 (60,6%) είδαν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου – όπως η αρτηριακή πίεση  και τα επίπεδα χοληστερόλης  – να φτάνουν σε φυσιολογικά επίπεδα. επίπεδα. Στην ομάδα της συμβατικής θεραπείας, μόνο ένας συμμετέχων (2,6%) εμφάνισε ύφεση διαβήτη ή προδιαβήτη και επτά συμμετέχοντες (18,4%) είδαν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου να επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Όπως σημειώθηκε σε ένα άρθρο για τη μελέτη στο Endocrinology Advisor, η βαριατρική χειρουργική συνδέθηκε επίσης με σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια), τη γλυκόζη αίματος νηστείας, την A1C και τον ΔΜΣ. Στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής, το 36,4% των συμμετεχόντων μπόρεσε να σταματήσει τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με το 5,3% της ομάδας της συμβατικής θεραπείας. Και το 52,6% των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική ήταν σε θέση να σταματήσουν να παίρνουν ένα φάρμακο μείωσης της γλυκόζης (δεν έπαιρναν όλοι οι συμμετέχοντες ένα τέτοιο φάρμακο εξαρχής), σε σύγκριση με κανέναν στην ομάδα της συμβατικής θεραπείας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βαριατρική χειρουργική συνδέεται με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης διαβήτη ή προδιαβήτη από τη συμβατική θεραπεία μετά από πέντε χρόνια, καθώς και με σημαντικές βελτιώσεις σε άλλους βασικούς τομείς της υγείας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, έγραψαν, για να αξιολογηθεί εάν αυτά τα οφέλη διαρκούν περισσότερο από πέντε χρόνια.

Total
9
Shares
Σχετικά άρθρα