Διαβήτης τύπου 2: Ενδοσκοπική επέμβαση καταργεί φάρμακα και ενέσεις

Διαβήτης τύπου 2 επέμβαση

Διαβήτης τύπου 2: Νέα ενδοσκοπική, μη χειρουργική επέμβαση για τους πάσχοντες πριν εκείνοι ξεκινήσουν ινσουλίνη, εξετάζει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή Φάσης 2 που διερευνά την αποτελεσματικότητα μιας νέας ενδοσκοπικής, μη χειρουργικής επέμβασης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2.

Ο ρόλος του δωδεκαδάκτυλου στον Διαβήτη

Αυτή η καινοτόμος επέμβαση έχει σχεδιαστεί για ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 πριν εκείνοι χρειαστούν ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, στοχεύει στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Αυτό, συνεργάζεται με το πάγκρεας για τη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το δωδεκαδάκτυλο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης και σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα που καλύπτουν το δωδεκαδάκτυλο καταστρέφονται από τη νόσο.

Η κλινική μελέτη δοκιμάζει μια συσκευή που εισάγεται μέσω ενός ενδοσκοπίου στο δωδεκαδάκτυλο. Αυτή, απομακρύνει τα δυσλειτουργικά κύτταρα μέσω ακριβών, ελεγχόμενων ηλεκτρικών παλμών.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων θα προκαλέσει την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων. Έτσι θα καταφέρουν να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η επέμβαση

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με γενική αναισθησία. Μάλιστα, οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα της επέμβασης ενώ μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους λίγες μέρες αργότερα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση των κυττάρων στο δωδεκαδάκτυλο είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή η μελέτη θα παράγει επιτυχημένα αποτελέσματα. Ο Διαβήτης τύπου 2 θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί». Αυτό δήλωσε ο Luke Putnam, χειρουργός γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.

Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για τον διαβήτη που δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι τα από του στόματος φάρμακα ή, σε περίπτωση προχωρημένης νόσου, οι ενέσεις ινσουλίνης. Και οι δύο λύσεις είναι δαπανηρές και συχνά έχουν παρενέργειες. Εάν αυτή η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή ινσουλίνη. Ενδεχομένως μάλιστα να αποτρέψει και την εξέλιξη της νόσου, ώστε εκείνη να μην οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Mark Canning, ένας 60χρονος κάτοικος του Λος Άντζελες που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 το 2015 και συμμετέχει στη δοκιμή, βλέπει πρόοδο στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματός του από τότε που υποβλήθηκε στη διαδικασία, τον Ιανουάριο. «Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου πέφτουν και νιώθω πολύ καλύτερα», είπε.

Στη δοκιμή συμμετέχουν προς το παρόν νέοι ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να είναι μεταξύ 22-65 ετών και να έχουν ιστορικό Διαβήτη τύπου 2 για 3 έως 10 έτη. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λαμβάνουν από του στόματος φάρμακα αλλά όχι ινσουλίνη.

Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μια επαναστατική ανακάλυψη καταργεί τις ενέσεις για τους διαβητικούς τύπου 1! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Μια επαναστατική ανακάλυψη καταργεί τις ενέσεις για τους διαβητικούς τύπου 1!

Μια ομάδα φυσικών στον Καναδά, πραγματοποίησε σε γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 μεταμόσχευση κύτταρων που παράγουν ινσουλίνη –αντί για μεταμόσχευση ολόκληρου του παγκρέατος!
Περισσότερα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοντέλο με διαβήτη τύπου 1 φορώντας το δικό της αισθητήρα παρακολούθησης της γλυκόζης  περπάτησε σε επίδειξη

Η Ξανθή Τζερεφού έστειλε ένα ισχυρό θετικό μήνυμα κατά του στίγματος του διαβήτη σε επίδειξη μόδας