Στηρίζοντας το παιδί μετά από ένα καταστροφικό γεγονός – Μέριμνα

μεριμνα, hospice care, ευαισθητοποιηση, γλυκουλι, παιδια, ανακοινωση, palliative care

Η “Μέριμνα” αποτελεί μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1995, από 9 πανεπιστημιακούς, διευθυντές παιδιατρικών τμημάτων κι επιστήμονες ψυχικής υγείας. 
Το όραμα της Μέριμνας περιλαμβάνει:
(α) τη δωρεάν παροχή ποιοτικής φροντίδας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και των γονιών, που είτε ζουν με μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια, είτε θρηνούν την απώλεια αγαπημένου προσώπου.
(β) την ανάπτυξη υποστηρικτικών κοινοτήτων τόσο μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όσων παρέχουν υπηρεσίες στο παιδί και την οικογένειά του.
Οι στόχοι της Μέριμνας είναι:
(α) Η παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πενθεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου ή στο παιδί που πάσχει από απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σε συνδυασμό με τη στήριξη των μελών της οικογένειάς του.
(β) Η εξειδικευμένη κατάρτιση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών στη στήριξη παιδιών που βιώνουν εμπειρίες αρρώστιας, απώλειας ή θανάτου, καθώς και η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα.
(γ) Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη ζωή, τη σοβαρή αρρώστια και το θάνατο.
(δ) Η έρευνα σε θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της βαριάς αρρώστιας και του θανάτου στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.
Επίσης η Μέριμνα αποτελεί τον μοναδικό φορέα που παρέχει ανακουφιστική παιδιατρική φροντίδα (hospice-palliative care), για όσα παιδάκια, καθώς και τις οικογένειες τους που το έχουν ανάγκη. Αναλυτικά η ανακουφιστική παιδιατρική φροντίδα είναι η οργανωμένη, ολιστική φροντίδα που ανταποκρίνεται στις οργανικές, ψυχοκοινωνικές και πνευματικές ανάγκες παιδιών και εφήβων που ζουν με μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή τους νόσο ή αντιμετωπίζουν το τελικό στάδιο αυτής. Περιλαμβάνει την παροχή ιατρονοσηλευτικής, ψυχοκοινωνικής και πνευματικής στήριξης στο παιδί και τον έφηβο ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει και τα μέλη της οικογένειας που επηρεάζονται από τις προκλήσεις της σοβαρής ασθένειας.
Το Γλυκούλι είχε συνεργαστεί πριν μερικούς μήνες με τη Μέριμνα μέσω του Outview Film Festival, στην προβολή μιας ταινίας, καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε όσον αφορά το Hospice & Palliative Care ,σε ένα πάνελ με εξαίρετες κυρίες που μίλησαν για το πολύ σημαντικό αυτό κίνημα

Η Μέριμνα εξέδωσε μια ανακοίνωση πριν λίγες ώρες στην οποία δίνουν μερικές πολύ σωστές και χρήσιμες οδηγίες προκειμένου οι γονείς να στηρίξουν τα παιδιά που παρακολουθούν τα καταστροφικά γεγονότα των πυρκαγιών στην Αττική. Αυτή η ανακοίνωση αφορά όλα τα παιδιά, πόσω μάλλον τα “γλυκά” παιδάκια που επηρεάζεται το σάκχαρο τους από τις ψυχολογικές αντιδράσεις τους οργανισμού και απορρυθμίζονται.

“Οι εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρές απώλειες σε ζωές, περιουσίες και ολόκληρες κοινότητες. Από χθες το βράδυ έχουμε γίνει θεατές, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά, όλων αυτών των δυσάρεστων εικόνων και των σκηνών που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τα παιδιά όταν είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες.
Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά:

  • Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.
  • Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.
  • Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρείστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.
  • Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζετε με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.
  • Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.
  • Διατηρείστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σας που συμβάλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.
  • Ας θυμόμαστε ότι λειτουργούμε ως πρότυπο για το παιδί. Η δική μας στάση θα επηρεάσει και τη δική του.
  • Προωθούμε στο μέτρο του δυνατού τη συνηθισμένη ρουτίνα ζωής, για παράδειγμα, τις ώρες φαγητού και ύπνου, τους κανόνες πειθαρχίας.”

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μέριμνας στη διεύθυνση www.merimna.org.gr ή πατώντας εδώ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα