Διαβήτης τύπου 1: Ο παράγοντας από τη βρεφική ηλικία που σχετίζεται με την εμφάνισή του

Διαβήτης τύπου 1 - παράγοντας από βρεφική ηλικία

Διαβήτης τύπου 1: Ενώ τα αυτοαντισώματα είναι οι παραδοσιακοί δείκτες για την ανάπτυξή του, οι ερευνητές εκτόπισαν μικροβιακούς βιοδείκτες του εντέρου σε βρέφη 1 έτους που σχετίζονται με μελλοντική εμφάνιση της νόσου έως και 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Αυτή η έρευνα κατέδειξε ότι μικροβιακοί βιοδείκτες για Διαβήτη τύπου 1 μπορεί να υπάρχουν ήδη από την ηλικία του 1 έτους, όπως αντικατοπτρίζεται στις ταξινομικές και λειτουργικές διαφορές των μικροβιακών κοινοτήτων. Η δυνατότητα πρόληψης της εμφάνισης της νόσου αλλάζοντας ή προωθώντας ένα «υγιεινό» μικροβίωμα του εντέρου είναι εφικτή.

Η έρευνα

Συνολικά, τα είδη που προάγουν τη φλεγμονή, όπως τα Alistipes (πιο άφθονα σε υγιή βρέφη), και Fusicatenibacter και Ruminococcus ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες για τη διαφοροποίηση τόσο των βρεφών ελέγχου όσο και εκείνων με μελλοντικό Διαβήτη τύπου 1.

Τα βρέφη που διαγνώστηκαν με Διαβήτη τύπου 1 είχαν υψηλότερους αριθμούς Firmicutes (Enterococcus, Gemella και Hungatella) και υψηλότερα επίπεδα Bacteroides (Bacteroides και Porphyromonas), που προάγουν τη φλεγμονή και είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση. Και είχαν επίσης πολύ λιγότερα είδη βακτηρίων που προάγουν την υγεία σε σύγκριση με τα υγιή βρέφη της ομάδας ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των Firmicutes όπως τα Anaerostipes, Flavonifractor, Ruminococcaceae UBA1819 και Eubacterium, που βοηθούν στη διατήρηση της μεταβολικής και ανοσοποιητικής υγείας.

Αυτά τα είδη παράγουν ένα σημαντικό λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, το βουτυρικό οξύ, που βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής και τροφοδοτεί τα κύτταρα που αποικίζουν τα τοιχώματα του εντέρου, διατηρώντας το παχύ έντερο υγιές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βρεφικό γαστρεντερικό σύστημα που στην πορεία εκδηλώνουν Διαβήτη τύπου 1 είναι διαφέρει σημαντικά από αυτό των υγιών βρεφών και ότι αρκετοί μικροβιακοί βιοδείκτες που σχετίζονται με μελλοντική νόσηση μπορεί να υπάρχουν ήδη από την ηλικία του πρώτου έτους ζωής του ατόμου», λέει η συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ. Malin Belteky από το Νοσοκομείο Παίδων της Πριγκίπισσα Βικτώρια στη Σουηδία.

Από το diabetologia-journal.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ανακοίνωση ΕΟΠΥY σχετικά με την ημερομηνία εκτέλεσης γνωματεύσεων αναλωσίμου υγειονομικού υλικού, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και λοιπών ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλους τους αρμόδιους φορείς τα εξής: “Οι γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής…