Διαβήτης και Πάσχα: Σοκολατένιο αυγό – Η διατροφική του αξία

Σοκολατένιο αυγό

Το λατρεύουν τα παιδιά και το λιγουρεύονται κρυφά οι μεγάλοι! Ο λόγος φυσικά για το Σοκολατένιο αυγό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι αλλά και από κανένα δώρο τις ημέρες του Πάσχα.

Τι πρέπει όμως ένα άτομο, παιδί ή ενήλικας, που πάσχει από Διαβήτη να προσέξει ώστε να το καταναλώσει χωρίς να απορυθμιστεί το σάκχαρό του; Ποια είναι η διατροφική του αξία και ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας;  

Οι ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας (κατ’ επέκταση και του σοκολατένιου αυγού) οφείλονται στο κακάο που αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβονοειδή) και έχει δράση τύπου ασπιρίνης, μειώνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και αποτρέποντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Αυτό συμβαίνει όταν η σοκολάτα έχει περιεκτικότητα σε κακάο >60%. Τα σοκολατένια αυγά, είναι είτε αμιγώς από σοκολάτα υγείας (κακάο 43%) είτε από σοκολάτα γάλακτος (κακάο 29%) είτε από μια μύξη σοκολάτας γάλακτος μαζί με λευκή σοκολάτα (κακάο 13%).

Το ασβέστιο, βασικό συστατικό στο σοκολατένιο αυγό, περιέχεται σε εξαπλάσια ποσότητα στης μαύρης σοκολάτας σε σχέση με τη γάλακτος. Απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης και της απομνημόνευσης.

Σοκολατένιο αυγό – Διατροφική αξία:

Αναλυτικά (ανά 100 γραμμάρια προϊόντος):
Ενέργεια: 50
0 kcal
Λίπος: 30 – 35 gr.
Πρωτεΐνη: 6 gr.
Φυτικές ίνες: 0.5 gr
Υδατάνθρακες: 55 gr (εκ των οποίων σχεδόν όλο το ποσοστό θα είναι απλά σάκχαρα).

Συστάσεις κατανάλωσης

Συνίσταται η κατανάλωσή του σε δόσεις. Μην ξεπεράσετε εν όψει εορτών ένα μικρό κομμάτι (~30γρ) 3-4 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε σοκολατένιο αυγό με ήπια πικρή γεύση προς αποφυγή μεταποιημένων προϊόντων σοκολάτας που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος λόγω του γάλατος που χρησιμοποιείται. Αποφύγετε σοκολατένια αυγά με επικάλυψη λευκής σοκολάτας: το ευεργετικό πλεονέκτημα της σοκολάτας από τη δράση των αντιοξειδωτικών φαίνεται να μετριάζεται για τη λευκή σοκολάτα, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος συνδέονται με τα αντιοξειδωτικά συστατικά της, μειώνοντας έτσι την απορρόφησή τους.

Από τον pastry chef Δημήτριο Μακρυνιώτη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Αλόη και χρήσεις

Το φυτό έχει 200 περίπου συστατικά που την καθιστούν ένα ισχυρό φαρμακευτικό προϊόν. Η αλόη βέρα είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε στο σπίτι, μέσα σε γλάστρες.