Στέβια και εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλής η κατανάλωσή της;

Στέβια και εγκυμοσύνη

Τι γίνεται με τις εναλλακτικές μορφές ζάχαρης, όπως η στέβια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είναι ασφαλής η κατανάλωσή της; Συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως η ζάχαρη στο σώμα;

Τι είναι η Στέβια;

Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Φτιαγμένο από το φυτό στέβια που ευδοκιμεί στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, αυτό το γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων χρησιμοποιείται από ανθρώπους στη Νότια Αμερική και την Ασία εδώ και αιώνες, όχι μόνο για να γλυκάνει τα τρόφιμα αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.

«Η στέβια, η οποία είναι υποκατάστατο ζάχαρης, δίνει 100 έως 300 φορές τη γλυκύτητα της ζάχαρης», εξηγεί ο Stuart Jones, MD, FACOG, OB/GYN και θεράπων ιατρός στο Avina Women’s Care. «Εμφανίζεται φυσικά, σε αντίθεση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά».

«Όταν οι άνθρωποι αναζητούν μια πιο φυσική επιλογή για να αντικαταστήσουν άλλα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, συχνά στρέφονται στη στέβια. Μπορεί ακόμη να υπάρχει και ως γλυκαντικό σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, οι μπάρες, τα αναψυκτικά και οι τσίχλες» εξηγεί ο Shyamala Vishnumohan, PhD, APD, επιστήμονας τροφίμων, διαπιστευμένος διαιτολόγος, πιστοποιημένος προγεννητικός διαιτολόγος και ιδρυτής του Ιατρείο Διατροφής One to One Thousand.

«Αυτό που κάνει τη στέβια τόσο ενδιαφέρουσα είναι ότι η γλυκύτητά της. Αυτή προέρχεται από μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται γλυκοσίδες στεβιόλης, οι οποίες είναι πιο γλυκές από τη ζάχαρη αλλά δεν περιέχουν θερμίδες και έχουν αμελητέα αποτελέσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες», λέει ο Δρ Vishnumohan.

Είναι η Στέβια ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


«Όταν εξετάζετε εάν θα καταναλώσετε ή όχι στέβια στην εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στον τύπο της στέβιας πριν λάβετε την απόφαση. Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποδεικνύει ότι τα ολόκληρα φύλλα στέβιας και τα εκχυλίσματα στέβιας δεν είναι ασφαλή για έγκυες γυναίκες αλλά τα γλυκαντικά και τα τρόφιμα με στέβια είναι ασφαλή.

«Η στέβια έχει λάβει τη βαθμολογία GRAS (ή γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή) από τον FDA», λέει ο Δρ Τζόουνς.

«Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την κατανάλωση στέβιας που να είναι διαθέσιμες για έγκυες» προσθέτει ο Δρ Vishnumohan. Αντίθετα, προτείνει τον περιορισμό των υποκατάστατων ζάχαρης -ειδικά επειδή αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν τις γευστικές προτιμήσεις του εμβρύου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ημερήσιο ανώτατο όριο 4 mg υποκατάστατων ζάχαρης ανά κιλό σωματικό βάρος ανά ημέρα για οποιονδήποτε.

«Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η στέβια δεν είναι ασφαλής», λέει ο Δρ Vishnumohan. «Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προγεννητική έρευνα μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά με μελέτες σε ζώα, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να συσταθεί η ασφάλεια της κατανάλωσης στέβιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Τα οφέλη της Στέβιας κατά την εγκυμοσύνη

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της στέβιας είναι ότι παρέχει επιλογές σε γυναίκες που έχουν Διαβήτη τύπου 1 ή σε όσες κινδυνεύουν να αναπτύξουν Διαβήτη Κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, κορυφαίες ομάδες υγείας όπως η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη υποστηρίζουν την ασφαλή χρήση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα της στέβιας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με Διαβήτη χωρίς να προκαλεί αύξηση του φορτίου υδατανθράκων και επομένως να μην αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα -το οποίο είναι το ίδιο και στην εγκυμοσύνη», εξηγεί ο Δρ Τζόουνς. «Όπως η παραδοσιακή ζάχαρη, η στέβια είναι σταθερή στη θερμότητα και το pH, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στο ψήσιμο, δίνοντας στους ανθρώπους πολλές επιλογές».

«Επιπλέον, οι γλυκοσίδες της στέβιας δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως τα ποτά και τα επιδόρπια είναι κατάλληλα για όποιον πάσχει από Διαβήτη» προσθέτει ο Δρ Vishnumohan. «Το σώμα δεν εξάγει θερμίδες καθώς δεν μεταβολίζει τις γλυκές γλυκοσίδες και αυτές περνούν και αποβάλλονται».

Κίνδυνοι από τη στέβια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

«Παρόλο που η στέβια αναγνωρίζεται ως γενικά ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται με αυτοσυγκράτηση όταν καταναλώνεται ή προστίθεται στα τρόφιμα. Όπως με οτιδήποτε στην εγκυμοσύνη, το μέτρο είναι πάντα η καλύτερη διαδρομή» λέει ο Δρ Τζόουνς.

«Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες», λέει. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γαστρικά ευαίσθητοι στη στέβια και μπορεί να εμφανίσουν κράμπες, φούσκωμα και ναυτία -αλλά αυτό είναι σπάνιο».

«Η στέβια μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν διουρητικό με τα νεφρά» προσθέτει ο Δρ Τζόουνς. «Κατά συνέπεια, εάν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις μπορεί να εμφανίσει αφυδάτωση ή χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Όμως, αυτό είναι απίθανο να συμβεί με την κανονική χρήση».

«Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ακριβώς επειδή η στέβια προέρχεται από ένα φυτό, αυτό δεν σημαίνει ότι αγοράζετε μια εντελώς φυσική εκδοχή στο κατάστημα» λέει ο Δρ Vishnumohan. «Αγοράζετε μια εργαστηριακή έκδοση, στην οποία τα πιο γλυκά συστατικά εξάγονται και ξηραίνονται σε κρυστάλλους. Οι κατασκευαστές τροφίμων συχνά αναμειγνύουν τη στέβια με διογκωτικούς παράγοντες όπως μαλτοδεξτρίνη και άλλα γλυκαντικά για να βελτιώσουν την υφή και να την κάνουν εύγευστη, οπότε φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα».

«Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα τα τεχνητά γλυκαντικά να μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο συνδέεται με την ανοσία, τη ρύθμιση του βάρους, την ψυχική υγεία και πολλά άλλα» προσθέτει ο Δρ Vishnumohan. «Αλλά δεν έχουμε πληροφορίες υψηλής ποιότητας για τον αντίκτυπο της στέβιας και η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη αφού τα στοιχεία είναι ελλιπή».

«Επειδή οι κλινικές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των γλυκαντικών όπως η στέβια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περιορισμένες, είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά πόσο τρώτε κάθε μέρα. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε Διαβήτη Κύησης και παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αν και η στέβια δεν περιέχει θερμίδες ούτε προκαλεί διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι άλλα συστατικά της συνταγής μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σακχάρου» προσθέτει ο Δρ Vishnumohan.

Από το verywellfamily.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα