Ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα: Σύμμαχος και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1

Ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα: Σύμμαχος και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1

Τα ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα είναι ένας απλός αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου τους στο αίμα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί δεν ήταν βέβαιοι εάν τα οφέλη του «σνακ με δραστηριότητα» για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1.

Τώρα, για πρώτη φορά, η έρευνα έδειξε πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι αυτά τα σύντομα διαλείμματα για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν μελλοντικές επιπλοκές.

Η Dr Elizabeth Robertson, Διευθύντρια Έρευνας στο Diabetes UK που χρηματοδότησε την έρευνα δήλωσε: «Είναι απίστευτα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πώς μια απλή, μικρή αλλαγή μπορεί να έχει τόσο βαθιά επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Το να είναι κάποιος δραστήριος βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά αυξάνοντας την ποσότητα γλυκόζης που χρησιμοποιούν οι μύες. Προηγουμένως, οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι εάν το «σνακ με δραστηριότητα» θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1.

Ο Δρ Μάθιου Κάμπελ, από το Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, ξεκίνησε να εξετάσει τον αντίκτυπο της διακοπής της καθιστικής ζωής στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1.

Η μελέτη

Στη μελέτη του συμμετείχαν 32 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν δύο επτάωρες καθιστικές συνεδρίες σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σε μια συνεδρία, οι εθελοντές παρέμειναν καθισμένοι για επτά ολόκληρες ώρες. Στην άλλη συνεδρία, γίνονταν τριών λεπτών περπάτημα ήπιας έντασης κάθε 30 λεπτά για να διακοπεί ο χρόνος καθίσματος.

Φυσικά έγιναν συνεχείς μετρήσεις γλυκόζης για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των εθελοντών για μια περίοδο 48 ωρών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από κάθε συνεδρίαση. Όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν στην ίδια δίαιτα, στα ίδια επίπεδα δραστηριότητας (εκτός της έρευνας) και στις ίδιες δόσεις ινσουλίνης κατά την περίοδο της μελέτης.

Τα αποτελέσματα και πώς η δραστηριότητα βοηθά και τις -πιθανές- μελλοντικές επιλοκές του Διαβήτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τακτικά διαλείμματα βάδισης είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τη συνεδρία όπου δεν έγιναν διαλείμματα. Αυτό αύξησε το εντός εύρους στόχου σάκχαρο κατά 14%.

Είναι σημαντικό μάλιστα ότι τα διαλείμματα βάδισης δεν αύξησαν την υπογλυκαιμία.

Ο Δρ Κάμπελ είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η απλή διάσπαση παρατεταμένων χρονικών περιόδων καθίσματος με ήπια δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που ο πάσχοντας διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου του εντός εύρους στόχου. Είναι σημαντικό ότι αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο δυνητικά επικίνδυνων χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που είναι σύνηθες φαινόμενο με πιο παραδοσιακούς τύπους σωματικής δραστηριότητας και άσκησης.

Το να διακόπτουν το παρατεταμένο κάθισμα με δραστηριότητα ελαφριάς έντασης είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το αν ασκούνται επί του παρόντος ή όχι. Για μερικούς ανθρώπους, το «σνακ με δραστηριότητα» θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι για πιο τακτική σωματική δραστηριότητα ή άσκηση, ενώ για άλλους, μπορεί να είναι μια απλή και αποδεκτή παρέμβαση για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

«Σε συνέχεια αυτών των αρχικών ευρημάτων, οι προκαταρκτικές μας αναλύσεις δείχνουν επίσης ότι η διάσπαση του παρατεταμένου χρόνου καθίσματος με διαλείμματα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσει και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον Διαβήτη».

Γιατί αυτό μας αφορά όλους

Ο Δρ Robertson πρόσθεσε: «Για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθημερινά είναι αμείλικτη. Το να είστε σωματικά δραστήριοι είναι σημαντικό για τη διαχείριση της πάθησης, αλλά η ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να είναι πρόκληση, και ακόμη και εκείνοι που ασκούνται συχνά, μπορεί να περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι ή ξαπλωμένοι.

«Το να διακόψετε το κάθισμα με σύντομες “εκρήξεις” δραστηριότητας προσφέρει έναν δωρεάν τρόπο για όσους πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών. Ανυπομονούμε για περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της προσέγγισης».

Διαβάστε επίσης: Πόσες θερμίδες καίμε σε 30 λεπτά με κάθε άσκηση;

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
kids-exercise
Περισσότερα

Ο ρόλος της άσκησης στη διαχείριση του σακχάρου

Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Αποκλείοντας άλλες ιατρικές επιπλοκές, η πλειοψηφία των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν να συμμετέχουν και να ωφεληθούν.

ινσουλινη
Περισσότερα

"Όταν η ασφαλιστική εταιρεία είπε ότι δεν θα κάλυπτε την ινσουλίνη του παιδιού μου": Μια συγκλονιστική εμπειρία μητέρας με διαβητικό παιδάκι

Βρήκαμε στο inbox μας και σας μεταφέρουμε μια συγκλονιστική ιστορία από μια αναγώστρια μας στην Αμερική, η οποία μας…