Ένα από τα φθηνότερα φάρμακα Διαβήτη επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής

Μετφορμίνη: Νέα δεδομένα για ένα από τα φθηνότερα φάρμακα Διαβήτη

Η μετφορμίνη, ένα από τα φθηνότερα φάρμακα για τον Διαβήτη, μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, λένε οι επιστήμονες.

Η μετφορμίνη, το πιο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο στον κόσμο για τη αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να είναι ένα κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης, τον μετριασμό των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, την παράταση της διάρκειας ζωής και την αύξηση της διάρκειας της υγείας. Όλα σε ένα χάπι που είναι από τα φθηνότερα, που είναι ασφαλές και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επηρεάζει τις βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.

Πώς λειτουργεί η μετφορμίνη

Δεν είναι ακριβώς σαφές πώς η μετφορμίνη επηρεάζει τη γήρανση, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι δρα σε πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά της γήρανσης –αλλαγές στα κυτταρικά, χρωμοσωμικά και μοριακά επίπεδα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι μετασχηματισμοί είναι που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση παθήσεων όπως καρδιά, Διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι ή άνοια, συχνά γνωστές ως «ασθένειες της γήρανσης».

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μετφορμίνη στοχεύει αυτές τις κυτταρικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Το αποτέλεσμα: Όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο του Διαβήτη τύπου 2, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με Διαβήτη που έπαιρναν το φάρμακο είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους διαβητικούς και τους μη διαβητικούς που δεν έπαιρναν μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην ικανότητά της να επιβραδύνει τη γήρανση. Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάρκεια ζωής.

«Χρειάζεται ένα παλιό κύτταρο ή ένα παλιό όργανο και διορθώνει πολλά πράγματα. Και έχει αποτέλεσμα ντόμινο: Αν στοχεύσετε ένα χαρακτηριστικό, θα επηρεάσει τα άλλα» αναφέρει ο Δρ Nir Barzalai, διευθυντής του Ινστιτούτου Einstein for Aging Research και καθηγητής ιατρικής και γενετικής στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, η μετφορμίνη υπάρχει εδώ και 60 χρόνια και είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Steven Austad, διακεκριμένο καθηγητή και πρόεδρο στην Έρευνα για την Υγιεινή Γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ανώτερο επιστημονικό διευθυντή της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Έρευνας για τη Γήρανση.

Πώς αντιμετωπίζει τη γήρανση

Μετά την ηλικία των 60 περίπου, πολλοί από εμάς αρχίζουμε να συσσωρεύουμε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, Διαβήτης, πολλές μορφές καρκίνου και άνοια. Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να έχουν πολλές παθήσεις ταυτόχρονα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η βιολογία της γήρανσης που οδηγεί αυτές τις ασθένειες, επομένως η πρόληψή τους σημαίνει επιβράδυνση της ίδιας της διαδικασίας γήρανσης. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι όχι μόνο να ζουν περισσότερο, αλλά να ζουν με λιγότερες ασθένειες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια της υγείας – το χρονικό διάστημα που δαπανάται χωρίς ασθένεια αναπηρίας.

Ωστόσο, ο FDA δεν αναγνωρίζει τη γήρανση ως κατάσταση που μπορεί να προληφθεί. Έτσι, κάθε ιατρικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Αλλά στοχεύοντας στη γήρανση και μετριάζοντας τις αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ή να αποτρέψουμε όλες αυτές τις καταστάσεις μαζί, κάτι που θα σήμαινε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με τον Barzalai.

Η μετφορμίνη προέρχεται από το Galega officinalis, γνωστό και ως goat’s rue, ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο στην Ευρώπη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής υγείας και προβλημάτων που μοιάζουν με Διαβήτη. Το Galega περιέχει γουανιδίνη, η οποία, το 1918, αποδείχθηκε ότι μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Η μετφορμίνη, μια συνθετική εκδοχή της γουανιδίνης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία Διαβήτη στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950 και τελικά εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1995.

Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή το φάρμακο για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2. Η μετφορμίνη λαμβάνεται επίσης «off-label» για καταστάσεις όπως ο προδιαβήτης, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αύξηση βάρους από άλλα φάρμακα, καθώς και για τα προφανή αντιγηραντικά οφέλη της, αν και ορισμένοι στην επιστημονική κοινότητα δεν έχουν πειστεί.

Παρενέργειες και κίνδυνοι για τη μετφορμίνη

«Η μετφορμίνη έχει τόσο καλό προφίλ ασφάλειας όσο σχεδόν οποιοδήποτε φάρμακο μπορείτε να βρείτε» λέει ο Austad.Επισημαίνει ότι τυχόν παρενέργειες από τη μετφορμίνη είναι γενικά ήπιες και συνήθως συνίστανται σε γαστρεντερικές διαταραχές και ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12.

Άτομα κάτω των 50 ετών που ασκούνται ειδικά για την οικοδόμηση μυών μπορεί να μην επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά τη λήψη μετφορμίνης.

«Αλλά για τους ανθρώπους που αρχίζουν να βιώνουν τις ασθένειες της γήρανσης, υπάρχουν πολλές παρατηρητικές ενδείξεις ότι είναι πολύ καλό για εσάς».

Οι μελέτες παρατήρησης δεν είναι τόσο αυστηρές όσο οι κλινικές δοκιμές, κάτι που προσπαθεί να διορθώσει ο Barzalai, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στις επιδράσεις της μετφορμίνης στη γήρανση. Ολοκληρώνει τη χρηματοδότηση για τη δοκιμή Targeting Aging with Metformin (TAME), η οποία θα παρακολουθεί 3.000 ενήλικες 65 έως 80 ετών, οι οποίοι θα λαμβάνουν μετφορμίνη για έξι χρόνια. Αυτές οι δοκιμές θα ελέγξουν εάν όσοι λαμβάνουν μετφορμίνη παρουσιάζουν καθυστερημένη εμφάνιση ή εξέλιξη χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Έρευνας για τη Γήρανση, η οποία βοηθά στη χρηματοδότηση της μελέτης.

Ο στόχος για τον Barzalai είναι να αποδείξει την υπόθεσή του (και να πείσει τον FDA) ότι η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιμετωπιστεί ως ασθένεια – και ότι η μετφορμίνη είναι το εργαλείο για να γίνει αυτό.

Πρέπει όλοι να παίρνουμε μετφορμίνη για μακροζωία;

Η μετφορμίνη δεν είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη ως αντιγηραντική θεραπεία. Ενώ ορισμένοι γιατροί μπορεί να είναι πρόθυμοι να το συνταγογραφήσουν εκτός ετικέτας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους κινδύνους σε σχέση με τυχόν πιθανά οφέλη.

Διαβάστε επίσης: Διαβήτης τύπου 2: Ενδοσκοπική επέμβαση καταργεί φάρμακα και ενέσεις

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβητης, γλυκουλι, 5 τύποι, πεντε τυποι, τυπου 1, τυπου 2, ομαδα, ομαδες
Περισσότερα

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Δεν αποδεχόμαστε τη μετακύλιση κόστους για τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη που μας επιβάλουν Φαρμακοποιοί

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)…
Περισσότερα

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στα μωρά που θα γεννηθούν

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πολλά οφέλη σε ένα παιδί για την υγεία του μακροπρόθεσμα