Πόσο αυξάνει ο Διαβήτης τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Πόσο αυξάνει ο Διαβήτης τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;
Πόσο αυξάνει ο Διαβήτης τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μηχανισμό που συνδέει την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και τον Διαβήτη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο -χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης τον ρόλο των νευρωνικών διαύλων καλίου που είναι ευαίσθητα στο ATP, ή των καναλιών KATP, σε αυτή τη διαδικασία. Ο χειρισμός αυτών των καναλιών θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή νέα θεραπευτική οδό για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Βασικά στοιχεία της έρευνας:

Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης έχει βρεθεί ότι προάγουν τη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε κανάλια καλίου ευαίσθητα στο ATP (κανάλια KATP) σε νευρώνες που συνδέουν μεταβολικές αλλαγές με την παραγωγή αμυλοειδούς-βήτα στον εγκέφαλο.

Πιθανά θεραπευτικά οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν από τον φαρμακολογικό χειρισμό αυτών των καναλιών KATP σε Διαβητικούς και Προδιαβητικούς.

Η σύνδεση Διαβήτη – Αλτσχάιμερ

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά ο λόγος για τον οποίο δεν ήταν πλήρως κατανοητός και αποτελεί τομέα της τρέχουσας έρευνας.

Τώρα, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό που δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη σακχάρου και οι αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα επαρκούν για να προκαλέσουν συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η πλάκα αμυλοειδούς αποτελείται από τοξικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα της μελέτης εμφανίζονται στο διαδίκτυο στο JCI Insight

«Θέλαμε μια καλύτερη κατανόηση των μεταβολικών αλλαγών στον Διαβήτη που θέτει τον εγκέφαλο σε κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή επιταχύνει την παθολογία που έχει ήδη σχηματιστεί στον εγκέφαλο ατόμων που θα προχωρήσουν σε διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ» δήλωσε η Shannon Macauley, Ph.D. , αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσιολογίας και φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest και κύρια ερευνητής της μελέτης.

«Τώρα, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό που δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη σακχάρου και οι αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα επαρκούν για να προκαλέσουν συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Η έρευνα

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι σχηματίζονται περισσότερες πλάκες αμυλοειδούς όταν χορηγείται ζαχαρόνερο αντί για κανονικό πόσιμο νερό. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα αυξάνουν την παραγωγή αμυλοειδούς-βήτα στον εγκέφαλο.

«Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης είναι αρκετή για να προκαλέσει πολλαπλασιασμό της αμυλοειδούς πλάκας και να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ» είπε η Macauley.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τους μοριακούς οδηγούς αυτού του φαινομένου, η ερευνητική ομάδα εντόπισε έναν μεταβολικό αισθητήρα σε νευρώνες που συνδέει τις αλλαγές στο μεταβολισμό με την πυροδότηση των νευρώνων και την παραγωγή αμυλοειδούς-βήτα.

Οι αισθητήρες είναι γνωστοί ως κανάλια καλίου ευαίσθητα στην τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) ή κανάλια KATP. Το ATP είναι μια πηγή ενέργειας που χρειάζονται όλα τα ζωντανά κύτταρα για να επιβιώσουν.

Αυτά τα κανάλια αντιλαμβάνονται πόση ενέργεια είναι διαθέσιμη για υγιή λειτουργία. Η διαταραχή αυτών των αισθητήρων αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου κανονικά.

«Χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνικές σε ποντίκια, αφαιρέσαμε αυτούς τους αισθητήρες από τον εγκέφαλο και δείξαμε ότι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα δεν αύξανε πλέον τα επίπεδα αμυλοειδούς βήτα ή το σχηματισμό αμυλοειδούς πλάκας» είπε η Macauley.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διερεύνησαν την έκφραση αυτών των μεταβολικών αισθητήρων στον ανθρώπινο εγκέφαλο της νόσου Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ξανά ότι η έκφραση αυτών των καναλιών αλλάζει με τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την Macauley, η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτοί οι μεταβολικοί αισθητήρες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.

«Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ο φαρμακολογικός χειρισμός αυτών των καναλιών KATP μπορεί να έχει θεραπευτικό όφελος στη μείωση της παθολογίας του αμυλοειδούς-βήτα για διαβητικούς και προδιαβητικούς ασθενείς» δήλωσε η Macauley.

Διαβάστε επίσης: Ozempic: Μετά τη χρήση για απώλεια βάρους, τώρα και για το Αλτσχάιμερ;

Άνοια: Οι επτά υγιεινές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με μη θεραπευμένη ηπατίτιδα ο διαβήτης συνδέθηκε με πιο εκτεταμένη ηπατική βλάβη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open συνδέει τον διαβήτη με μεγαλύτερη ηπατική βλάβη από την ηπατίτιδα C