Νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους δρα ταχύτερα από το Ozempic

Νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους δρα ταχύτερα από το Ozempic
Νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους δρα ταχύτερα από το Ozempic

Το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το Ozempic στην απώλεια βάρους ενώ μπορεί να προσφέρει την επιλογή της θεραπείας μέσω του στόματος, αντί για ένεση.

Ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο από την εταιρεία Pfizer προκαλεί παρόμοια απώλεια βάρους με την «αντίπαλη» Ozempic της Novo Nordisk, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη των αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών φάσης 2 που κυκλοφόρησε.

Η έρευνα και το «πλεονέκτημα» έναντι της Ozempic

Η δοκιμή της Pfizer ακολούθησε 411 ενήλικες με Διαβήτη τύπου 2 που, είτε έπαιρναν το χάπι της εταιρείας, το Danuglipron, δύο φορές την ημέρα, είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Το σωματικό βάρος μειώθηκε «στατιστικά σημαντικά» αφού οι ασθενείς έλαβαν εκδοχές Danuglipron είτε των 120 χιλιοστών είτε των 80 χιλιοστών του γραμμαρίου για 16 εβδομάδες, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ασθενείς που έλαβαν μια έκδοση των 120 χιλιοστόγραμμα έχασαν περίπου 10 κιλά κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Το φάρμακο της Pfizer θα μπορούσε να προσφέρει ένα πλεονέκτημα ως από του στόματος θεραπευτική επιλογή παρά ως συχνή ένεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι το Danuglipron μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους με το Ozempic, αν και υπάρχουν έντονες διαφορές στα επίπεδα δοσολογίας.

Μια κλινική δοκιμή φάσης 3 στο Ozempic διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έλαβαν μια έκδοση 1 χιλιοστόγραμμα της ένεσης έχασαν περίπου 9,9 κιλά κατά μέσο όρο σε 30 εβδομάδες. Οι ασθενείς λαμβάνουν αυτή την αγωγή μία φορά την εβδομάδα.

Το Ozempic είναι εξουσιοδοτημένο στις ΗΠΑ για τη θεραπεία του Διαβήτη και πλέον χρησιμοποιείται off label για απώλεια βάρους.

Άλλα GLP-1 φάρμακα και οι -μέχρι τώρα- παρενέργειες στην απώλεια βάρους

Το άλλο φάρμακο της Novo Nordisk, το Wegovy, είναι το ίδιο φάρμακο, αλλά είναι εγκεκριμένο για «χρόνια διαχείριση βάρους».

Τα Danuglipron, Ozempic και Wegovy αποτελούν μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης.

Μιμούνται μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο που ονομάζεται GLP-1, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο είναι γεμάτο.

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον Διαβήτη τύπου 2, επειδή ενθαρρύνουν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η Pfizer με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι η πιο πρόσφατη φαρμακευτική εταιρεία που βυθίζεται στην υπερπαραγωγική αγορά φαρμάκων απώλειας βάρους.

Οι Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk εκτοξεύτηκαν στο εθνικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια ως «θαύματα» για την απώλεια βάρους.

Διάσημες προσωπικότητες του Χόλιγουντ, επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει τις δημοφιλείς ενέσεις για να απαλλαγούν από το ανεπιθύμητο βάρος.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα φάρμακα μπορεί να διαιωνίσουν περαιτέρω μια επικίνδυνη διατροφική κουλτούρα που εξιδανικεύει την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα.

Μερικοί ασθενείς που σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα παραπονιούνται επίσης για μια ανάκαμψη βάρους που είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Με πληροφορίες από το cnbc.com

Διαβάστε επίσης: Παχυσαρκία: Δυστυχώς, παγκόσμια πρωταθλήτρια στους κάτω των 20 ετών η Ελλάδα

Απώλεια βάρους: Γιατί αποτυγχάνει και σταματάει πρόωρα η κάθε νέα προσπάθεια;

Παχυσαρκία: Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα

Πέντε τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι λίγοι ασθενείς αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον διαβήτη τύπου 2 μέσω της απώλειας βάρους

Ελάχιστοι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 είναι σε θέση να επιτύχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μόνο μέσω της απώλειας βάρους.