Άδειασαν (ξανά) τα φαρμακεία από το Ozempic του 1mg

Σε κόντρα ΕΟΦ και ΙΦΕΤ για την Ozempic -και στη μέση οι Διαβητικοί

Η έκτακτη εισαγωγή που έγινε από την πολιτεία μέσω του ΙΦΕΤ δεν κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών που πραγματικά χρειάζονται την Ozempic για τον Διαβήτη τους.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις των ενέσεων σεμαγλουτίδης (Ozempic), ακόμη και μετά τις έκτακτες εισαγωγές σκευάσματος του 1 mg, με αποτέλεσμα ασθενείς με Διαβήτη να μην το βρίσκουν στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η έκτακτη εισαγωγή που έγινε από την πολιτεία μέσω του ΙΦΕΤ δεν κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών που πραγματικά χρειάζονται το φάρμακο. Αποτέλεσμα είναι όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής, να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του ιατρού ανά χείρας, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες Ozempic

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια ozempic 1mg και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν λίγες ημέρες επιστολή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ) ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1 mg.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ, Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι ιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για το λόγο αυτό ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Διαβάστε επίσης: Ozempic: Πάνω από 300% αυξάνεται η τιμή της – Τι σημαίνει αυτό για τους πάσχοντες

Νέο σκεύασμα για την απώλεια βάρους δρα ταχύτερα από το Ozempic

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα