Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουν την όρασή τους όσοι πάσχουν από Διαβήτη

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουν την όρασή τους όσοι πάσχουν από Διαβήτη

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πάσχοντες από Διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την όρασή τους λόγω της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας, μίας επιπλοκής που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα μάτια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η επιπλοκή αυτή μάλιστα αρχίζει να αναπτύσσεται σχετικά νωρίς στην πορεία της πάθησης.

Η σχετική έρευνα έδειξε ότι το 26% των πασχόντων από Διαβήτη έχουν Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Το σχεδόν 4% έχουν την πιο σοβαρή μορφή της, η οποία απειλεί άμεσα την όραση.

Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη επίπτωση που έχει η πάθηση στις ζωές των πασχόντων. Καταδεικνύουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν οι πάσχοντες προληπτικά την όρασή τους, λένε οι ερευνητές.

Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται ότι το αυξημένο σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα προκαλέσει βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Η συνέπεια μπορεί να είναι διόγκωση των αγγείων, διαφυγή αίματος βαθιά μέσα στο μάτι ή σχηματισμός νέων, παθολογικών αγγείων. Η Dr. Talia Kaden, επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Hofstra, στη Νέα Υόρκη μάλιστα τονίζει: «Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να κοστίσουν την όραση».

Η νέα μελέτη

Όπως διαπιστώθηκε, το 2021 ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω έπασχε από Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Η αναλογία αυτή είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του 2004. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των πασχόντων από πολύ σοβαρή Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αντίστοιχα, στις ηλικίες κάτω των 24 ετών Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια έχει το σχεδόν 10% των ασθενών με Διαβήτη. Το ίδιο και το 20% των ασθενών ηλικίας 25-39 ετών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και πιθανώς η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση του Διαβήτη και φτωχότερο γλυκαιμικό έλεγχο» δήλωσε ο Dr. David B. Rein, κύριος ερευνητής του VEHSS. «Ο φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, όπως η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια».

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουν την όρασή τους όσοι πάσχουν από Διαβήτη

Μολονότι η επίπτωση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία, η νέα μελέτη έδειξε ότι μειώνεται στην τρίτη ηλικία.

Δυστυχώς, η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι, μακροπρόθεσμα, η φτωχή ρύθμιση του σακχάρου που καταστρέφει τα μάτια, οδηγεί και σε πρόωρο θάνατο τους ασθενείς, λένε οι ερευνητές.

Και οι δύο επιστήμονες συμφωνούν ότι ο προληπτικός έλεγχος της όρασης είναι απαραίτητος για τη διαφύλαξή της.

«Οι ασθενείς με Διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οφθαλμίατρό τους για προληπτικό έλεγχο. Αν διαγνωστεί Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια ή αν αυτή δείξει σημάδια επιδείνωσης, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ακόμα συχνότερα», τόνισε η Dr. Kaden.

Διαβάστε επίσης: Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς

Υπογλυκαιμία: Πώς και γιατί συνδέεται με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

4 Συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής με Διαβήτη και Υπέρταση

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας

Η λήψη ασπιρίνης ή άλλου αντιπηκτικού φαρμάκου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη
Η πρώτη στο είδος της κυτταρική θεραπεία προάγει την επούλωση πληγών, βελτιώνει τη συνολική υγεία του τραύματος και μειώνει τους κινδύνους υποτροπής
Περισσότερα

Επιστήμονες αναπτύσσουν καινοτόμο μαγνητικό τζελ που επουλώνει τις διαβητικές πληγές 3 φορές πιο γρήγορα

Η πρώτη στο είδος της κυτταρική θεραπεία προάγει την επούλωση πληγών, βελτιώνει τη συνολική υγεία του τραύματος και μειώνει τους κινδύνους υποτροπής