Ερευνητές κατασκεύασαν εμφυτεύσιμη αντλία ινσουλίνης που γεμίζει μέσω κάψουλας

Ερευνητές κατασκεύασαν εμφυτεύσιμη αντλία ινσουλίνης που μπορεί να γεμίζει με κάψουλα
Ερευνητές κατασκεύασαν εμφυτεύσιμη αντλία ινσουλίνης που μπορεί να γεμίζει με κάψουλα

Ομάδα ερευνητών συμβεβλημένη με πολλαπλούς οργανισμούς στην Ιταλία, ανέπτυξε μια εμφυτεύσιμη συσκευή χορήγησης ινσουλίνης που μπορεί να ξαναγεμίσει μέσω κάψουλας που καταπίνει ο ασθενής. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Robotics, οι ερευνητές περιγράφουν τη συσκευή που έφτιαξαν και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε όταν δοκιμάστηκε σε χοίρους.
Για να μπορέσει η αντλία να παραμείνει σταθερή μέσα στο σώμα και για μπορεί να πραγματοποιηθεί το γέμισμα μέσα στο σώμα, οι ερευνητές την τοποθέτησαν σε μια περιοχή της κοιλιάς δίπλα στο παχύ έντερο. Στη συνέχεια τοποθέτησαν μαγνήτες και κινητήρες που οδηγούν την κάψουλα καθώς αυτή κινείται στο έντερο. Μόλις φτάσει στην σωστή περιοχή, η κάψουλα γυρνά αυτόματα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη συσκευή. Στη συνέχεια, μια καρφίτσα βγαίνει από την αντλία, περνά από το έντερο και μπαίνει στην κάψουλα. Τότε, η αντλία τραβά την ινσουλίνη από την κάψουλα, ώστε να την αποθηκεύση σε συγκεκριμένο σημείο. Μόλις η κάψουλα αδειάσει, η βελόνα ξαναμπαίνει στην αντλία και, και η κάψουλα συνεχίζει το ταξίδι της στο έντερο μέχρι που βγαίνει από το σώμα. Η αντλία σιγά σιγά απελευθερώνει ινσουλίνη στην περιοχή που βρίσκεται, ώστε αυτή να απορροφηθεί από το αίμα. Η μπαταρία της συσκευής επαναφορτίζεται ασύρματα μέσα από το δέρμα.
Οι ερευνητές είπαν ότι η συσκευή λειτούργησε όπως έπρεπε σε γουρούνια, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά ώστε να σταθεροποιήσουν το σύστημα πριν μπορέσουν να το δοκιμάσουν σε ανθρώπους.
Πηγή: Medical Xpress

Total
143
Shares
Σχετικά άρθρα
Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία
Περισσότερα

Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του Διαβήτη με αντλία βασίζεται στην κατάλληλη φροντίδα και προστασία του σημείου έγχυσης. Διαβάστε έξυπνες…