Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιάς και νεφρών για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ευχάριστα νέα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ευχάριστα νέα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Τα υψηλά επίπεδα ορισμένων βιοδεικτών είναι δείκτες επιπλοκών της καρδιάς και των νεφρών και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικού κινδύνου εξέλιξης της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας James Januzzi, M.D., καθηγητής ιατρικής της Hutter Family στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και διευθυντής δοκιμών καρδιακής ανεπάρκειας και βιοδεικτών στο Baim Institute for Clinical Research στη Βοστώνη. «Η θεραπεία με καναγλιφλοζίνη, έναν αναστολέα συν-μεταφορέα γλυκόζης νατρίου 2, μείωσε τα επίπεδα βιοδεικτών και μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές επιπλοκές σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο».

Οι επαγγελματίες υγείας μετρούν τακτικά βιοδείκτες για τον έλεγχο, τη διάγνωση ή τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι συγκεντρώσεις ορισμένων βιοδεικτών μπορεί να προβλέψουν την έναρξη και την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου καθώς και καρδιαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα βιοδεικτών από δείγματα αίματος 2.627 ατόμων που συμμετείχαν στη δοκιμή Canagliflozin και Renal Events in Diabetes with Established Nephropathy Clinical Evaluation (CREDENCE) για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις της καναγλιφλοζίνης στις συγκεντρώσεις των τεσσάρων βιοδεικτών από την αρχή της μελέτης -σημείο πρώτου έτους και στο σημείο τριετίας. Εξέτασαν επίσης την προγνωστική αξία κάθε βιοδείκτη σε διάφορα επίπεδα νεφρικών προβλημάτων και τον κίνδυνο θανάτου λόγω νεφρικής ή καρδιαγγειακής νόσου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε κατηγορίες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου. Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισαν δραματικά υψηλότερα ποσοστά προοδευτικής νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου μελέτης.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

Οι υψηλές συγκεντρώσεις κάθε βιοδείκτη στην αρχή της μελέτης ήταν ισχυρά προγνωστικές για τη σοβαρότητα των προβλημάτων της καρδιάς και των νεφρών του συμμετέχοντος.

Οι συγκεντρώσεις καθενός από τους τέσσερις βιοδείκτες σε άτομα που έλαβαν καναγλιφλοζίνη ήταν χαμηλότερες μετά από ένα έτος και τρία χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από ένα χρόνο, τα επίπεδα όλων των βιοδεικτών στους συμμετέχοντες που έλαβαν καναγλιφλοζίνη αυξήθηκαν 3% έως 10%, σε σύγκριση με αύξηση 6% έως 29% σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Ήταν καθησυχαστικό που ανακαλύψαμε ότι η καναγλιφλοζίνη βοήθησε περισσότερο στη μείωση των κινδύνων σε άτομα με τις υψηλότερες πιθανότητες επιπλοκών. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται ο διαβήτης τύπου 2 σε συνδυασμό με τη νεφρική νόσο, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε σωτήριες θεραπείες νωρίτερα, πριν εμφανιστούν συμπτώματα καρδιακής και νεφρικής νόσου» δήλωσε ο Januzzi. «Δεδομένου ότι η American Heart Association/American College of Cardiology και η American Diabetes Association συνιστούν πλέον τη μέτρηση των βιοδεικτών για την ενίσχυση της ικανότητας πρόβλεψης του κινδύνου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να επεκτείνουν σημαντικά την εμβέλεια των δοκιμών που βασίζονται σε βιοδείκτες ακόμη περισσότερο».

Η μελέτη ήταν περιορισμένη στο ότι δεν είχαν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη στη δοκιμή CREDENCE διαθέσιμα δείγματα για μέτρηση βιοδεικτών και οι συμμετέχοντες με μέτρηση βιοδεικτών μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικοί ολόκληρου του πληθυσμού της μελέτης. Επιπλέον, τα δεδομένα βιοδεικτών με την πάροδο του χρόνου δεν ήταν πλήρη και ορισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ελλιπείς τιμές κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης. Ενώ προγνωστικά στοιχεία για την πρόβλεψη του κινδύνου νεφρικών και καρδιακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν εντοπιστεί για δύο από τους βιοδείκτες, τα προγνωστικά παραμένουν διερευνητικά για τους άλλους δύο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!
Περισσότερα

Σπιτική λεμονάδα με στέβια: Εύκολη homemade δροσιά με τα βασικότερα tips!

Η homemade λεμονάδα με στέβια είναι εξίσου καλή με την κλασική λεμονάδα, χωρίς όμως ενοχές -αφού περιέχει 0…
Περισσότερα

Διαταραχή της κυτταρικής λειτουργίας μπορεί να ευθύνεται για τον διαβήτη τύπου 2 στην παχυσαρκία

Η διαταραγμένη λειτουργία των «κυττάρων καθαρισμού» στο σώμα μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί ορισμένα άτομα με παχυσαρκία αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλα όχι. Μια μελέτη περιγράφει αυτόν τον μηχανισμό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.