Ένα επαναχρησιμοποιημένο φάρμακο μπορεί να προσφέρει νέες δυνατότητες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου άλφα-διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου άλφα-διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα σε συνεργασία με την Ιατρική του Πανεπιστημίου του Σικάγο παρουσιάζει συναρπαστικές μελλοντικές δυνατότητες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πιθανή μείωση της εξάρτησης από ινσουλίνη. Τα ευρήματα των ερευνητών, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports Medicine, υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου α-διφθορομεθυλορνιθίνης (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που απαιτούν επί του παρόντος ισόβια θεραπεία με ινσουλίνη για να κρατηθούν οι ασθενείς στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 1 βρίσκουν τις τρέχουσες θεραπείες, όπως καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης και συχνή παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, ταλαιπωρία και πρόκληση.

Αυτά τα τελευταία επιστημονικά αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν πάνω από μια δεκαετία έρευνας. Το 2010, ο συν-ανταποκριτής της μελέτης, Raghu Mirmira, MD, PhD, λειτουργούσε ένα ερευνητικό εργαστήριο στην IU School of Medicine το 2010 όταν η ομάδα του ανακάλυψε αρχικά ότι η αναστολή της μεταβολικής οδού που επηρεάζεται από το DFMO θα μπορούσε να προστατεύσει τα βήτα κύτταρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες. υποδηλώνοντας πιθανή διατήρηση στον διαβήτη τύπου 1. Η ομάδα στη συνέχεια επικύρωσε αυτά τα ευρήματα σε ποντίκια.

Από το 2015 έως το 2019, η Linda DiMeglio, MD, MPH, ο Edwin Letzter Καθηγητής Παιδιατρικής στο IU School of Medicine και παιδοενδοκρινολόγος και επικεφαλής του τμήματος στο Riley Children’s Health, διηύθυνε μια κλινική δοκιμή που επιβεβαίωσε την ασφάλεια του DFMO σε άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 και πρότεινε ότι μπορεί επίσης να σταθεροποιήσει τα επίπεδα ινσουλίνης προστατεύοντας τα βήτα κύτταρα. Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από το Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) με φάρμακο που παρέχεται από την Panbela Therapeutics.

«Μετά από αρκετά χρόνια μελετών, είναι συναρπαστικό να μοιραστούμε επιτέλους τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την πιλοτική μας δοκιμή σε ανθρώπους», δήλωσε η DiMeglio, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα που έχουμε καθιερώσει την προκαταρκτική ασφάλεια του DFMO για άτομα με διαβήτη τύπου 1, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα προωθήσουμε τη συνεργατική μας έρευνα για να διερευνήσουμε περισσότερα από τα πιθανά οφέλη του σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή».

Από το 1990, το DFMO έχει εγκριθεί από τον FDA ως ένεση υψηλής δόσης για τη θεραπεία της αφρικανικής ασθένειας του ύπνου και το 2020 έλαβε μια πρωτοποριακή ονομασία θεραπείας για θεραπεία συντήρησης νευροβλαστώματος μετά την ύφεση. Αυτή η προηγούμενη ρυθμιστική έγκριση θα μπορούσε να εξορθολογίσει την υιοθέτησή της ως θεραπεία διαβήτη τύπου 1, συντομεύοντας ενδεχομένως τη διαδικασία έγκρισης από δεκαετίες σε λίγα μόλις χρόνια.

«Η χρήση μιας νέας σύνθεσης του DFMO ως χάπι επιτρέπει στους ασθενείς να το παίρνουν από το στόμα αντί να χρειάζονται τακτικές ενέσεις και έχει ένα πολύ ευνοϊκό προφίλ παρενεργειών», δήλωσε η Mirmira, η οποία είναι σήμερα καθηγήτρια ιατρικής και ενδοκρινολόγος στο UChicago Medicine. «Είναι συναρπαστικό να πούμε ότι έχουμε ένα φάρμακο που λειτουργεί διαφορετικά από κάθε άλλη θεραπεία που έχουμε για αυτήν την ασθένεια».

Μετφορμίνη: Νέα δεδομένα για ένα από τα φθηνότερα φάρμακα Διαβήτη

Η Sims, επίσης γιατρός-επιστήμονας στο Herman B Wells Center for Pediatric Research and the Center for Diabetes and Metabolic Diseases στο IU School of Medicine, ελπίζει ότι το DFMO, πιθανώς ως μέρος μιας συνδυαστικής θεραπείας, δεν θα βοηθήσει μόνο άτομα που πρόσφατα διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1, αλλά θα μπορούσε επίσης να δοκιμαστεί σε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.

«Καθώς προχωράμε σε αυτή τη νέα πολυκεντρική κλινική δοκιμή για να διερευνήσουμε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του DFMO, οδηγούμαστε από τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι στιγμής για την τροποποίηση της διαδικασίας της υποκείμενης νόσου στον διαβήτη τύπου 1», δήλωσε η Sims.

«Προσκαλούμε περισσότερους συμμετέχοντες να δουλέψουν μαζί μας σε αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα. Με τη βοήθειά τους, η γνώση που αποκτούμε σήμερα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για όσους επηρεάζονται από τον διαβήτη τύπου 1».

Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει τα επόμενα βήματά τους στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του DFMO. Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και συν-αντίστοιχη συγγραφέας Emily K. Sims, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο IU School of Medicine και παιδοενδοκρινολόγος στο Riley Children’s Health, ξεκίνησε πρόσφατα μια μεγάλη κλινική μελέτη έξι κέντρων για να προσδιορίσει με σαφήνεια τον αντίκτυπο της Θεραπεία DFMO για τη διατήρηση της λειτουργίας των βήτα κυττάρων στον διαβήτη τύπου 1. Η νέα μελέτη χρηματοδοτείται επίσης από το JDRF και υποστηρίζεται από την Panbela Therapeutics.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα