«Θα ήθελα να δω έμπρακτες παρεμβάσεις με πολιτικές πρόληψης των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη» Αναστασία Ντέντε

Η Αναστασία Ντέντε, CEO της Hemoglobe Hellas μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το glykouli.gr
Η Αναστασία Ντέντε, CEO της Hemoglobe Hellas μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το glykouli.gr

Η Hemoglobe Hellas είναι μια εταιρεία που πρωτοστατεί στις εξελίξεις για τον διαβήτη, δεν είναι τυχαίο ότι στο τιμόνι της βρίσκεται ως CEO, μια εξαιρετική γυναίκα, δραστήρια, πετυχημένη και με υψηλή κοινωνική ευαισθησία, η Αναστασία Ντέντε. Η Αγγελική Λάλου μίλησε μαζί της και σας προσφέρουμε την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχαν.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε στο μάρκετινκ;

Το Marketing στην ΑΣΟΕΕ ήταν τότε η πιο υψηλόβαθμη πανεπιστημιακή σχολή της 4ης δέσμης, και κατόρθωσα χάρη στη βαθμολογία μου να εισαχθώ. Μέσα στη σχολή ξεκίνησε η σχέση με το μάρκετινγκ και αυτό που με κέρδισε ήταν το εύρος της έννοιας και η ανάδειξή του ως προαπαιτούμενο για την επιτυχία διάφορων μοντέλων της κοινωνικής, της οικονομικής, της εμπορικής, της πολιτικής, της επιστημονικής ακόμα και της προσωπικής μας ζωής.

Βέβαια το διαφωτιστικό με το μάρκετινγκ είναι πως επαναλαμβάνοντας την ίδια μεθοδολογία, δεν καταλήγουμε πάντα στο ίδιο καταληκτικό σημείο, γεγονός που στρέφει πάντα τη ματιά μας σε νέες μεταβλητές.

Ήταν στόχος σας ή όνειρο το να γίνετε CEO μιας μεγάλης και πετυχημένης εταιρείας;

Δεν θα το κρύψω ότι η συγκεκριμένη θέση έχει αποτελέσει στόχευση από την ενηλικίωση και έπειτα. Ο συγκεκριμένος προσανατολισμός μου ήταν από πολύ νωρίς ξεκάθαρος.

Σας επέλεξε ή την επιλέξατε τη συγκεκριμένη εταιρεία, πού το δικό σας όραμα συναντάει το όραμα της εταιρείας σας και θέλετε να μας πείτε μερικά λόγια για την τωρινή θέση σας και την επαγγελματική σας πορεία;

Η θέση της Διοίκησης στη Hemoglobe αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση, γεμάτη όμορφες εμπειρίες και συγκινήσεις. Στοχεύει τόσο στην ανάπτυξη του οργανισμού μας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στο σύστημα υγείας, όσο και στην ανάπτυξη των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται μέσα στην Εταιρεία στη βάση της συναντίληψης για την κοινή μας πορεία στον κλάδο. Η πορεία στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας μαραθώνιος που προϋποθέτει επιμονή και αγάπη για την καθημερινότητα.

Τι προκλήσεις και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην πορεία σας μέχρι να κάνετε το όνειρο αυτό πραγματικότητα;

Η πορεία μας ως στην πραγμάτωση των εταιρικών στόχων φέρει αναμφισβήτητα τις γνωστές προκλήσεις του κλάδου της υγείας και τις δυσκολίες της εδραίωσης μιας νέας Ελληνικής εταιρείας στο χώρο.

Έχει αξία να επισημάνουμε τις προκλήσεις που φέρει η ίδια η εξελικτική διαδικασία, για όσους την επιδιώκουν, και οι αλλαγές που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ή επαγγελματίας να ενσωματώσει, προκειμένου να βελτιώνεται διαρκώς, και να γίνεται ανταγωνιστικότερος.

Αντιμετωπίσατε τυχόν δυσκολίες που αφορούσαν το φύλο σας;

Θεωρώ ότι οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο επαγγελματικό τους περιβάλλον δεν σχετίζονται τις περισσότερες φορές με το «φύλο», παρά με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και τη συμπεριφορά του.

Όταν το «φύλο» εμπλέκεται στην επαγγελματική επικοινωνία, ή όταν οι άνθρωποι προβάλλουν το «φύλο» στο επαγγελματικό περιβάλλον, αυτό συνιστά μια συμπεριφορά σε λάθος βάση, που σχετίζεται άμεσα με την ωριμότητα και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Πιστεύω πως όταν το «φύλο» προβάλλει δυσκολίες, σίγουρα πρέπει να γίνεται ενδοσκόπηση στα σημεία της τοποθέτησης του κάθε ατόμου στην επικοινωνία και στην επαγγελματική σχέση.

Μεγαλώνοντας ως παιδί νιώσατε ποτέ ότι υπήρχαν πράγματα που δεν μπορούσατε ή δεν θα μπορούσατε να κάνετε επειδή ήσασταν κορίτσι;

Σε αυτή την ερώτηση θα είχε αξία να αναφερθώ πως η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια που έχει αναθρέψει τη γενιά μας, έχει επιδοθεί σε επισταμένη επικοινωνία των περιορισμών της αναπαραγωγικής φυσιολογίας των γυναικών, γεγονός που έχει καθορίσει την κοινωνική τους συμπεριφορά και τον προγραμματισμό τους στη ζωή.

Παρόμοια μηνύματα δημιουργούν στις νέες γυναίκες συνθήκες ανελευθερίας, άγχους και βιαστικών επιλογών, με αρνητικές συνέπειες στην πορεία.

Πώς βιώνετε ως γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Καταδικάζω απερίφραστα τη βία από όπου και αν προέρχεται, όποια μορφή και αν έχει. Πιο ειδικά η άσκηση βίας στον αδύναμο, όπως σε γυναίκα ή παιδί, αποτελεί ύψιστη μορφή βαρβαρότητας, παρακμής του ανθρώπινου είδους και του πολιτισμού μας.

Δυστυχώς η εποχή μας χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών και οι άνθρωποι είναι σε σύγχυση και παροξυσμό που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις την τερατοποίησή τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών του 2024 στη χώρα μας βρίσκονται ιστορικά στο καλύτερο σημείο, συνθήκη που επιτρέπει την ισότιμη εξέλιξη των γυναικών, χωρίς διάκριση σε σχέση με τους άντρες.

Θα μεγαλώνατε διαφορετικά ένα αγόρι από ένα κορίτσι και πώς πρέπει να μεγαλώσουμε τα σημερινά παιδιά για να εκλείψουν στερεότυπα και αρνητικές συμπεριφορές;

Η θέση μας ως γονείς είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στον τρόπο ανατροφής των παιδιών. Ο ρόλος του γονέα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από κάθε ανώτερη θέση σε εταιρική ιεραρχία.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον αγάπης, ασφάλειας, σεβασμού και ορίων, θέλω να πιστεύω πως δύσκολα θα αναπαράξουν αρνητικές συμπεριφορές και στερεότυπα, γιατί γνωρίζουν να αγαπούν και να σέβονται.

Βέβαια η ανατροφή παιδιών χωρίς στερεότυπα φύλου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ανατροφή παιδιών χωρίς φύλο, που κατά την προσωπική μου άποψη δημιουργεί περισσότερη σύγχυση στο παιδικό μυαλό.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τον τομέα της υγείας;

Ο θαυμασμός για την επιστήμη και η ανάγκη για ενασχόληση με έναν τομέα που προσφέρει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία.

Επιστήμη της υγείας και καινοτομία, τι καινοτομίες ελπίζετε να δείτε σύντομα, ειδικά στο κομμάτι που δραστηριοποιείστε;

Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων με σκοπό την πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με ταυτόχρονη προσαρμογή των πόρων της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εταιρεία σας δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των ασθενών, τι θα θέλατε να δείτε σε ατομικό και επίπεδο πολιτείας ως προς την ενημέρωσή όλων μας όσον αφορά θέματα υγείας;

Θα έθετα τον παράγοντα «Πρόληψη» στο κέντρο κάθε συζήτησης που αφορά θέματα υγείας. Για τη σαφήνεια της απάντησης, θα προσπαθήσω να θέσω τη γενική ερώτηση σε ένα πιο ειδικό παράδειγμα που αφορά τη διαχείριση του Σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας οι πολιτικές πρόληψης έχουν ακόμα δρόμο μέχρις ότου φτάσουν τα πρότυπα άλλων χωρών. Πάραυτα, επικρατεί το παράδοξο, ότι ενώ υπάρχει τόσο η γνώση, όσο και οι τεχνολογίες μέσω των οποίων είναι εφικτή η διαχείριση της νόσου, αλλά και η αποτροπή των μακροχρόνιων επιπλοκών, οι οποίες αποτελούν τεράστιο άμεσο και έμμεσο κόστος για την κοινωνία και το σύστημα υγείας, δυστυχώς η διείσδυση της γνώσης και της τεχνολογίας παραμένει ακόμα και σήμερα κατά πολύ χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Θα ήθελα να δω στροφή του συστήματος υγείας με έμπρακτες παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν πολιτικές πρόληψης των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Θα ήθελα να δω την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, να καθορίζουν τα αποζημιωτικά μοντέλα της χώρας μας.

Τι σας δίνει δύναμη κι ελπίδα να προχωράτε;

Οι προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας μου, αλλά και της οικογένειάς μου από εμένα, αποτελεί το βασικό κίνητρο για την προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη.

Υπήρξαν γυναίκες στη ζωή σας που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη διαδρομή που χαράξατε;

Δεν υπάρχει τίποτα που να με συγκινεί περισσότερο από την ανθρώπινη προσπάθεια. Θαυμάζω τις γυναίκες και έχω τη χαρά να διευθύνω μια εταιρεία που το 85% του προσωπικού της αποτελείται από γυναίκες. Πηγή έμπνευσης για μένα είναι η κάθε γυναίκα που παλεύει για την δική της προσωπική υπέρβαση και διεκδικεί το καλύτερο για τη ζωή της.

Θαυμάζω εκείνη την πολυπρισματική γυναίκα, που κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα με επιτυχία, που προσπαθεί να σταθεί σε μια απαιτητική καθημερινότητα ισορροπώντας ανάμεσα στην εργασία και το σπίτι της, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της εξελισσόμενη.

Ποιες είναι για εσάς οι 3 σημαντικότερες αξίες πάνω στις οποίες στηρίξατε την πορεία σας;

Οι προσωπικές αξίες αποτελούν τις αρχές της επαγγελματικής δράσης των ανθρώπων και καθοδηγούν την επαγγελματική τους ζωή, τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους. Οι αξίες πάνω στις οποίες στήριξα τη δική μου επαγγελματική πορεία είναι πρώτα από όλα η Επιμονή. Η επιμονή στους στόχους αλλά και στα καθημερινά ζητήματα είναι η συνθήκη της φυσικής συνέχειας στο έργο που επιτελεί ο κάθε επαγγελματίας, είναι η κουλτούρα να μην τα παρατάμε στις δυσκολίες και τα εμπόδια που αναμφίβολα πάντα συναντάμε στον δρόμο μας.

Δεύτερη βασική αξία είναι η Εργατικότητα, γιατί η εργατικότητα, η επαγγελματική περιέργεια και η εξελικτική προσπάθεια, στο τέλος κερδίζουν το φυσικό ταλέντο.

Η τρίτη αξία είναι η θετικότητα στον τρόπο που κοιτάζουμε τα πράγματα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η αρνητική ματιά δημιουργεί τοξικές συνθήκες που δυσκολεύουν πάντα την πορεία σε έναν οργανισμό και νομοτελειακά φέρνουν αδιέξοδα!

Υπάρχει κάποιο motto ή «μάντρα» που λέτε και σας χαρακτηρίζει;

Δεν μου αρέσει να ακούω τη φράση «δεν μπορώ», για αυτό το motto μου είναι «Δεν υπάρχει δεν μπορώ»!

Πιστεύω στη θεία δύναμη που κρύβουν μέσα τους όλοι οι άνθρωποι, που μπορεί με τις κατάλληλες συνθήκες να τους φωτίσει τον δρόμο σε ό,τι αγαπήσουν και στοχεύσουν με την ψυχή τους.

Τι θα λέγατε σήμερα σε ένα νέο κορίτσι που ονειρεύεται να γίνει CEO;

Κάθε κατάκτηση σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι όνειρο. Είναι στόχευση, μεθοδολογία και πειθαρχία. Είναι αδιάκοπη υπηρεσία ενός σκοπού. Η συγκεκριμένη θέση εκτός από βαθιά γνώση του αντικειμένου στο οποίο δραστηριοποιείται κάθε εταιρεία, προϋποθέτει και σφαιρικές γνώσεις και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Προτρέπω κάθε νέο άνθρωπο να κυνηγήσει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του στόχους με συνέπεια, συνέχεια και πίστη σε αξίες.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1

Ο Γιάννης Βίδρας ήταν υπέρβαρος, όμως όταν η κόρη του σε ηλικία 9 μηνών διαγνώστηκε με Διαβήτη Τύπου…