Η χρόνια έκθεση στο αρσενικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες

Η μόλυνση από αρσενικό, συχνά μέσω υπόγειων υδάτων, έχει συσχετιστεί με τον διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους και υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι οι άνδρες και τα αγόρια μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια όταν εκτίθενται.
Πρώτη λεπτομερής εξήγηση του γιατί τα άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell –χρησιμοποιώντας ποντίκια εργαστηρίου γενετικά τροποποιημένα με ανθρώπινο γονίδιο για να ρίξει φως στη πιθανή σύνδεση– αποκάλυψε ότι ενώ τα αρσενικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε αρσενικό στο πόσιμο νερό ανέπτυξαν διαβήτη, ενώ τα θηλυκά ποντίκια όχι.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη χρήση ενός μοντέλου ποντικού που έχει σχεδιαστεί για να εκφράζει ένα ανθρώπινο ένζυμο για μεταβολισμό του αρσενικού, καθώς τα κανονικά ποντίκια επεξεργάζονται το αρσενικό πολύ πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους και απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης προτού γίνουν διαβητικά.

«Η εργασία μας θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τον μηχανισμό του πώς η έκθεση στο αρσενικό οδηγεί σε διαβήτη, γιατί υπάρχουν εντυπωσιακές διαφορές ανδρών-γυναικών και πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές», δήλωσε ο Praveen Sethupathy, καθηγητής φυσιολογικής γονιδιωματικής και από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Τα ενδημικά επίπεδα αρσενικού πάνω από τα ασφαλή όρια τόσο στο Μπαγκλαντές όσο και στο Μεξικό οδήγησαν σε μελέτες που έδειξαν συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων έκθεσης σε αρσενικό και διαβήτη τύπου 2.

Αν και αυτές οι μελέτες είχαν πολύ μικρά μεγέθη δείγματος, πρόσφεραν ενδείξεις για περαιτέρω έρευνα.

Τα ποντίκια στη μελέτη εκτέθηκαν για ένα μήνα σε δόσεις αρσενικού στο πόσιμο νερό που ήταν μη θανατηφόρες αλλά επαρκείς για να προάγουν πιθανώς τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν το ήπαρ και τους λευκούς λιπώδεις ιστούς που εμπλέκονται στον διαβήτη.

Μόνο στα εξανθρωπισμένα αρσενικά ποντίκια, βρήκαν αυξημένη έκφραση σε γονίδια που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επίσης, τόσο στο ήπαρ όσο και στους λευκούς λιπώδεις ιστούς των εξανθρωπισμένων αρσενικών ποντικών, εντόπισαν έναν βιοδείκτη που ονομάζεται miR-34a, ο οποίος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αντίσταση στην ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 2 και σε άλλες μεταβολικές ασθένειες.

«Αυτό θα υποδηλώνει ότι το miR-34a είναι δυνητικά ένας τρόπος για τον έλεγχο ατόμων που ζουν σε περιοχές με ενδημικά επίπεδα αρσενικού», δήλωσε η Jenna Todero, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο εργαστήριο του Sethupathy.

«Εάν έχετε αυξημένα επίπεδα miRNA-34a, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή άλλη μεταβολική δυσλειτουργία».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ερευνητικό Πρόγραμμα Superfund του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης
Περισσότερα

Αρρύθμιστοι παραμένουν τους τρεις πρώτους μήνες οι περισσότεροι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα

Μεγάλο μέρος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι για περισσότερο από τρεις…
Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Yπογλυκαιμική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε

Τρέμουλο, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ανεξήγητη επιθετικότητα και ευρεθιστότητα, ταχυκαρδία, διαταραχές στην όραση, είναι κάποια από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και απώλεια συνειδήσεως. Τι κάνουμε;

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)
Περισσότερα

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)

Είναι πραγματικότητα: Οι γυναίκες με Διαβήτη έχουν (πολλά) περισσότερα να διαχειριστούν. Πώς όμως διαφέρει ο Διαβήτης (και ότι…