Πώς η αποτελεσματική διαχείριση διαβήτη προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου

Δείτε πώς οι νέες τεχνολογίες σας βοηθούν να έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια και ελευθερία ενώ κοιμάστε

Η σχέση μεταξύ διαβήτη και ύπνου μπορεί να είναι πολύπλοκη. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία και ευεξία, αλλά τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι κοινά για τα άτομα που ζουν με διαβήτη και η καλή νυχτερινή ξεκούραση μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να συμβεί.

Οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στη διαταραχή του ύπνου και οι επιπλοκές του διαβήτη όπως η νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων) και ο πόνος στα πόδια μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τον ύπνο.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ύπνος

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, γνωστό ως υπογλυκαιμία τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ύπνου. Τα άτομα που ζουν με άλλους τύπους διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης μπορεί επίσης να εμφανίσουν υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η εμφάνιση υπογλυκαιμίας τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας την επόμενη μέρα και η τακτική εμφάνιση υπογλυκαιμίας τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα μοτίβα ύπνου.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γνωστά ως υπεργλυκαιμία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των φορών που πηγαίνετε στην τουαλέτα, γεγονός που μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αίσθημα δίψας και πονοκέφαλο και μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο.

Εάν ζείτε με διαβήτη και παλεύετε τακτικά με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τη νύχτα ή είστε γονέας ενός παιδιού που ζει με διαβήτη που δυσκολεύεται να κοιμηθεί λόγω χαμηλών ή υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να ρωτήσετε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για συμβουλή.

Ο καλός ύπνος βοηθά όχι μόνο στη διαχείριση αλλά και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αν και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι συμβαίνει μέσα στο σώμα για να εξηγήσουμε αυτούς τους δεσμούς.

Ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ κοιμόμαστε, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε πώς οι παρεμβάσεις ύπνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή σε κίνδυνο.

Η αϋπνία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα. Ενώ ο καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή υγεία, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, είναι επίσης σημαντικό να τρώτε υγιεινά και να είστε σωματικά δραστήριοι.

Πώς η τεχνολογία του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Η τεχνολογία του διαβήτη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου για τα άτομα που ζουν με διαβήτη. Ευτυχώς οι επιλογές και οι νέες τεχνολογίες όλο και αυξάνονται και διευρύνονται, προφέροντας όλο και περισσότερες δυνατότητες και οφέλη. Μερικές από τις φορετές νέες τεχνολογίες, είναι οι αντλίες ινσουλίνης, τα CGM και οι ιχνηλάτες ύπνου και τα cpap.

Αντλίες ινσουλίνης

Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες οι παραδοσιακές αντλίες ινσουλίνης, οι αντλίες Patch και τα κλειστά κυκλώματα. Ανακαλύψτε το ολοκληρωμένο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH®. Το σύστημα αποτελείται από ένα φορητό και αδιάβροχο † Pod που παρέχει έως και για 72 ώρες ‡ αδιάκοπη χορήγηση ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τον Προσωπικό Διαχειριστή Διαβήτη Omnipod DASH® (PDM), που φέρει μια εύχρηστη οθόνη αφής και συνδέεται μέσω Bluetooth® με το Pod. Μπορείτε να εφαρμόσετε το Pod σε οποιοδήποτε σημείο θα κάνατε ένεση. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και ολοκληρώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς καν να βλέπετε μια βελόνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Omnipod DASH® PDM για εύκολη και διακριτική επικοινωνία με το Pod σας, προσδιορίζοντας τις δόσεις ινσουλίνης σας όπου κι αν βρίσκεστε.

Άτομα που το χρησιμοποιούν εξέφρασαν σημαντικά υψηλότερη ικανοποίηση από τη θεραπεία, καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειωμένο φόβο για υπογλυκαιμία και διαβήτη σε σχέση με εκείνους που έλαβαν συνήθη φροντίδα.

Συνεχή καταγραφή Γλυκόζης (CGM)

Η χρήση αισθητήρων 24ωρης καταγραφής τιμών γλυκόζης είτε συνεχόμενα (Real Time Glucose Monitors, Continuous Glucose Monitors-CGMs) είτε σε περιοδικά διαστήματα (Flash Glucose Monitors) μπορεί να ειδοποιήσει τους χρήστες στα smartphone τους όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πέφτουν πολύ χαμηλά ή ανεβαίνουν πολύ ψηλά. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας για οποιονδήποτε ζει με διαβήτη που είναι ευαίσθητος σε υπογλυκαιμία και δεν έχει υποψία.

Συνήθως, αυτοί έχουν τη μορφή ενός αισθητήρα ο οποίος τοποθετείται επιδερμικά, και με ειδική συσκευή ανάγνωσης ή με κινητό τηλέφωνο ο χρήστης μπορεί να λάβει δεδομένα για την τιμή της γλυκόζης, στιγμιαία ή ιστορικά (τον προηγούμενο χρόνο).

Το σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) Dexcom One, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο χειμώνα και πλέον αποζημιώνεται για όλα τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, εγκύους, καθώς και σε πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 με παγκρεατεκτομή. Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης διευκολύνει τη διαχείριση του Διαβήτη, καθώς απαλλάσσει τους ασθενείς από επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων και συνεχείς σαρώσεις. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας ή τον πάροχο υγείας και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες ή να μπείτε και να συμπληρώσετε τη φόρμα στο site της Hemoglobe.

Ιχνηλάτες ύπνου

Ένας καλός τρόπος για να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του ύπνου σας είναι να τον παρακολουθείτε. Οι φορετοί ιχνηλάτες ύπνου μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για τις συνήθειες και τα μοτίβα ύπνου σας, καθώς και μετρήσεις υγείας και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

CPAP

CPAP ονομάζεται η συσκευή με την ονομασία Continuous Positive Airway Pressure (Συνεχής Θετική Πίεση Αεραγωγών), η οποία προορίζεται για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Πρόκειται για ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς αέρα με σταθερή πίεση μέσω μιας μάσκας που το άτομο φοράει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η υπνική άπνοια είναι μια επιπλοκή που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Τα άτομα που έχουν υπνική άπνοια μπορούν να βρουν την αναπνοή τους να σταματά και να ξεκινά ενώ κοιμούνται και απαιτείται θεραπεία για την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείας για την αποφρακτική υπνική άπνοια, όπως η αλλαγή στον τρόπο ζωής με απώλεια κιλών και αποφυγή του αλκοόλ, ή η επέμβαση στους αεραγωγούς. Όμως, η αντιμετώπιση με τη συσκευή CPAP θεωρείται η προτιμότερη για τον λόγο ότι είναι εύκολα εφαρμόσιμη, αποτελεσματική και καθόλου επεμβατική ή επικίνδυνη.

Πόσο πρέπει να κοιμάστε;

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες τη νύχτα, τα παιδιά 9-13 ώρες και τα μωρά 12-17 ώρες. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας, τα κίνητρα και τα συναισθήματά μας. Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιθανότατα δεν κοιμάστε αρκετά.

Εάν κοιμάστε τακτικά λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, τότε αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακών αποτελεσμάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, κατάθλιψη και αυξημένο πόνο.

Εύκολες ρουτίνες για πριν τον ύπνο για άτομα που πάσχουν από διαβήτη

Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές, ώστε να βοηθήσετε σώμα και πνεύμα να διατηρούνται under control παρά την πάθησή σας.

Τσεκάρετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Ο συχνός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού είναι απαραίτητος ώστε η πάθηση να βρίσκεται υπό έλεγχο. Προτού λοιπόν βρεθείτε στο κρεβάτι σας, βάλτε στο πρόγραμμά σας τη μέτρησή σας με τις ειδικές συσκευές που θα σας συστήσει ο διαβητολόγος σας. Πριν τον ύπνο, μια ισορροπημένη μέτρηση κυμαίνεται από 90 μέχρι 150 mg/dL. Τώρα μπορείτε να απολαύστε την ελευθερία της διαχείρισης του διαβήτη σας χωρίς να χρειάζεται να τρυπάτε τα δάχτυλά σας, το Dexcom ONE έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει την ανάγκη για τρυπήματα στα δάκτυλα*, ακόμη και για αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του διαβήτη, κάνοντας πιο άνετη και τη ρουτίνα ύπνου σας. Κοιμηθείτε ήσυχα και χωρίς άγχος καθώς μπορεί να σας ειδοποιεί κάθε φορά που η γλυκόζη στο αίμα σας πέφτει έξω από τα προκαθορισμένα υψηλά και χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τον ήχο και τη δόνηση ειδοποίησης, για να έχετε καλύτερο έλεγχο και στον ύπνο σας. 

Στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρό σας θα μείνει στα επιτρεπτά επίπεδα δίνοντας τον έλεγχο σε μια αντλία ινσουλίνης. Οι αντλίες patch προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση, καθώς δεν έχουν σωληνάκια, ενδεικτικά το ολοκληρωμένο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης Omnipod DASH® είναι ο πιο απλός και διακριτικός τρόπο για τη λήψη της ινσουλίνης σας.

Φάτε ένα bedtime snack

Πριν τον ύπνο, καταναλώστε ένα μικρό bedtime snack, υψηλό σε φυτικές ίνες και χωρίς περιττά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει ώστε να μην ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τις πρώτες πρωινές ώρες. Συμβουλευτείτε περαιτέρω τον γιατρό σας ως προς το είδος των τροφών που θα καταναλώσετε.

Μείνετε μακριά από διεγερτικά

Καφές, σοκολάτα και αναψυκτικά είναι κλασικά διεγερτικά του οργανισμού μας από τα οποία πρέπει να απέχετε πριν τον ύπνο, μιας που αυτά μπορούν πολύ εύκολα να τον διαταράξουν. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.

Κάντε μια βόλτα

Λίγο πριν τον ύπνο, δοκιμάστε έναν μικρό περίπατο στη γειτονιά σας, μιας που αυτός βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στα φυσιολογικά επίπεδα. Διατηρήστε χαμηλή ένταση στο περπάτημα και μην κάνετε υπερβολές, καθώς η μεγάλη αύξηση της έντασης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο.

Ετοιμάστε τον χώρο σας για ύπνο

Το υπνοδωμάτιό σας πρέπει να είναι ήσυχο, δροσερό, σκοτεινό και άνετο προτού πέσετε για ύπνο. Ρυθμίστε λοιπόν αυτούς τους παράγοντες πριν να βρεθείτε στο κρεβάτι σας, κλείστε το κινητό σας και χαλαρώστε.

Φτιάξτε μια σταθερή ρουτίνα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν σε ποσοστό 40 με 50% προβλήματα αϋπνίας. Ένα σταθερό πρόγραμμα ωστόσο γύρω από τον ύπνο βοηθά στη διαχείρισή της και περιλαμβάνει από τη σταθερή ώρα που πέφτετε στο κρεβάτι, μέχρι ένα χαλαρωτικό μπάνιο ακριβώς πριν από αυτή, ή την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αν δεν μπορέσετε μέσα σε 15 λεπτά να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να κάνετε μια ήσυχη δραστηριότητα σε ένα άλλο δωμάτιο για λίγα λεπτά και ξαναδοκιμάστε.
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Επταπλασιάστηκαν παγκοσμίως οι διαβητικοί μέσα σε 30 χρόνια

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια.

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν Τ κύτταρα που ελπίζουν ότι θα αποτρέπουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πάγκρεας
Περισσότερα

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν Τ κύτταρα που ελπίζουν ότι θα αποτρέπουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πάγκρεας

Για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, ο Dr. David Rawlings, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανοσίας και Ανοσοθεραπείας…