Πώς οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνουν τον εγκέφαλό σας

Οι διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία

Πιθανώς ήδη γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά κατά τη διάρκεια χαμηλών ή υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά η επίδραση του διαβήτη στον εγκέφαλό σας μπορεί να είναι πιο σημαντική από τη στιγμιαία ομίχλη.

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε τη σχέση: Οι διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 (T1D) επηρεάζουν το πόσο γρήγορα λειτουργεί ο εγκέφαλος και επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Με άλλα λόγια, όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι υψηλά ή χαμηλά, ο εγκέφαλός σας δεν πρόκειται να λειτουργήσει τόσο γρήγορα. Υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμες ανησυχίες. Με την πάροδο του χρόνου, τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να μειώσουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Διαβήτης και Εγκεφαλική Λειτουργία & Ταχύτητα

Η νέα μελέτη συνδύασε δεδομένα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) και γνωστικές οικολογικές στιγμιαίες αξιολογήσεις (EMA) για να αναλύσει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου και των γνωστικών ικανοτήτων σε πραγματικές συνθήκες.

Το τεστ EMA είναι αρκετά απλό: Οι ερευνητές εξέτασαν τις συμπεριφορές και τις γνωστικές δεξιότητες των συμμετεχόντων στο φυσικό τους περιβάλλον – στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο κ.λπ.

Η μελέτη περιελάμβανε 200 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1, εστιάζοντας στην «ταχύτητα επεξεργασίας» και τη «παρατεταμένη προσοχή» των συμμετεχόντων σε σχέση με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γράφει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Zoe Hawks, PhD, ερευνήτρια και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μειωμένη γνωστική απόδοση όταν το σάκχαρό τους ήταν υψηλό ή χαμηλό. Η ταχύτητα επεξεργασίας ήταν και πιο αργή και λιγότερο ακριβής, και όσο μεγαλύτερη ήταν η διακύμανση της γλυκόζης, τόσο χειρότερο ήταν το αποτέλεσμα.

Πέρα από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε πραγματικό χρόνο, οι ερευνητές προσδιόρισαν επίσης ότι οι ακόλουθοι παράγοντες έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την ταχύτητα του εγκεφάλου ενός ατόμου:

Μεγαλύτερη ηλικία

Περισσότερος χρόνος που αφιερώνεται στην υπογλυκαιμία

Πιο σοβαρά συμβάντα υπογλυκαιμίας

Η γενική παρουσία επιπλοκών του διαβήτη

Περισσότερες συνολικές διακυμάνσεις γλυκόζης

Περισσότερη αυτοαναφερόμενη κόπωση/κόπωση

Μεγαλύτερη περιφέρεια λαιμού

Ο τελευταίος παράγοντας, η περιφέρεια του λαιμού, απαιτεί περαιτέρω εξήγηση. Η μελέτη προσδιόρισε ότι η σχέση μιας μεγαλύτερης μέτρησης του λαιμού αύξησε επίσης την πιθανότητα ενός ατόμου για υπνική άπνοια και παχυσαρκία – και τα δύο συσχετίστηκαν ισχυρά με πιο αργή γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια χαμηλών ή υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφορά με βάση το φύλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα από άλλους. Οι συμμετέχοντες των οποίων οι γνωστικές δεξιότητες επηρεάστηκαν περισσότερο από τις διακυμάνσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα έτειναν επίσης να έχουν κακό «έλεγχο του διαβήτη» συνολικά, εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης:

«[Αυτό περιλάμβανε] μεγαλύτερο χρόνο CGM στην υπογλυκαιμία, μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών υπογλυκαιμικών συμβάντων κατά τη διάρκεια της ζωής, μεγαλύτερη μεταβλητότητα γλυκόζης CGM και μικροαγγειακή επιπλοκή».

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι οποιοσδήποτε με διαβήτη θα πρέπει να εξετάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του πριν προσεγγίσει μια περίπλοκη εργασία.

Με άλλα λόγια, εάν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι 275 mg/dL, αυτή μπορεί να μην είναι η ιδανική στιγμή για να γράψετε το ιστορικό σας, να συναρμολογήσετε αυτήν την κούνια από το IKEA ή να γράψετε μια περίπλοκη πρόταση στη δουλειά.

Γιατί τα επίπεδα γλυκόζης επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας

Ο εγκέφαλός σας βασίζεται σε μια παροχή γλυκόζης δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο για να λειτουργήσει.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι χαμηλά, απλά δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη για να παρέχει στους νευρώνες στα εγκεφαλικά κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Πιθανότατα έχετε βρεθεί εκεί και έχετε νιώσει αυτή την έλλειψη καυσίμου κατά τη διάρκεια της υπογλυκαιμίας. Όταν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι χαμηλή, μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα και να πείτε ξεκάθαρες προτάσεις. Ο εγκέφαλός σας δεν έχει αρκετό καύσιμο, όπως ένα αυτοκίνητο που προσπαθεί να κινηθεί με τις τελευταίες λίγες σταγόνες βενζίνης.

Με την πάροδο του χρόνου, η συχνή υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε «αγνοία της υπογλυκαιμίας», που σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε πλέον τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι υψηλά, η γλυκόζη είναι παρούσα αλλά τα κύτταρα σας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη γλυκόζη χωρίς αρκετή ινσουλίνη. Επιπλέον, η περίσσεια γλυκόζης από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που καταστρέφει τις νευρικές απολήξεις και τα αιμοφόρα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας – αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Τα σοβαρά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή θάνατο.

Τα άτομα με διαβήτη συχνά προειδοποιούνται για τη μακροπρόθεσμη βλάβη των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στα νεφρά και τα μάτια τους, αλλά και ο εγκέφαλος υποφέρει.

Τι γνωρίζουμε για το σάκχαρο του αίματος και την υγεία του εγκεφάλου

Αυτή η πρόσφατη έρευνα προσθέτει στη συνεχιζόμενη έρευνα για τις επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία του εγκεφάλου σας.

Κίνδυνος διαβήτη και άνοιας: Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της άνοιας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2D). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με T2D και γενικά περιορισμένη κοινωνική ζωή είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με αυτά με πιο πολυάσχολο κοινωνικό δίκτυο. Με τα αυξανόμενα ποσοστά T2D σε όλο τον κόσμο, Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι οι περιπτώσεις άνοιας θα αυξηθούν με εξίσου ανησυχητικούς ρυθμούς.

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αθροίζονται: Τα επίμονα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα όλων των ηλικιών με T1D — από παιδιά έως εφήβους έως ηλικιωμένους. Ανησυχητικά, το 48 τοις εκατό των ηλικιωμένων με διαβήτη εμφάνισαν «κλινικά σημαντική γνωστική εξασθένηση».

DKA & μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη: Πολλαπλές μελέτες έχουν βρει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διαβητικής κετοξέωσης (DKA) κατά τη διάγνωση και της απόδοσης του παιδιού στο σχολείο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η DKA βλάπτει μόνιμα τον εγκέφαλο κατά τη διάγνωση, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα IQ και γενικά χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με T1D πριν από την ηλικία των 5 ετών φαινόταν πιο ευάλωτα σε εγκεφαλική βλάβη.

Προστασία του εγκεφάλου σας

Είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά η συνεργασία με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση των συνολικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σου είναι κρίσιμη για την προστασία της μακροπρόθεσμης γνωστικής σου υγείας.

Μπορείτε να το αναλύσετε σε απλούστερες προτεραιότητες:

Πρόληψη συχνής υπογλυκαιμίας: Εάν αντιμετωπίζετε καθημερινά χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι ότι παίρνετε υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης. Συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να προσαρμόσετε τις δόσεις ινσουλίνης σας για να αποτρέψετε συχνές χαμηλές τιμές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αφήνετε τα επίπεδά σας να είναι λίγο υψηλότερα από το ιδανικό.

Πρόληψη σημαντικής υπεργλυκαιμίας: Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καταστρέφουν ολόκληρο το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου. Συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να επαναφέρετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Λάβετε ένα CGM: Η χρήση μιας συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να συλλάβετε τα κυμαινόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώσετε τον συνολικό χρόνο σας στο εύρος γλυκόζης στο αίμα σας!

Αν και υπάρχει τεράστια πίεση για την επίτευξη σχεδόν φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον κλινικό σας γιατρό για να καθορίσετε ένα εύρος στόχου που θα σας φαίνεται λογικό για εσάς ως άτομο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα