7 συμμετέχοντες σε δοκιμαστική θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 πέτυχαν ανεξαρτησία ινσουλίνης

Η Vertex Pharmaceuticals ανακοίνωσε συναρπαστική πρόοδο από την κλινική δοκιμή της

Πρωτοπορώντας στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 1, η Vertex Pharmaceuticals μοιράστηκε συναρπαστική πρόοδο από την κλινική δοκιμή φάσης 1/2 την πρώτη ημέρα των 84ων ετήσιων επιστημονικών συνεδριών της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Κύριες επισημάνσεις σε 12 τρέχοντες συμμετέχοντες στη δοκιμή VX-880:

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μία μόνο έγχυση VX-880. Πρόκειται για μεταμόσχευση υγιών κυττάρων νησιδίων που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, τα οποία περιλαμβάνουν τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία πεθαίνουν στον διαβήτη τύπου 1.

Όλοι οι συμμετέχοντες παράγουν τώρα «ενδογενή» ινσουλίνη. Το σώμα τους παράγει και πάλι ινσουλίνη.

Επτά συμμετέχοντες πέτυχαν ανεξαρτησία από την ινσουλίνη κατά 180 ημέρες μετά τη λήψη της έγχυσης VX-880. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον καθημερινή ινσουλινοθεραπεία μέσω ενέσεων ή αντλιών.

Δύο έχουν μειώσει την ανάγκη τους σε ινσουλίνη κατά 70 τοις εκατό – και μπορεί να επιτύχουν «ανεξαρτησία ινσουλίνης» στο μέλλον.

Ένας συμμετέχων χρειάζεται 24 τοις εκατό λιγότερη καθημερινή ινσουλίνη.

11 από τους 12 συμμετέχοντες έχουν βιώσει σημαντική μείωση ή πλήρη εξάλειψη της ανάγκης για καθημερινή θεραπεία ινσουλίνης.

Εδώ, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το VX-880 και την αποστολή της Vertex να αναπτύξει μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1.

Τι είναι το VX-880;

Το VX-880 είναι η πρώτη ερευνητική θεραπεία της Vertex που χρησιμοποιεί κύτταρα νησίδων που παράγουν ινσουλίνη και εγχέονται απευθείας στην ηπατική πυλαία φλέβα του συμμετέχοντος – αυτή η φλέβα μεταφέρει αίμα από το πάγκρεας στο ήπαρ.

Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι είναι δυνατή η μεταμόσχευση υγιών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο σώμα ενός ατόμου με διαβήτη τύπου 1. Δυστυχώς, η μεταμόσχευση κυττάρων νησίδας δεν είναι μια πρακτική λύση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με την πάθηση. Ένας σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι τα κύτταρα των νησίδων μπορούν να συλλεχθούν μόνο από το πάγκρεας ενός νεκρού δότη οργάνων.

Η Vertex έχει ανοίξει νέους δρόμους βελτιώνοντας μια τεχνική για τη μαζική παραγωγή νέων κυττάρων νησίδων σε ένα εργαστήριο, χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Δεν θα περιορίζονται πλέον, όπως φαίνεται, οι μεταμοσχεύσεις κυττάρων νησίδων από τον αριθμό των διαθέσιμων δωρητών οργάνων. Στην πραγματικότητα, πέρυσι συνεργάστηκε με τη Lonza για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στο New Hampshire αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην παραγωγή αυτών των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι τα κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο της Vertex λειτουργούν. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη είναι πλέον ανεξάρτητη από την ινσουλίνη.

Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι το VX-880 απαιτεί θεραπεία ανοσοκαταστολής. Διαφορετικά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα επιτεθεί και θα καταστρέψει αυτά τα νέα ξένα κύτταρα. Όσο συναρπαστική κι αν είναι η πιθανότητα ανεξαρτησίας από την ινσουλίνη, πολλά άτομα στην κοινότητα του διαβήτη τύπου 1 είναι για ευνόητους λόγους νευρικά σχετικά με την αλλαγή ενός θεραπευτικού σχήματος από ένα άλλο.

Οι απαιτήσεις συμμετοχής του VX-880 ήταν σχετικά περιορισμένες για αυτόν τον λόγο: Οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τη θεραπεία ανοσοκαταστολής πρέπει να αξίζουν τον κόπο. Μεταξύ άλλων επιπλοκών, οι συμμετέχοντες στην κλινική VX-880 εμφάνιζαν όλοι συχνά και σοβαρά υπογλυκαιμικά συμβάντα πριν από τη δοκιμή.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόσφατη ενημέρωση, κανένας από τους 12 συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν έχει παρουσιάσει σοβαρά υπογλυκαιμικά επεισόδια. Δεν υπήρξαν επίσης αξιοσημείωτες παρενέργειες ή επιπλοκές από το VX-880.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε για το VX-264

Είναι το VX-880, εάν προσφέρει ανεξαρτησία ινσουλίνης, μια θεραπεία; Είναι μια ανοιχτή ερώτηση. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να θεωρηθεί ότι θεραπεύεται μόνο εάν η θεραπεία δεν απαιτεί ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Η δοκιμή VX-880 είναι το πρώτο βήμα για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας αυτών των κατασκευασμένων κυττάρων, αλλά η Vertex έχει επίσης ένα σχέδιο να δοκιμάσει μια έκδοση της θεραπείας της που δεν απαιτεί φάρμακα κατά της απόρριψης.

Το VX-264 είναι η δεύτερη κλινική δοκιμή της Vertex που επικεντρώνεται σε μια λειτουργική θεραπεία για το T1D. Το VX-264 χρησιμοποιεί τα ίδια κατασκευασμένα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, αλλά χωρίς τη θεραπεία ανοσοκαταστολής. Αντίθετα, το VX-264 προστατεύει τα κύτταρα από το ανοσοποιητικό σας σύστημα με μια συσκευή που εμφυτεύεται χειρουργικά μαζί με τα κύτταρα. Μπλοκάρει φυσικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, ενώ επιτρέπει στην ινσουλίνη να ρέει στο αίμα.

Το VX-264 άρχισε να στρατολογείται στα μέσα του 2023, αλλά η Vertex δεν έχει μοιραστεί ακόμη σημαντικά αποτελέσματα.

Η επιτυχία του VX-880 ανοίγει τον δρόμο για το VX-264 επειδή σημαίνει ότι τα ίδια τα κύτταρα παράγουν με επιτυχία ινσουλίνη. Το δύσκολο κομμάτι είναι η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής μεθόδου προστασίας από το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη.

Δύο θάνατοι συμμετεχόντων

Αρχικά, υπήρχαν 14 συμμετέχοντες στη δοκιμή VX-880. Δύο συμμετέχοντες πέθαναν στα τέλη του 2023, κάτι που απαιτούσε από την Vertex να διακόψει επίσημα τη μελέτη. Η Vertex μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους θανάτους σε αυτήν την τελευταία ενημέρωση.

Οι θάνατοι και των δύο συμμετεχόντων κρίθηκαν άσχετοι με τη δοκιμή:

Θάνατος συμμετεχόντων Νο. 1: «Λοίμωξη από κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα λόγω επιπλοκών από εκλεκτική χειρουργική επέμβαση κόλπων (τραυματισμός πλάκας), χρήση στεροειδών υψηλής δόσης (απαγορεύεται από το πρωτόκολλο) τις εβδομάδες που προηγούνται και μετά το ιγμόρειο χειρουργική επέμβαση και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα».

Layman’s όροι: Μια μυκητιασική λοίμωξη μετά από χειρουργική επέμβαση για εθελοντική χειρουργική επέμβαση προσώπου μαζί με χρήση στεροειδών υψηλής δόσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπεργλυκαιμία.

Θάνατος συμμετεχόντων Νο 2: «Πρόοδος προϋπάρχουσας νευρογνωστικής εξασθένησης λόγω σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης που προκλήθηκε σε τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε από σοβαρό υπογλυκαιμικό συμβάν πριν από την εγγραφή στη μελέτη».

Layman’s όροι: Πρόοδος εγκεφαλικού τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα που συνέβη πριν από τη δοκιμή. Το ατύχημα προκλήθηκε από σοβαρό συμβάν χαμηλής γλυκόζης στο αίμα.

Με απόλυτο σεβασμό για αυτούς τους συμμετέχοντες και τις οικογένειες και τους φίλους τους, η κοινότητα είναι ευγνώμων σε αυτούς τους δύο ανθρώπους για τη συμβολή τους σε αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα για τη θεραπεία.

Η Vertex εξακολουθεί να προσλαμβάνει περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1

Χάρη στη μέχρι τώρα επιτυχία της, η Vertex έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για να επεκτείνει τη δοκιμή και να εγγράψει συνολικά 37 συμμετέχοντες.

Διαβάστε περισσότερα: VX-880 και VX-264.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου άλφα-διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.
Περισσότερα

Ένα επαναχρησιμοποιημένο φάρμακο μπορεί να προσφέρει νέες δυνατότητες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου άλφα-διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.