Η σταθερότητα της HbA1c συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια

Η ύπαρξη μεγαλύτερου χρόνου κάτω από το εύρος τιμών συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες του εγκεφάλου

Η αυξημένη σταθερότητα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) εντός του εύρους στόχων για τον ασθενή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες (ADRD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 2 Αυγούστου στο JAMA Network Open.

Η Patricia C. Underwood, Ph.D., από τη Σχολή Νοσηλευτικής William F. Connell στο Κολέγιο της Βοστώνης και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου HbA1c στο εύρος (TIR) ​​και της επίπτωσης της ADRD σε ηλικιωμένους βετεράνους με διαβήτη. Η ανάλυση περιελάμβανε 374.021 βετεράνους με διαβήτη που εντοπίστηκαν από δεδομένα διοικητικής υγειονομικής περίθαλψης (2005 έως 2014) και παρακολουθήθηκαν για έως και 10 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χαμηλότερο TIR HbA1c συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για περιστατικό ADRD (HbA1c TIR από 0 έως <20% έναντι ≥80%: αναλογία κινδύνου, 1,193). Η κατεύθυνση των εκτός εύρους επιπέδων HbA1c συσχετίστηκε επίσης με το περιστατικό ADRD. Η ύπαρξη μεγαλύτερου χρόνου κάτω από το εύρος τιμών συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο (αναλογία κινδύνου, 1,23). Όταν εξαιρέθηκαν άτομα με αρχική χρήση φαρμάκων που σχετίζονται με κίνδυνο υπογλυκαιμίας (π.χ. ινσουλίνη και σουλφονυλουρίες) ή συμβάντα υπογλυκαιμίας, τα ευρήματα παρέμειναν σημαντικά.

«Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα οφέλη από την εφαρμογή εξατομικευμένων στόχων HbA1c με βάση την ηλικία, το προσδόκιμο ζωής και τις συννοσηρότητες», γράφουν οι συγγραφείς. «Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συνεργάζονται με ασθενείς για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της HbA1c για τη μείωση του κινδύνου ADRD σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη».

Πηγή

Διαβάστε ακόμα:

Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση της HbA1c – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Δεν υπάρχει όφελος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 η τιμή της HbA1c να είναι κάτω από 6,5 % σύμφωνα με νέα έρευνα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Eκτινασσόμενος δάκτυλος: πώς συνδέεται με ψηλότερα επίπεδα A1C στον διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η υψηλότερη μέση τιμή A1C συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ταχύτερης εξέλιξης της στένωσης της αορτής – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολλά περισσότερα από το να μετράτε την A1C σας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σχολικός Νοσηλευτής, Νεανικός Διαβήτης, Μητέρες με παιδιά με διαβήτη
Περισσότερα

Μανούλες με γλυκά παιδιά μιλάνε για την "διαβητική" σχολική χρονιά και τον θεσμό του νοσηλευτή στα σχολεία.

Η νέα σχολική χρονιά μόλις άρχισε και οι μαμάδες που έχουν γλυκά παιδιά, έχουν κάποιους παραπάνω και σημαντικούς λόγους…