Ασθενής με διαβήτη τύπου1 «θεραπεύτηκε» με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αλλογενών

Πόσο κοντά είμαστε στην ανεξαρτησία από την ινσουλίνη

Μια 25χρονη γυναίκα έγινε το πρώτο άτομο που υποβλήθηκε σε θεραπεία για διαβήτη τύπου 1 χρησιμοποιώντας κύτταρα που εξήχθησαν από το ίδιο της το σώμα – ένα αλλογενές μόσχευμα. Άρχισε να παράγει τη δική της ινσουλίνη λιγότερο από τρεις μήνες μετά τη μεταμόσχευση επαναπρογραμματισμένων βλαστοκυττάρων. Σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή από την τυπική πρακτική. Τα κύτταρα εγχύθηκαν στους κοιλιακούς μυς της γυναίκας. Τα περισσότερα μοσχεύματα νησίδων εγχέονται στο ήπαρ, όπου τα κύτταρα δεν μπορούν να παρατηρηθούν όπως στην κοιλιά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cell. Ο κύριος συγγραφέας είναι ο Shusen Wang του Tianjin First Central Hospital, School of Medicine, Nankai University.

Για αυτήν τη μελέτη, δημιουργήθηκαν ειδικά για την ασθενή χημικά επαγόμενα PSCs (CiPSCs) χρησιμοποιώντας την προηγουμένως αναφερθείσα προσέγγιση χημικού επαναπρογραμματισμού της ομάδας και στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν in vitro σε κύτταρα που μοιάζουν με νησίδες που παράγουν ινσουλίνη χρησιμοποιώντας το προηγουμένως καθιερωμένο πρωτόκολλό τους. Εντός δύο εβδομάδων μετά τη μεταμόσχευση, η ημερήσια απαίτηση σε δόση εξωγενούς ινσουλίνης της ασθενούς άρχισε να μειώνεται από την αρχική τιμή των 54 ± 0,9 μονάδες/ημέρα. Από την 18η ημέρα μετά τη μεταμόσχευση, η ημερήσια απαίτηση σε δόση ινσουλίνης της ασθενούς μειώθηκε σταθερά από 43 μονάδες/ημέρα.

Η ασθενής πέτυχε πλήρη ανεξαρτησία από την ινσουλίνη την ημέρα 75. Στη συνέχεια, παρέμεινε ανεξάρτητη από την ινσουλίνη για την περίοδο παρακολούθησης ενός έτους.

Σε παρόμοια μελέτη, πριν από λίγους μήνες, μια ομάδα στη Σαγκάη μεταμόσχευσε με επιτυχία νησίδες που παράγουν ινσουλίνη στο ήπαρ ενός 59χρονου άνδρα με διαβήτη τύπου 2. Αυτή ήταν επίσης μια αλλογενής μεταμόσχευση, καθώς οι νησίδες προέρχονταν επίσης από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα που ελήφθησαν από το ίδιο το σώμα του άνδρα. Έκτοτε σταμάτησε να παίρνει ινσουλίνη. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή ήταν η πρώτη στον κόσμο θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 με τη χρήση μεταμόσχευσης νησίδων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα.

Σύμφωνα με το NIH, το 2021, υπήρχαν περίπου 8,4 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν με τύπο 1 σε όλο τον κόσμο, με 500.000 νέα κρούσματα εκείνο το έτος. Μέχρι το 2040, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με ΣΔ1 αναμένεται να φτάσει τα 13,5–17,4 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι 420 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο. Οι ασθενείς με νόσο τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη, ενώ ορισμένοι ασθενείς με τύπου 2 την χρειάζονται επίσης.

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (PSC) είναι μια απεριόριστη πηγή κυττάρων για θεραπείες κυτταρικής υποκατάστασης, όπως η μεταμόσχευση νησίδων, λόγω της ικανότητάς τους να αυτοανανεώνονται και να διαφοροποιούνται σε λειτουργικούς κυτταρικούς τύπους. Η παραγωγή ανθρώπινων iPSC από σωματικά κύτταρα το 2007 προανήγγειλε την ηθική δημιουργία πολυδύναμων βλαστοκυττάρων, καθιστώντας δυνατή την αυτόλογη αναγεννητική ιατρική που προέρχεται από τον ασθενή.

Αυτή η ομάδα είχε προηγουμένως επαναπρογραμματίσει επιτυχώς ανθρώπινα σωματικά κύτταρα σε χημικά επαγόμενα PSCs (CiPSCs). Διαφορετικά από τα συμβατικά iPSCs, τα οποία παράγονται από σωματικά κύτταρα με γενετική υπερέκφραση παραγόντων μεταγραφής, η παραγωγή CiPSCs από σωματικά κύτταρα χρησιμοποιεί αβιοτικές, μικρού μορίου χημικές ουσίες ως επαναπρογραμματισμό παράγοντες που κατασκευάζονται και τυποποιούνται εύκολα, δεν ενσωματώνουν το γονιδίωμα, μπορούν να κλιμακωθούν και να συντονιστούν με ακρίβεια.

«Αυτή η προσέγγιση παρέχει μια θεμελιωδώς διαφορετική οδό για τη δημιουργία ανθρώπινων PSCs (hPSC) που είναι κατάλληλα για θεραπευτικές εφαρμογές», έγραψαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν ότι, «Εκτός από τη δημιουργία hPSCs, η ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόκληση διαφοροποίησης των PSC σε λειτουργικά κύτταρα όμοια με νησίδες (hPSC-νησίδες) ήταν μια επιδίωξη δεκαετιών από την ομάδα μας και άλλους ερευνητές».

Πηγή

Διαβάστε ακόμα:

Θα μπορούσε μια εντερική επέμβαση να είναι το μέλλον της θεραπείας διαβήτη τύπου 2; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

7 συμμετέχοντες σε δοκιμαστική θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 πέτυχαν ανεξαρτησία ινσουλίνης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ανακαλύφθηκε νέα αιτία διαβήτη, που προσφέρει πιθανό στόχο για νέες κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νέα θεραπεία που βασίζεται σε βλαστοκύτταρα ρυθμίζει αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Ωραία νέα: Κοντά στη θεραπεία του Διαβήτη τύπου 1 με «αόρατα» βλαστοκύτταρα (glykouli.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα